Пиріг із ревенем – дуже смачна випічка, яка сподобається любителям кислуватого присмаку. Ревінь – специфічна рослина, яка до того ж не дуже поширена в наших широтах. Він має злегка кислуватий смак, що нагадує яблука, і дуже тонкий аромат, завдяки чому активно використовується у випічці в поєднанні з сиром, сметаною або фруктами.
Пишний пиріг із ревенем із дріжджового тіста в духовці
Сметанна заливка в рецепті відтінятиме кислинку і зробить пиріг більш соковитим і м’яким.
Інгредієнти
- Молоко коров’яче 200 мл.
- Цукор-пісок 100 гр.
- Сухі дріжджі 6 гр.
- Борошно пшеничне 450 гр.
- Ванільний цукор 1 ст. л.л.
- Сіль 1 щіпка
- Яйце куряче 1 шт.
- Масло вершкове 50 гр.
- Для начинки:
- Ревінь 400 гр.
- Цукор-пісок 60 гр.
- Печиво пісочне 4 шт.
- Сметана 125 гр.
- Яйце куряче 1 шт.
- Ванільний цукор 1 ст.л.
Приготування
-
Як спекти смачний пиріг із ревенем? Зверніть увагу, що всі інгредієнти, які потрібні для приготування тіста мають бути кімнатної температури. Молоко злегка підігрійте в мікрохвильовій печі, додайте 1 чайну ложку цукру і дріжджі, ретельно перемішайте і залиште на 15-20 хвилин. За цей час повинна буде утворитися “шапочка” з піни.
-
У досить велику глибоку миску просійте борошно, додайте обидва види цукру та дрібку солі й перемішайте. Поступово вмішайте молочно-дріжджову суміш і замісіть тісто, потім додайте до нього жовтки та розм’якшене вершкове масло.
-
Вимішуйте тісто, поки воно не перестане липнути до рук і не стане гладким. За необхідності, додайте ще трохи борошна, щоб тісто було щільнішим, скачайте його в кулю і залиште підніматися в теплому місці протягом години.
-
Тим часом наріжте ревінь невеликими шматочками, перекладіть у миску, перемішайте з цукром і залиште на кілька хвилин, щоб овоч пустив сік. Злегка помніть ревінь руками. Потім відкиньте суміш на друшляк, щоб сік стік в окрему ємність, він надалі знадобиться.
-
Пісочне печиво подрібніть на крихту за допомогою блендера.
-
Змастіть форму для випічки невеликою кількістю олії, розкачайте тісто в круглий пласт із запасом на бортики, перенесіть на форму і утрамбуйте. Дно присипте крихтою печива.
-
Рівномірним шаром викладіть ревінь поверх крихти.
-
В окремій мисці змішайте сметану, сік ревеню, яйце і ванільний цукор і вилийте отриману заливку на ревінь. Дайте страві постояти 15-20 хвилин.
-
Приберіть форму в розігріту до 180 ̊С духовку і випікайте протягом 30 хвилин до появи золотистої скоринки. Готовому пирогу дайте охолонути до кімнатної температури.
Смачного!
Як спекти смачний пиріг із ревенем із листкового тіста
Легке і хрустке листкове тісто чудово відтіняє смак і текстуру кислуватого джему з ревеню, а кмин надає пирогу насичений пряний аромат.
Час готування: 100 хвилин
Час приготування: 50 хвилин
Порцій – 6
Інгредієнти:
- Ревінь – 500 гр.
- Тісто листкове бездріжджове – 500 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Цукор ванільний – 1 ч.л.
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л.л.
- Кмин – 1 ч. л.л.
- Кунжут – 1 ч.л.
- Вода – 250 мл.
- Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
1. Переберіть ревінь, промийте його під проточною водою й очистіть від жорстких волокон.
2. Наріжте стебла на шматочки завдовжки близько 1-1,5 сантиметра, складіть у каструлю, залийте половиною склянки води, додайте цукор і поставте на вогонь.
3. У другій половині склянки з холодною водою розведіть картопляний крохмаль.
4. Періодично помішуючи, доведіть ревінь до кипіння. Проваріть його ще протягом 5 хвилин, за цей час стебла повинні будуть розваритися.
5. Додайте до ревеню ванільний цукор і розведений крохмаль і варіть, постійно помішуючи, поки суміш не загусне до консистенції киселю.
6. Розморожене тісто розділіть на 2 частини, розкачайте в пласти за розміром дека. Один із них має бути приблизно на три сантиметри більшим, щоб можна було сформувати пирогу бортики. Перекладіть на деко більший пласт тіста, злегка наколіть виделкою і викладіть зверху начинку.
7. Посипте джем із ревеню рівномірним шаром кмину.
8. Накрийте пиріг другим шаром тіста, зробіть надрізи і злегка розтягніть у боки. Надлишки тіста защипніть з боків.
9. Тісто змастіть зверху яйцем, щоб під час випікання вийшла рум’яна скоринка, і посипте кунжутом.
10. Випікайте пиріг протягом 50 хвилин у розігрітій до 180 ̊С духовці з увімкненою конвекцією або режимом “Гриль”. Готовій страві дайте охолонути до кімнатної температури і можете подавати на стіл.
Смачного!
Простий і смачний рецепт пирога з ревенем із пісочного тіста
Пиріг на пісочному тісті за рецептом Джеймі Олівера виходить дуже щільним, ситним і хрустким, а аромат і злегка кислуватий смак ревеню надає йому свіжості. Сметанна заливка допомагає не пересушити пиріг, а також відтіняє смак начинки.
Час готування: 180 хвилин
Час приготування: 70 хвилин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Масло вершкове – 125 гр.
- Сухарна пудра – 100 гр.
- Сіль – щіпка;
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 2 ст.л.
Для начинки:
- Ревінь – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 100 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Ванілін – за смаком;
- Печиво – 3 шт.
Процес приготування:
1. Промийте ревінь під проточною водою, очистіть його від шкірки, наріжте невеликими шматочками і засипте цукром. Залиште його на деякий час, щоб виділився сік.
2. Для пісочного тіста змішайте масло, цукрову пудру і сіль. Масло має бути твердим і під час перемішування у вас буде виходити щось, що нагадує крихту. Потім вмішайте просіяне борошно і жовтки. Не варто вимішувати тісто занадто довго, щоб масло не почало танути, тому, щойно маса стала однорідною, скрутіть її в кулю, загорніть у плівку і приберіть у холодильник на 1 годину. Після зазначеного часу розкачайте тісто в круглий пласт під розмір вашої форми для випічки, не забудьте додати 2-3 сантиметри для створення бортиків. Перекладіть тісто на форму і утрамбуйте.
3. Наколіть дно пісочної основи, зверху постеліть фольгу або пергамент і засипте квасолею або горохом, щоб у процесі випікання тісто не здувалося. Випікайте корж у духовці за температури 180 ̊С протягом 15 хвилин.
4. Готовність коржа можна визначити за бортиками, що злегка підрум’янилися. Не страшно, якщо основа в центрі ще вогкувата. Зніміть із коржа пергамент із вантажем, можете зберегти його до наступного приготування такого тіста. Посипте дно пісочної основи подрібненим печивом.
5. Поверх крихти рівним шаром викладіть ревінь, попередньо віджавши його від соку.
6. Сік ревеню змішайте з яйцем, сметаною, ваніліном і залийте сумішшю пиріг.
7. Випікайте страву за тих самих 180 ̊С протягом 30 хвилин.
8. Готовому пирогу дайте охолонути до кімнатної температури. За бажанням можна подавати його, присипавши зверху тонким шаром цукрової пудри.
Смачного!
Неймовірно смачний яблучний пиріг із ревенем у духовці
Бісквітний пиріг з яблуками і ревенем місцями дуже нагадує шарлотку, він вологий, злегка кислуватий і дуже ніжний. Яблука краще брати солодкі, щоб створювався цікавий контраст смаку.
Час готування: 150 хвилин
Час приготування: 60 хвилин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яйце – 4 шт.
- Борошно пшеничне – 70 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 30 гр.
- Цукор-пісок – 140 гр.
- Кориця – 1 ч.л.
Для начинки:
- Ревінь – 250 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Яблуко – 300 гр.
- Волоський горіх – 40 гр.
- Цукрова пудра – за бажанням;
Процес приготування:
1. Ревінь попередньо промийте та очистіть від жорстких волокон. Поріжте стебло великими шматками, перекладіть у глибоку миску, засипте цукром, перемішайте і залиште на кілька хвилин, щоб виділився сік.
2. В окремій мисці збийте яєчний білок до м’яких піків.
3. По одній ложці, продовжуючи збивати білки, введіть весь цукор, а потім по одному введіть жовтки.
4. Заздалегідь змішайте борошно, крохмаль і корицю та частинами просійте в яєчну масу. Акуратно перемішайте лопаткою, щоб не пошкодити структуру бісквіта.
5. Відкиньте ревінь на друшляк і злийте сік. Яблука поріжте на кубики середнього розміру та додайте в тісто разом зі шматочками стебла. Обережно перемішайте.
6. Застеліть дно своєї форми для випікання пергаментом, а бортики за необхідності змастіть невеликою кількістю олії. Вилийте в неї тісто, розрівняйте поверхню і посипте зверху крупно покришеним волоським горіхом.
7. Приберіть пиріг у попередньо розігріту до 180 ̊С духовку і випікайте впродовж 40-50 хвилин, залежно від діаметру вашої форми і товщини бісквіта. Готовність можна визначити за підрум’яненою скоринкою і за допомогою дерев’яної шпажки, до якої не повинно нічого прилипнути, якщо встромити її всередину пирога.
8. Готовий десерт дістаньте з форми і залиште остигати на решітці, щоб знизу не конденсувалася волога і не розмочувала бісквіт. Посипте пиріг зверху тонким шаром цукрової пудри і подавайте на стіл.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування пирога з ревенем і сиром
Поєднання сиру та ревеню досить незвичайне, але дуже смачне. Такий пиріг точно сподобається любителям легкої кислинки у випічці, а ті, хто полюбляє десерти солодші, можуть посипати пиріг зверху тонким шаром цукрової пудри.
Час готування: 120 хвилин
Час приготування: 60 хвилин
Порцій – 6
Інгредієнти:
- Цукор-пісок – 60 гр.
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Масло вершкове – 125 гр.
- Розпушувач – ½ ч. л.л.
Для начинки:
- Ревінь – 500 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сир – 350 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Цукор ванільний – за смаком;
Процес приготування:
1. У чашу міксера помістіть вершкове масло, борошно, розпушувач і цукор та збийте все до стану крихти. Додайте яйця і замісіть м’яке тісто.
2. Не вимішуйте тісто занадто довго, щоб масло не почало танути від тепла рук. За необхідності додайте ще трохи борошна. Щойно тісто стане однорідним, скачайте його в кулю, загорніть у плівку і приберіть на 30 хвилин у холодильник.
3. Тим часом приготуйте сирну начинку. Блендером подрібніть сир до пастоподібної консистенції, потім додайте два види цукру, розм’якшене вершкове масло, жовтки та лимонну цедру і перемішайте все до однорідності.
4. Білки, що залишилися від яєць, збийте до появи у піни м’яких піків і невеликими частинами введіть у сирну масу. Перемішуйте дуже акуратно, щоб білки не осіли.
5. Промитий ревінь очистіть від жорстких волокон і наріжте на шматки довжиною, що дорівнює ширині вашої форми для випічки.
6. Охолоджене тісто розкачайте в пласт, за бажанням можете зробити його на кілька сантиметрів більшим, ніж ваша форма, щоб сформувати пирогу бортики.
7. Поверх покладеного у форму тіста викладіть начинку і на довершення розкладіть на ній стебла ревеню, злегка втоплюючи їх у сирній масі.
8. Випікайте пиріг у духовці за 180 ̊С протягом 45-50 хвилин. Готовий десерт остудіть до кімнатної температури і за бажанням посипте тонким шаром цукрової пудри.
Смачного!
Як приготувати смачний і пишний пиріг із ревенем на кефірі
Заливний пиріг на кефірному тісті виходить дуже ніжним і пишним. Його можна готувати на кислому молоці, ряжанці або рідкій сметані, а також змінювати начинку, додаючи різні фрукти та ягоди для отримання нових смаків.
Час готування: 120 хвилин
Час приготування: 60 хвилин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яйце – 2 шт.
- Кефір – 500 мл.
- Цукор-пісок – 400 гр.
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Сода – 1 ч.л.
- Олія рослинна – 2 ст. л.л.
- Ванілін – 2 щіпки;
- Ревінь – 5 стебел;
Процес приготування:
1. Попередньо промиті стебла ревеню очистіть від жорстких волокон і поріжте невеликими шматочками. Засипте цукром, перемішайте і залиште на кілька хвилин.
2. За допомогою міксера збийте яйця з цукром, рослинною олією і ваніліном.
3. В отриману суміш влийте кефір, додайте соду і борошно, і ще раз збийте до однорідності.
4. Форму для випічки застеліть пекарським папером або змастіть невеликою кількістю олії. Залийте в неї тісто і зверху розкладіть ревінь. Якщо хочете, щоб начинка була всередині пирога, то поділіть тісто на дві частини у співвідношенні приблизно 2:1 і залийте у форму пошарово: більша частина тіста, начинка, частина тіста, що залишилася.
5. Випікайте пиріг у духовці, попередньо розігрітій до 180 ̊С, протягом 30-35 хвилин. Готовий десерт повинен покритися золотисто-коричневою хрусткою скоринкою. Дайте йому охолонути до кімнатної температури і за бажання перед подачею можете посипати зверху тонким шаром цукрової пудри.
Смачного!
Соковитий і ароматний пиріг із ревенем і полуницею
Завдяки великій кількості соку, що міститься в начинці, здобне тісто добре просочується і стає дуже соковитим, немає відчуття, що випічку пересушили. А якщо готувати тісто не на цілих яйцях, а виключно на жовтках, то воно буде ще ніжнішим.
Час готування: 180 хвилин
Час приготування: 60 хвилин
Порцій – 6
Інгредієнти:
- Полуниця – 400 гр.
- Ревінь – 400 гр.
- Цукор-пісок – 30 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ч. л.л.
- Цукрова пудра – для прикрашання;
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Молоко – 125 гр.
- Дріжджі – 15 гр.
- Цукор-пісок – 60 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Олія рослинна – для змащування форми;
Для хрусткої посипки:
- Борошно пшеничне – 60 гр.
- Мигдаль – 80 гр.
- Цукор-пісок – 80 гр.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Мигдальні пластівці – для прикраси;
Процес приготування:
1. У глибоку миску помістіть молоко, дріжджі та цукор, збийте за допомогою міксера до повного розчинення дріжджів. По одному введіть у суміш жовтки, продовжуючи збивати суміш. Потім додайте вершкове масло, частинами введіть просіяне борошно і замісіть руками тісто. Воно має бути дуже ніжним і м’яким і спочатку може сильно липнути до рук. Вимішуйте його протягом 8-10 хвилин, за необхідності підсипаючи борошно, поки тісто не стане гладким і перестане прилипати до рук.
2. Сформуйте з тіста кулю, покладіть у глибоку миску, змащену невеликою кількістю рослинної олії, щільно закрийте харчовою плівкою і приберіть підходити в тепле місце на 1-1,5 години. Після зазначеного часу перекладіть тісто у форму, в якій будете запікати пиріг, і розтягніть його по периметру, створюючи з боків невеликі бортики. Намагайтеся зробити шар тіста максимально рівномірним.
3. Полуницю та ревінь наріжте невеликими кубиками, помістіть у глибоку миску, засипте цукром і крохмалем та ретельно перемішайте.
4. Викладіть начинку рівним шаром поверх дріжджового тіста.
5. Для приготування хрусткої посипки змішайте всі інгредієнти, за винятком мигдальних пластівців, за допомогою блендера. Зверніть увагу, що масло має бути охолодженим, щоб суміш на вигляд нагадувала крихту. За відсутності блендера натріть масло на крупній тертці, щоб було зручніше і швидше змішувати.
6. Отриману крихту рівномірно розподіліть поверх начинки та присипте мигдальними пластівцями.
7. Випікайте пиріг протягом 40-50 хвилин у розігрітій до 180 ̊С духовці. Він повинен буде помітно піднятися, а посипка набути золотистого відтінку. Готовність можна перевірити за дерев’яною шпажкою: вона має виходити сухою з пирога.
8. Готовий пиріг залиште спочатку застигати у формі на 10 хвилин, щоб зійшов основний жар, потім витягніть звідти і перекладіть на решітку, щоб низ не розмочувався конденсатом. Перед подачею можна посипати зверху тонким шаром цукрової пудри.
Смачного!
Як приготувати домашній пиріг із ревенем у мультиварці
Сам по собі пиріг із ревеню дуже смачний, соковитий, з легкою кислинкою, що нагадує смак зелених яблук, але його приготування в духовці займає досить багато часу. Випічка в мультиварці скорочує час приготування практично вдвічі, і при цьому його неможливо буде випадково пересушити.
Час готування: 85 хвилин
Час приготування: 25 хвилин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Ревінь – 300 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Борошно пшеничне – 200 гр.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Яблуко – 300 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Розпушувач – 1,5 ч.л.
- Лимонний сік – 1-2 год.л.
- Ванілін – 1 щіпка;
- Цукрова пудра – для прикрашання;
Процес приготування:
1. Промийте ревінь під проточною водою і зніміть верхній шар за допомогою ножа або овочечистки. Наріжте невеликими кубиками, приблизно 1-1,5 сантиметра.
2. За допомогою блендера збийте яйця з цукром до появи великої піни і розчинення цукру. Також це можна зробити за допомогою ручного вінчика або виделки.
3. У яєчну суміш всипте борошно, розпушувач і ванілін, знову збийте до однорідності.
4. Наріжте яблука на четвертинки, витягніть із них серцевину і поріжте скибочками завтовшки приблизно зі шматочки ревеню. Щоб вони не окислювалися і не темніли, збризніть їх невеликою кількістю лимонного соку.
5. У тісто викладіть порізані яблука і стебла ревеню та ретельно переміщуйте, щоб вони рівномірно розподілилися.
6. Чашу мультиварки змастіть тонким шаром олії і влийте в неї тісто з начинкою.
7. Щільно закрийте кришку, виберіть на панелі режим “Випічка” і встановіть таймер на 1 годину.
8. Коли агрегат сповістить вас про закінчення зазначеного часу, витягніть пиріг із чаші, за необхідності допомагаючи собі лопаткою. Викладіть його на решітку і дайте охолонути.
9. Перед подачею посипте пиріг цукровою пудрою.
Смачного!