Продовжую пекти пироги. І сьогодні на моєму столі смачний пиріг з чорницею.
Щоб приготувати пиріг чорничний нам знадобляться такі інгредієнти:
для рубленого тіста
- 300 грам борошна,
- 150 грам маргарину або вершкового масла,
- 50 грам цукру,
- 0,5-1 столова ложка цедри лимона (якщо її немає, то можна замінити ванільним цукром),
- дрібка солі,
- 1 яйце,
- 1-2 столові ложки крижаної води,
для начинки з ягід з яєчно-сметанною заливкою
- 200 грам чорниці (можна замінити іншою ягодою при відсутності чорниці),
- 90 + 50 грам цукру,
- 200 грам сметани,
- 2 яйця,
- 2 столові ложки картопляного крохмалю,
Є у мене одна біда, люблю я класти в пироги багато начинки. Ось і в цьому пирозі я збільшила кількість ягід і цукру вдвічі, тобто поклала 400 грам чорниці і 180 грам цукру. Вийшло дуже соковито, смачно, я б навіть сказала занадто соковито, тому при першій випічці цього чорничного пирога краще використовувати все-таки рекомендована кількість.
Рецепт приготування пирога чорничного.
Я використовувала для приготування чорничного пирога так сподобався мені рецепт рубленого тесту.
Коротко про головні етапи приготування рубленого тесту.
- З борошна, цедри лимона, солі, цукру і крижаного масла отримати олійно-борошняну крихту. Найпростіше це зробити за допомогою кухонного комбайна, але можна і вручну, використовуючи два ножа, порубати борошно з маслом.
- Додати яйця і крижану воду, швидко замісити тісто.
- Прибрати готове тісто в холодильник на 30 хвилин.
Дістаємо готове тісто з холодильника, розгортаємо його на присипаної борошном робочій поверхні, потім кладемо в форму для пирогів і рівномірно розподіляємо, формуємо борту. Приберемо тісто в холодильник ще на 15 хвилин.
Тим часом розігріємо духовку до 190-200 градусів. Поставимо охолоджений корж випікатися приблизно на 10-12 хвилин.
Поки корж випікається, підготуємо начинку. Чорницю вимиємо і обсушити, перемішати з цукром (90 грам). Я використовувала заморожену чорницю, перемішувала її з цукром без розморожування.
Для сметанно-яєчної заливки змішаємо в чашці яйця, сметану, крохмаль і цукор (50 грам).
Дістанемо корж з духовки, викладемо на нього рівномірно чорницю і заллємо сметанно-яєчної заливанням. Поставимо випікатися в духовку ще на ~ 15-20 хвилин.
Смачний пиріг чорничний готовий. Я його перед подачею на стіл остудила і навіть охолодила, але думаю, що в теплому вигляді він не менш смачний.
Смачного.