У Росії випічка з використанням амонію не надто популярна, зважаючи на відсутність його у вільному продажу. Я вже якось розміщувала рецепт домашніх пряників, приготованих з використанням амонію. Отримавши вдосталь в черговий раз амонієм, вирішила пошукати нові рецепти, де він використовується. Сьогодні я печу смачне, практично невагоме печиво на амонії.
Для приготування печива на амонії нам знадобиться:
- 3 яйця,
- 200 грам цукру (печиво в міру солодке, любителі випічки послаще можуть додати ще грам 50-100 цукру),
- 250 грам маргарину,
- 200 грам сметани,
- 3 пакетика амонію (по 7 грам),
- 2 пакетика ваніліну (по 1,5 грама),
- 800-850 грам борошна (у мене пішло 850 грам),
- мак, кориця, какао, кунжут, мелені горіхи, кава, цукор для прикраси печива зверху (за бажанням).
Рецепт приготування печива на амонії.
Розтопимо маргарин. Дуже зручно топити маргарин в мікрохвильовці на мінімальній потужності.
Яйця збиваємо з цукром. Додаємо до яєць сметану, розтоплений раніше маргарин, ванілін. Перемішуємо.
Просіваємо в чашку борошно (не варто просівати борошно всю відразу, краще почати з 700 грамів). Зверху на борошно висипаємо амоній і перемішуємо його з борошном. Потім замішуємо тісто. Воно виходить м’яке, що не круте.
Розкачуємо тісто в пласт, товщиною приблизно 5-7 мм, головне не тонко. Я розділила тісто на дві частини, так зручніше катати. Виріжемо печиво формочками. Вмочуємо кожну печеньку в суміш інгредієнтів і викладаємо на деко.
Варіанти суміші для обмакувания печива:
- цукор,
- цукор + кориця,
- цукор + мак,
- цукор + какао, або Несквик,
- цукор + горіхи,
- кунжут,
- кава,
- кокосова стружка,
- цукор + кардамон.
Насправді варіантів набагато більше, ніж запропонувала я. А можна випікати печиво і не умочати. Все одно виходить смачно.
Печиво на амонії з кавою, кунжутом і какао
Печиво з цукром і кокосовою стружкою
Випікаємо печиво на амонії в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці, на верхньому рівні приблизно 15 хвилин, до золотистого кольору. Запах на кухні буде стояти моторошний, не лякайтеся. Готові вироби амонієм не пахнуть.
Красиво і смачно!
Ось така гора печива вийшла!
Готове печиво знімаємо з дека і охолоджуємо. Печиво на амонії не варто пробувати гарячим.
Подаємо печиво на амонії до столу. Воно виходить дуже розсипчасте і якесь повітряне, практично невагоме. Смачно, що не відірватися.
Ось таке печиво в розломі
Приємного чаювання.