Ось і підходить час святкування Світлого Великодня. Я традиційно до цього дня фарбую яйця, печу паски, іноді роблю сирну паску. В цьому році мені захотілося трохи поекспериментувати і приготувати паску з сиром. Покопавшись в інтернеті, я зрозуміла, що ніякі рецепти пасок з сиром мене особливо не приваблюють. Вирішила експериментувати. За основу взяла рецепт мого улюбленого тесту для пасок. У минулому році я пекла цей паску в мультиварці.
Для приготування паски з сиром нам знадобиться:
з вказаної кількості інгредієнтів у мене вийшов 1 паску і два маленьких
для опари
- 100 мл молока,
- 15 грам живих дріжджів (або трохи більше 1 чайної ложки сухих),
- ½ столової ложки цукру,
- 100 грам борошна,
для тесту
- 1 яйце,
- 1 жовток,
- 70 грам цукру,
- 5 грам ванільного цукру або за смаком,
- ¼ чайної ложки солі,
- куркума на кінчику ножа (додала для жовтенького тесту, можна не класти на смак це ніяк не позначиться),
- 100 грам сиру (у мене був жирністю 5%),
- 60 грам вершкового масла (маргарину),
- 15 грам рослинного масла,
- 200 грам борошна (може знадобитися трохи більше або менше, починати додавати краще з 180 грам),
- 50 грам родзинок,
- 50 грам кураги,
Я брала по 80 грам родзинок і кураги, але я люблю, щоб їх в пасці було дуже багато. Можна брати тільки родзинки, або тільки курагу, або цукати, інші сухофрукти, горіхи. Можна взагалі нічого не додавати.
для білкової глазурі
- 1 білок,
- 150-250 грам цукрової пудри (у мене пішло 200 грам),
- 1 столова ложка лимонного соку,
- декоративні прикраси.
Рецепт приготування паски з сиром.
Приготуємо опару. Розчинний цукор в теплому молоці, додамо дріжджі. Перемішуємо. Дріжджі також повинні розчинитися. Тепер просіюємо борошно, ще раз все перемішуємо до однорідності. Опара готова. Накриваємо її чистою серветкою і ставимо в тепле місце. Чекаємо, поки опара підніметься. Опара збільшується в об’ємі в 2-3 рази, враховуйте це, вибираючи ємність для замішування.
опара готова
Дістаємо з холодильника вершкове масло, залишаємо його при кімнатній температурі.
Одне яйце дуже добре моєму, відокремлюємо білок від жовтка. Білок прибираємо в холодильник. Він нам знадобиться пізніше для приготування білкової глазурі.
Сир протираємо через сито, можна кілька разів, або подрібнюємо в блендері. Я так і зробила, подрібнити в блендері.
У велику чашку кладемо яйце і жовток, додаємо цукор. Міксером збиваємо яйця з цукром до тих пір, поки цукор не розчиниться.
Додаємо до яєць сир, ванільний цукор (я в цей раз використовувала рідкий ароматизатор “вершкова ваніль”, дуже вже він мені подобається, додала половинку бульбашки), сіль, куркуму. Включаємо міксер і доводимо суміш до однорідності.
Тепер кладемо м’яке вершкове масло і опару. Ще раз міксером все добре перемішуємо.
Просіваємо в тісто частину борошна (як я вже писала краще починати зі 180 грам) і починаємо замішувати тісто. Руки регулярно змащуємо рослинним маслом. Місимо тісто для пасок дуже довго, борошно додавати не поспішаємо, не варто нею забивати тісто. У мене пішло 200 грам борошна, щоб довести тісто для пасок до готовності (готовність тесту визначається тим, що воно перестає прилипати до рук і посуді).
Накриваємо чашку з тестом рушничком і ставимо в тепле місце для підйому. Коли тісто збільшилося в об’ємі в 2,5-3 рази Обімніть його і знову приберемо в тепле місце.
Поки тісто піднімається, промиємо родзинки і курагу, обсушити паперовим рушником. Ізюм переберемо, видаливши палички. Курагу наріжемо на невеликі шматочки. Обваляємо родзинки і курагу в борошні.
Коли тісто піднялося вдруге, обминали його, втручаємося родзинки і курагу.
Підготуємо форми для пасок. У мене паперові форми, тому я їх не змащую. Металеві форми без спеціального покриття потрібно добре змастити маслом і навіть краще, якщо прокласти дно і боки промасленим папером для випічки.
Розкладемо тісто по формах. Для пишних пасок потрібно заповнювати форму приблизно на 1/3, для більш щільних і важких на 1/2. Накриваємо форми з пасками чистим рушником і прибираємо в тепле місце. Залишилося почекати, поки тісто підніметься приблизно до краю форми.
Випікаємо паски з сиром в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів, 30-60 хвилин. Час випічки залежить від розміру паски і особливості духовки. Готовність паски перевіряється дерев’яною паличкою. Якщо верх вже підрум’яниться, а всередині паску ще сирий, то прикриваємо верхівку кружечком фольги.
Готові паски виймаємо з духовки і охолоджуємо на решітці, поклавши на бочок.
Приготуємо білкову глазур. Рецепт білкової глазурі можна подивитися тут.
Нанесемо глазур на остиглі паски, прикрасимо кондитерської посипкою (замість неї можна використовувати кольорову кокосову стружку, тертий шоколад, різані цукати, вафельні прикраси …).
Залишилося почекати поки глазур підсохне і красивий ароматний паску з сиром готовий.
Апетитно жовтенький всередині
Смачного.
Зі святом Світлого Великодня!