Паска з сиром

Ось і підходить час святкування Світлого Великодня. Я традиційно до цього дня фарбую яйця, печу паски, іноді роблю сирну паску. В цьому році мені захотілося трохи поекспериментувати і приготувати паску з сиром. Покопавшись в інтернеті, я зрозуміла, що ніякі рецепти пасок з сиром мене особливо не приваблюють. Вирішила експериментувати. За основу взяла рецепт мого улюбленого тесту для пасок. У минулому році я пекла цей паску в мультиварці.

Паска з сиром

Для приготування паски з сиром нам знадобиться:

з вказаної кількості інгредієнтів у мене вийшов 1 паску і два маленьких

для опари

  • 100 мл молока,
  • 15 грам живих дріжджів (або трохи більше 1 чайної ложки сухих),
  • ½ столової ложки цукру,
  • 100 грам борошна,

для тесту

  • 1 яйце,
  • 1 жовток,
  • 70 грам цукру,
  • 5 грам ванільного цукру або за смаком,
  • ¼ чайної ложки солі,
  • куркума на кінчику ножа (додала для жовтенького тесту, можна не класти на смак це ніяк не позначиться),
  • 100 грам сиру (у мене був жирністю 5%),
  • 60 грам вершкового масла (маргарину),
  • 15 грам рослинного масла,
  • 200 грам борошна (може знадобитися трохи більше або менше, починати додавати краще з 180 грам),
  • 50 грам родзинок,
  • 50 грам кураги,

Я брала по 80 грам родзинок і кураги, але я люблю, щоб їх в пасці було дуже багато. Можна брати тільки родзинки, або тільки курагу, або цукати, інші сухофрукти, горіхи. Можна взагалі нічого не додавати.

для білкової глазурі

  • 1 білок,
  • 150-250 грам цукрової пудри (у мене пішло 200 грам),
  • 1 столова ложка лимонного соку,
  • декоративні прикраси.

Рецепт приготування паски з сиром.

Приготуємо опару. Розчинний цукор в теплому молоці, додамо дріжджі. Перемішуємо. Дріжджі також повинні розчинитися. Тепер просіюємо борошно, ще раз все перемішуємо до однорідності. Опара готова. Накриваємо її чистою серветкою і ставимо в тепле місце. Чекаємо, поки опара підніметься. Опара збільшується в об’ємі в 2-3 рази, враховуйте це, вибираючи ємність для замішування.

kulich-s-tvorogom-01

опара готова

опара готова

Дістаємо з холодильника вершкове масло, залишаємо його при кімнатній температурі.

Одне яйце дуже добре моєму, відокремлюємо білок від жовтка. Білок прибираємо в холодильник. Він нам знадобиться пізніше для приготування білкової глазурі.

Сир протираємо через сито, можна кілька разів, або подрібнюємо в блендері. Я так і зробила, подрібнити в блендері.

У велику чашку кладемо яйце і жовток, додаємо цукор. Міксером збиваємо яйця з цукром до тих пір, поки цукор не розчиниться.

kulich-s-tvorogom-02

Додаємо до яєць сир, ванільний цукор (я в цей раз використовувала рідкий ароматизатор “вершкова ваніль”, дуже вже він мені подобається, додала половинку бульбашки), сіль, куркуму. Включаємо міксер і доводимо суміш до однорідності.

kulich-s-tvorogom-03kulich-s-tvorogom-04 kulich-s-tvorogom-06

Тепер кладемо м’яке вершкове масло і опару. Ще раз міксером все добре перемішуємо.

Просіваємо в тісто частину борошна (як я вже писала краще починати зі 180 грам) і починаємо замішувати тісто. Руки регулярно змащуємо рослинним маслом. Місимо тісто для пасок дуже довго, борошно додавати не поспішаємо, не варто нею забивати тісто. У мене пішло 200 грам борошна, щоб довести тісто для пасок до готовності (готовність тесту визначається тим, що воно перестає прилипати до рук і посуді).

kulich-s-tvorogom-07 kulich-s-tvorogom-08

Накриваємо чашку з тестом рушничком і ставимо в тепле місце для підйому. Коли тісто збільшилося в об’ємі в 2,5-3 рази Обімніть його і знову приберемо в тепле місце.

kulich-s-tvorogom-10

Поки тісто піднімається, промиємо родзинки і курагу, обсушити паперовим рушником. Ізюм переберемо, видаливши палички. Курагу наріжемо на невеликі шматочки. Обваляємо родзинки і курагу в борошні.

kulich-s-tvorogom-09

Коли тісто піднялося вдруге, обминали його, втручаємося родзинки і курагу.

kulich-s-tvorogom-11 kulich-s-tvorogom-12

Підготуємо форми для пасок. У мене паперові форми, тому я їх не змащую. Металеві форми без спеціального покриття потрібно добре змастити маслом і навіть краще, якщо прокласти дно і боки промасленим папером для випічки.

Розкладемо тісто по формах. Для пишних пасок потрібно заповнювати форму приблизно на 1/3, для більш щільних і важких на 1/2. Накриваємо форми з пасками чистим рушником і прибираємо в тепле місце. Залишилося почекати, поки тісто підніметься приблизно до краю форми.

kulich-s-tvorogom-13 kulich-s-tvorogom-14

Випікаємо паски з сиром в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів, 30-60 хвилин. Час випічки залежить від розміру паски і особливості духовки. Готовність паски перевіряється дерев’яною паличкою. Якщо верх вже підрум’яниться, а всередині паску ще сирий, то прикриваємо верхівку кружечком фольги.

kulich-s-tvorogom-15

Готові паски виймаємо з духовки і охолоджуємо на решітці, поклавши на бочок.

Приготуємо білкову глазур. Рецепт білкової глазурі можна подивитися тут.

kulich-s-tvorogom-16

Нанесемо глазур на остиглі паски, прикрасимо кондитерської посипкою (замість неї можна використовувати кольорову кокосову стружку, тертий шоколад, різані цукати, вафельні прикраси …).

kulich-s-tvorogom-17

Залишилося почекати поки глазур підсохне і красивий ароматний паску з сиром готовий.

Паска з сиром Паска з сиром

Паска з сиром

Апетитно жовтенький всередині

kulich-s-tvorogom-5

Смачного.

Зі святом Світлого Великодня!