Зазвичай я печу паски в духовці. Але мені захотілося перевірити, як впорається моя улюблена помічниця, мультиварка, з завданням випічки паски. Адже інша випічка в ній виходить відмінна. Тому я спекла паску в мультиварці. Але цей рецепт підійде і для випічки пасок в духовці.
Для приготування паски в мультиварці нам знадобиться:
для опари
- 250 мл молока,
- 25 грам живих дріжджів (або приблизно 2-2,5 чайні ложки сухих),
- 1 столова ложка цукру,
- 200 грам борошна,
для тесту
- 2 яйця,
- 1 жовток,
- 10 грам ванільного цукру,
- ½ столової ложки коньяку (будь-якого іншого міцного алкоголю) за бажанням,
- 150 грам цукру,
- ½ чайної ложки солі,
- 120 грам вершкового масла (можна повністю або частково замінювати маргарином),
- 30 грам рослинного масла,
- 360 грам борошна (можливо, знадобиться більше, у мене пішло стільки),
- родзинки,
для білкової глазурі
- 1 білок,
- 150-250 грам цукрової пудри,
- 1 столова ложка лимонного соку,
- декоративні кондитерські прикраси за бажанням (я прикрашала цукерками).
Рецепт приготування паски в мультиварці.
Приготуємо опару. Розчинний дріжджі в теплому молоці, додати цукор, борошно. Перемішаємо до однорідності. Накриємо ємність з опарою серветкою і поставимо в тепле місце. Почекаємо, поки опара підніметься.
Дістанемо вершкове масло з холодильника і залишимо при кімнатній температурі.
Одне яйце дуже добре вимиємо, витру і відділимо білок від жовтка. Білок приберемо в холодильник, він нам знадобиться пізніше. Жовток і два яйця міксером збити з цукром до білого кольору.
Додамо сіль, коньяк, ванільний цукор. Перемішуємо до однорідності.
Просеем борошно. Замісити тісто, поступово вводячи борошно. Щоб не забивати тісто борошном, руки потрібно постійно змащувати рослинною олією.
Додамо до тесту розм’якшене вершкове масло. Додавати потрібно порціями, маленькими шматочками, ретельно вимішуючи тісто кожен раз.
Тісто для паски виходить м’яке, важке.
Кладемо тісто у велику чашку, накриваємо рушником і ставимо на расстойку в тепле місце.
Я люблю расстаіваться тісто в холодильнику, тому роблю заміс в п’ятницю ввечері, вночі тісто стоїть в холодильнику, а з ранку вже випікаю паски.
Тісто, що підійшло Обімніть.
Ізюм вимиємо, обсушити серветками. Втрутитися родзинки в тісто.
Замість або разом з родзинками можна взяти будь-які інші сухофрукти, цукати, горіхи.
Покладемо тісто знову в велику чашку, накриємо рушником і дамо йому піднятися ще раз.
Форму для мультиварки змажемо рослинним маслом. Викладемо в неї тісто, сформувавши красивий паску.
Закриваємо кришку мультиварки, включаємо підігрів на 15-20 хвилин. Потім підігрів відключаємо і чекаємо, поки тісто збільшиться в розмірі в 2-3 рази.
Випікаємо паску в мультиварці, режим “Випічка”, 60 + 40 хвилин. Кришку при цьому не відкривати. Готовність паски перевіряється дерев’яною паличкою.
Готову паску акуратно виймемо з каструльки і поставимо на решітку остигати.
Паска в мультиварці готовий.
Прикрасимо паску білкової глазур’ю, рецепт можна подивитися тут і кондитерської посипкою. Я такий великий паску вирішила прикрасити кольоровими цукерками.
Смачного.
Зі святом світлого Великодня!