Паска на сметані

Такий паску дуже сподобається тим людям, які не люблять, на відміну від мене, занадто здобні. Паска на сметані виходить пишний і повітряний, зовсім не важкий.

Паска на сметані

Для приготування паски на сметані нам знадобиться:

  • 300 мл молока,
  • 30-50 грам живих дріжджів (11 грам сухих),
  • 3 яйця,
  • 200 грам цукру,
  • 250 грам сметани (жирністю 15-20%),
  • 150 грам вершкового масла (або маргарину),
  • 50 грам рослинного масла,
  • 1 столова ложка ванільною пудри або за смаком,
  • 300 грам родзинок або будь-яких інших сухофруктів, цукатів. Я завжди кладу багато сухофруктів, більше вказаної кількості. Цього разу крім родзинок я поклала курагу, сушену вишню і сушене манго,
  • 700-1000 грам борошна (кількість борошна може знадобиться більше або менше, починати додавати краще з 700 грам, у мене в цей раз пішло 950 грам),

для білкової глазурі

  • 1 білок,
  • 150-200 грам цукрової пудри,
  • 1-3 чайних ложки соку лимона,

для помаранчевій глазурі

  • 2-3 столових ложки апельсинового соку,
  • 250-300 грам цукрової пудри,
  • барвник за бажанням.

Рецепт приготування паски на сметані.

Вершкове масло або маргарин дістати з холодильника і залишити при кімнатній температурі.

приготуємо опару. У теплому молоці розчинний дріжджі. Додамо 1 чайну ложку цукру і 250 грам борошна (від загальної кількості). Перемішаємо до однорідності, накриємо чистим рушничком і поставимо в тепле місце. Опара повинна запузирітся і збільшитися в обсязі мінімум в 2 рази. У мене опара піднімалася близько 40 хвилин.

Я вважаю за краще тісто для пасок тривало расстаіваться в холодильнику, тому беру 30 грам дріжджів. Для вистоювання в теплі потрібно взяти 50 грам.

5270

Яйця розітріть з цукром, додамо в опару, що підійшла і перемішаємо.

Покладемо ванільний цукор і розм’якшене вершкове масло, ще раз перемішати. Додамо сметану, розмішати.

IMG_5282

Просеем борошно і замісити тісто. Борошно потрібно додавати поступово, починаючи з 700-750 грам (не забувайте, що 250 грам ми вже поклали в опару, тобто, по суті, в перший заміс треба покласти 450-500 грам). Щоб тісто менше липнуло до рук, змочуємо їх постійно в рослинному маслі. Тривало вимішуємо тісто. Воно повинно вийти м’яке і ніжне, не «забите” борошном.

IMG_5286

Накриємо готове тісто чистим рушником і залишимо підходити в теплі. Після того як тісто добре підніметься, обімніть його, затягнемо харчовою плівкою і приберемо в холодильник. (Якщо Ви не хочете расстаіваться тісто в холодильнику, то залиште його в теплому місці. Тісто має підійти ще один раз.)

Я зазвичай замішую тісто з вечора, і всю ніч воно у мене стоїть в холодильнику.

Суботній сонячний день, тісто підійшло в холодильнику

Суботній сонячний день, тісто підійшло в холодильнику

Вимиємо родзинки або інші сухофрукти і висушити їх.

IMG_5297

Додамо родзинки, сухофрукти, цукати в тісто, ретельно його вимішуючи.

IMG_5300 IMG_5306

Форми для пасок змащуємо рослинним маслом, боки форм присипаємо борошном, а на дно викладаємо шматочок пекарської папери. З паперовими формами нічого робити не треба.

Розкладемо тісто за формами, заповнюючи їх не більше ніж наполовину.

Заповнюємо форми для пасок не більше ніж наполовину

Заповнюємо форми для пасок не більше ніж наполовину

Накриємо паски рушником і залишимо в теплі, поки тісто не підніметься до краю форми.

IMG_5340

Випікаємо паски в попередньо розігрітій до 160-180 градусів духовці 30-60 хвилин (залежить від розміру пасок і від особливостей духовки). Готовність паски перевіряємо дерев’яною паличкою. Якщо верхівка вже підрум’яниться, а всередині він ще сирий, то накриваємо паску фольгою.

Перший паски готові, інші допікаються

Перші паски готові, інші допікаються

приготуємо білкову глазур. Для цього в чашці міксером збити білок до міцних піків. Ступінь взбитости білка перевіряємо, перевернувши чашку, якщо не випливає, значить білок збитий добре. Додамо приблизно третю частину цукрової пудри, добре перемішати міксером. Додамо лимонний сік, перемішати. Поступово додаючи цукрову пудру, доведемо глазур до потрібної густоти.

IMG_5353 IMG_5354

Нанесемо білкову глазур на трохи охолонули паски. Прикрасимо за смаком.

Паска на сметані

приготуємо апельсинову глазур. Видавимо в чашку апельсиновий сік. Додаємо 200 грам цукрової пудри, добре перетираємо пудру з соком, поки глазур не стане блискучою. Потім, потроху додаючи, що залишилася пудру і добре розмішуючи її, доб’ємося потрібно густоти глазурі. Оскільки апельсинова глазур має не білий, а жовтуватий відтінок, її можна підфарбувати барвником, але це не обов’язково.

IMG_5370

Апельсинову глазур можна і потрібно наносити на остиглі паски. Вона прекрасно сохне.

Паска на сметані

Зі святом Світлого Великодня!

Паска на сметані

Христос Воскресе!

Паска на сметані Паска на сметані