Помилково вважати, що вегетаріанці і люди, вимушені відмовитися від м’яса, не зможуть насолодитися в повній мірі поїздками на природу. Вони отримають не менше гастрономічне задоволення, ласуючи апетитними, запеченими на багатті овочами, рецепти яких ми детально розглянемо. Піджарені і пропахлі димком, вони виходять дуже смачними і користуються не меншим успіхом серед відпочиваючих, ніж традиційний для пікніків шашлик.
Рецепт овочів на грилі стане в нагоді і людям, що дотримують дієту. Запечені овочеві шматочки, володіючи відмінним смаком, залишаються одним з найменш калорійних страв, яке можна приготувати на заміському пікніку. Актуально ця страва, запечене на мангалі, і для дитячих урочистостей, адже м’ясо – дуже важка їжа для делікатних шлунків малюків, а ось овочі чудово підійдуть!
Приємно побалувати себе і близьких запеченими на вугіллі вкусняшками, і для цього наявність лісової галявини не обов’язково – можна і на власній кухні. Правда, для цих цілей знадобиться сковорода-гриль.
Корисні поради з приготування овочів на багатті
- Які б продукти ви не збиралися готувати, буде зручніше, якщо їх розрізати на порційні шматочки. Так ризик забруднитися набагато нижче, та й на вилку чіпляти скибочки набагато зручніше.
- Решітка, на якій будуть готуватися маленькі овочеві порції, повинна бути чисто вимитим, як і самі овочі.
- Строго контролюйте весь процес, не залишайте мангал без нагляду надовго, інакше замість поджаристого частування можуть залишитися лише вуглинки.
Овочі на вугіллі "Ріг достатку"
Складові
- Помідори – 4 шт. + –
- Баклажани – 3 шт. + –
- Болгарський перець – 2 шт. + –
- Кабачки цукіні – 2 невеликих плода + –
- Цибуля ріпчаста – 5 дрібних головок + –
- Лимон – половина цитруса + –
- Петрушка – половина пучка + –
- Кінза – половина пучка + –
- Рослинна олія або олія – 50 мл + –
- Часник – 2 головки + –
- Салат листовий – 4-5 шт. + –
- Вино біле – півсклянки + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – по перевагах + –
Приготування
Мабуть, той, хто вважає, що запечені дари городу – це нудно і без смаку, просто ще не знає про наш рецепті овочів на грилі. Яскраві, з виразним часниковим ароматом, ці вироби здатні стати центральним стравою будь заміської поездкі.1. Для приготування овочів на багатті заздалегідь заготовлені плоди і зелень добре миємо й прибираємо надлишки вологи рушником. У перчика і баклажанів видаляємо зернисті серединки і подрібнюємо кожен виріб на чотири частини. Кабачки нарізаємо на поздовжні смуги, а помідори – кружечками. Цибулини чистимо від лушпиння і протикає зубочисткою або сірником (так смак їх специфічного соку передасться іншим компонентам в повній мірі) 2. Щоб зробити блюдо ще смачніше, ми замарінуем нашу овочеву суміш. Звичайно, заправка буде відрізнятися від шашличної, але вона необхідна, щоб шматочки овочевий нарізки якнайкраще просочилися і стали ароматними і соковитими. Для цього ми очищаємо часник і ріжемо його дуже дрібненько або продавлюємо через землянку.
Зелень (кінзу і петрушку) шаткуємо і зсипали в миску. Туди ж кладемо часникову нарізку і видавлюємо сік половинки лимона. Заливаємо вийшов мікс вином і маслом. Добре перемішуємо і додаємо сіль і мелений перець.
3. Овочеві шматочки поміщаємо в глибоку каструлю і рівномірно поливаємо маринадом. Тут принцип такий же, як і при заготівлі м’яса: чим довше вони простоять, тим краще просочаться. В ідеалі добре б заправити наші овочі на грилі, рецепт яких ми вивчаємо, за п’ять-шість годин до запікання їх на мангалі.
4. Просочені маринадом шматочки викладаємо на чисту грати. Краще взяти без верху, щоб нарізку можна було перевертати і знімати в міру готовності – адже різні овочі пропікаються не одночасно, а в залежності від їх розміру і текстури. Викладаємо отриману смакоту в міру готовності на блюдо, декороване листям салату.
Ситне і дуже привабливе зовні, ця страва стане родзинкою заміських поїздок, пікніків або затишних сімейних вечерь (ми ж пам’ятаємо, що їх можна готувати і вдома?). Ну і, ймовірно, вперше ви зможете насолодитися смаком їжі, не страждаючи докорами сумління через її калорійності або шкідливості.
Поради кухарчуком
– Дуже смачно вийде, якщо посипати овочі на вугіллі кунжутним насінням (цей компонент можна знайти практично в будь-якому магазині або прилавку зі спеціями).
– За пару хвилин до того, як знімати скибочки з решітки, присипте їх тертим сиром – так вони стануть ще смачніше.
– До вищеописаного рецептом ви можете додати і інші дари дачної ділянки, які вам до душі. Відмінно виходить спаржа на мангалі, а ось з огірками не варто експериментувати – їх смак безумовно нейтральний, а велика частина соку просто випаровується.
Подвійне задоволення: соуси до рецептом овочів на грилі
Наше частування добре і саме по собі, але не існує нічого такого, чого не можна було б зробити ще краще! Доповнити і збільшити той фурор, який напевно зробить блюдо, можна за допомогою цікавих і простих заправок.
- Натуральний йогурт, збитий з дрібно порізаною зеленню, – універсальний варіант, який подобається всім. Чи не забудьте тільки посолити суміш.
- Сметана, змішана з бринзою і м’ятою, дасть не менш багаті смакові відчуття при мінімальних тимчасових витратах.
- Соус зі сметани, невеликої кількості зелені і дрібно порізаних оливок і маслин підійде до всіх овочів на багатті і послужить відмінним доповненням до основного страви.
Харчуватися корисно, але при цьому не обмежуватися аскетичним скупим меню – це точно про наш рецепт! Впевнені, ви обов’язково оціните простоту, вишуканий смак і легкість запікання овочів на багатті!