Такий осінній, такий гармонійний по своєму смаку муссовий обліпиховий торт з шоколадом оцінить по достоїнству кожен любитель вишуканих десертів.
Можна багато сказати, але краще приготувати і спробувати.
Отже,
Рецепт муссового обліпихової торта з шоколадом
Складові:
Для форми Бюш або для торта діаметром 18 см.
Мигдальний дакуаз:
- 2 білки
- 60 г цукру
- 50 г мигдального борошна
- 15 г пшеничного борошна
- 1 ч.л. цукрової пудри
Обліпихова прошарок:
- 200 г протертої обліпихи
- 2 яйця
- 50 г цукру
- 60 г вершкового масла
- 7 г желатину + 35 г води
Шоколадний мус:
- 150 г чорного шоколаду
- 40 г рослинного масла без запаху
- 8 г желатину + 40 г води
- 2 жовтки
- 1 яйце
- 50 г цукру
- 50 г молока
- 200 г жирних вершків (відважені сметани)
покриття:
Велюр:
- 50 г молочного шоколаду
- 50 г какао масла
або
Дзеркальна глазур (рецепт тут)
Спочатку замочіть весь потрібний по рецептурі желатин і залиште його набухати.
Як приготувати мигдальний дакуаз
Застеліть деко пергаментом, поставте кільце діаметром 16 см і намалюйте ще одне коло такого ж діаметру.
Розігрійте духовку до 190 °.
- Змішайте мигдалеве борошно, пшеничне і чайну ложку цукру від загальної кількості.
- З дрібкою солі збийте білки спочатку на малих обертах міксера, потім на великих, поступово вводячи цукор.
Збивати потрібно до «пташиного дзьоба», тобто коли ви піднімаєте віночок, білки повинні стікати з нього, утворюючи форму дзьоба.
У два прийоми введіть в білки сухі інгредієнти, перемішуючи тісто лопаткою зверху вниз.
- Сформуйте на деку з тіста два диска діаметром 16 см. Якщо використовуєте форму Bûche, то потрібно випекти два прямокутника розміром 23х7 або один 23х14 і потім розрізати його навпіл.
- Розрівняйте тісто і посипте його зверху цукровою пудрою.
- Надішліть в духовку на 8-10 хвилин.
Готовому дакуазу дайте охолонути і поставте його на півгодини в морозильник. З кільця не виймайте і папір не знімайте.
Як приготувати обліпихова прошарок
- Змішайте в сотейнику яйця з цукром до однорідності.
- Влийте обліпиху і добре перемішайте.
- Поставте суміш на плиту і, при постійному помішуванні на невеликому нагріванні, доведіть до легкого загустіння.
- Вимкніть нагрів і додайте вершкове масло і желатин.
- Розмішайте все до розчинення і дайте охолонути.
Дістаньте з морозилки дакуаз і вилийте на нього обліпиху, зверху накрийте другим диском дакуаза.
Поставте все в холодильник до повного заморожування на 2-3 години.
Як приготувати шоколадний мус
Мус потрібно готувати через два – два з половиною години після того, як прибрали в морозильник серединку.
- Стільком людям в посуді жовтки і яйце до однорідності.
- Молоко з цукром поставте на плиту і доведіть до кипіння і повного розчинення цукру.
- Перемішуючи міксером жовтки, влийте кипляче молоко.
- Вилийте в той же сотейник, поставте на плиту і доведіть до 70 °, постійно помішуючи.
- Процідіть суміш в ту ж посуд і збивайте до побіління і пишності, не менше 5 хвилин.
- Збийте вершки або відважені сметану до пишності.
- Шоколад і желатин розтопіть.
Шоколад не перегрівайте, його потрібно довести до температури 50 °, тому топіть на водяній бані, знімаючи і розмішуючи або в мікровлновке в кілька прийомів.
- Введіть в щоколад рослинне масло і желатин.
- Все швидко перемішайте, до моменту поки шоколад не почне густіти.
- Відразу ж з’єднайте його зі збитим вершками, перемішайте.
- З’єднайте масу зі збитими жовтками.
мус готовий!
Як зібрати торт
Обтягніть кільце 18 см харчовою плівкою, переверніть і поставте на рівну поверхню.
Покладіть всередину кондитерську стрічку.
Дістаньте з холодильника заморожену серединку, зніміть папір і виріжте серединку з кільця.
Вилийте мус в кільце 18 см і занурте в нього вставку з дакуазом і обліпихою.
Притопити, щоб мус і дакуаз були на одному рівні.
Надлишки зберіть спатулой.
Закройтк торт зверху харчовою плівкою і поставте в морозильник до повного замерзання.
Заморожений торт дістаньте і покрийте велюром або дзеркальної глазур’ю.
Приберіть в холодильник і годин через 5-6 торт готовий до вживання.
Відео – Як приготувати муссовий обліпиховий торт
Смачного!