Сьогодні ми навчимося робити чудову і дуже просту випічку – повітряну і незвичайно ніжну! Оладки з манної каші виходять набагато більш легкими і пишними, ніж звичайні з пшеничного борошна, та й пропікаються швидше. Пропонуємо вам кілька варіантів, з крупою і з уже готовою манкою, бо в кожному випадку випічка виходить трохи по-різному.
Оладки з манної крупи готуються швидше, ніж з каші, тому почнемо, мабуть, з них.
Швидкі манні оладки: рецепт з крупою
Складові
- Кефір – 200 мл + –
- Манна крупа – 100 г + –
- Цукор-пісок білий – 2 ст.л. + –
- Борошно пшеничне – 150 г або 1/2 склянки + –
- Яйце – 1 шт. + –
- Сіль – на кінчику ножа або за смаком + –
- Ванілін – на кінчику ножа + –
- Сода (негашене) – 1/2 ч.л. + –
Приготування домашніх оладок з манної крупи
- З’єднуємо в глибокому посуді манку з борошном, потім вливаємо кефір і вбиваємо 1 яйце. Цукор, солимо і збиваємо міксером або перемішуємо ложкою, але щоб не залишилося грудок.
- Консистенція тіста повинна бути дуже густий – воно повинно викладатися на сковороду, а не виливатися, але якщо здається рідкуватим, досипати крупу навпіл з борошном, що не поспішаємо – обов’язково даємо настоятися протягом 15-20 хвилин, щоб манка набухла і стала після випікання більш повітряної .
- Тепер насипаємо соду, ванілін знову все інтенсивно заважаємо і приступаємо до випічки.
- У глибоку сковороду наливаємо масло і чекаємо, коли воно добре прогріється.
- Тепер порціями викладаємо тісто і смажимо оладки з кожного боку до рум’яної скоринки. Одна сторона приготується за пару хвилин, інша за хвилинку – не більше.
Найкраще оладки з манної крупи смажити на олії, не допускаючи сухої сковороди, інакше вони стануть жорстким і не будуть так добре підніматися.
Готові оладки виймаємо і складаємо на блюдо гіркою. Якщо вони вийшли занадто жирними, викладаємо їх спочатку на складені серветки або паперовий рушник, щоб вбралося зайве масло.
Подаємо їх зі сметаною, збитими вершками або згущеним молоком. Смачного!
Якщо в тісто додати зовсім мало цукру, зате при смаженні не поскупитися на рослинне масло, оладки з манки стануть дуже схожі на пончики. Вони надзвичайно смачні, посипані цукровою пудрою.
Як зробити оладки з манки без борошна
З цього вищеописаного рецептом можна приготувати млинці з манки без борошна. Ми просто не додаємо її і все!
Єдине, що потрібно зробити, це підсипати більше крупи і дати трішки довше постояти готовому тесту.
Оладки з манної каші
Оладки з манної каші готуються трохи довше, але тісто виходить ще більш ніжне і гладке.
- У сотейник наливаємо навпіл молоко і воду всього 2 склянки рідини.
- Доводимо до кипіння і тоненькою цівкою всипаємо манну крупу, безперервно помішуючи віночком. Тримаємо на вогні буквально ще пару хвилин і вимикаємо.
- Охолоджуємо манну кашу до теплого стану, інакше яйця, які обов’язково треба додати просто зваряться.
- Коли температура каші стане кімнатної, вбиваємо 2 яйця, перемішуємо і вливаємо розтоплене вершкове масло – його треба не більше 2 ст.л.
- Насипаємо 2 ст.л. цукру, дрібку солі, всипаємо 1 ст.л. розпушувача і все добре перемішуємо.
- В останню чергу додаємо борошно. Залежно від виробника її може знадобитися і половина, і цілий стакан, щоб довести тісто до потрібної густоти.
Випікати манні оладки будемо на гарячій сковороді, на рослинній олії. Готові подаємо прямо з печі з варенням або джемом. Смачного!
Додаткові інгредієнти в оладки з манки
Цей вид випічки хороший тим, що в нього можна додавати безліч різних інгредієнтів, які роблять його ще більш смачним.
- Цукати, сухофрукти, горіхи
Дрібненько рубаємо і ті, і інші, щоб великі шматки не заважали тесту пропікатися. Кладемо їх в останню чергу, щоб тісто було вже добре перемішано.
- какао
Дуже смачними будуть шоколадні оладки з манки. Какао всипаємо до того, як додати борошно, так як воно дуже сильно адсорбує вологу і тісто може бути надто сухим.
Також в цьому випадку збільшуємо кількість цукру або подаємо оладки з шоколадним кремом.
- Свіжі фрукти
Ось тут потрібно бути обережними, щоб не зробити тісто дуже рідким. Додаємо зовсім трохи рубаних, а не тертих яблук або груш. Добре підійдуть банани – їх можна дрібно порізати, а можна подрібнити в пюре.
Як бачите, щоб приготувати млинці з манної каші не потрібно вдаватися до складних хитрощів або хитромудрою продуктам – досить трохи попрацювати і на столі буде гірка ароматних повітряних оладок. Побалуйте себе і своїх близьких ніжною і легкою випічкою!