Оладки з яблуками – одна з численних різновидів оладок, яка приваблює оригінальним смаком і меншим, порівняно із звичайними оладками, кількістю борошна. Крім того, приготувати оладки незрівнянно простіше і швидше, ніж спекти яблучний пиріг. Так що любителі яблук це нехитре блюдо оцінять по достоїнству.
Яблука для оладок підійдуть будь-які, ми вважаємо за краще кисло-солодкі, ви можете вибрати ваші улюблені сорти. Якщо ви хочете, щоб оладки були «з однорідної маси» й рівні, яблука краще натерти на крупній тертці (але врахуйте, яблука при цьому виділять більше соку, і вам доведеться збільшити кількість борошна). Якщо ви, як і ми, хочете, щоб оладки виразно відчувалися шматочки яблук (оладки при цьому вийдуть не зовсім рівні, а «художньо рельєфні») – нарізайте яблука маленькими шматочками так, як ви побачите на наших фотографіях до цього рецептом.
Потрібно:
- Яблука – 4 штуки середнього розміру
- Цукровий пісок – 2 столові ложки (якщо ви любите солодкі – кладіть 3, але збільште кількість борошна на 1-2 столові ложки)
- Сіль поварена – 0,5 чайної ложки
- Розпушувач тіста – 1 чайна ложка без гірки» (можна замінити содою в тій же кількості і загасити соду в столовій ложці столового 9 % оцту, якщо ви не знаєте, що це значить, подивіться, наприклад, тут, ми про це вже писали).
- Яйця курячі – 3 штуки
- Мука пшенична – 1 стакан (звичайний, гранований, об’ємом 200 мл) чи трохи більше (якщо яблука дуже соковиті або ви поклали більше цукру) – орієнтуємося на густоту тіста.
- Масло рослинне (краще рафінована) – приблизно по 1 столовій ложці на сковороду перед кожною порцією смажених оладок
Приготування:
Яблука потрібно вимити, витерти, очистити від серцевини і нарізати маленькими шматочками, причому краще не кубиками, а невеликими тонкими «пластинками» (подивіться наш відео-рецепт), і скласти в миску, досить велику, щоб яблука зайняли в ній не весь простір.
Додати в миску з нарізаними яблуками цукор, сіль, розпушувач тіста, все перемішати. В іншу миску вилити вміст 3 яєць, «розбовтати» їх, тобто перемішати білки і жовтки до однорідної маси. Вилити яйця в миску з яблуками і ще раз все перемішати.
Тепер додаємо в ту ж миску борошно (спочатку 1 склянка). Перемішуємо. Якщо тісто вийшло рідке, поступово, по одній, додаємо ще 1-3 столові ложки борошна, щоразу перемішуючи.
В результаті у нас повинно вийти тісто консистенції густої сметани, в який замішані шматочки яблук.
Сковороду (бажано, звичайно, з товстим дном і антипригарним покриттям) потрібно сильно розігріти, після чого зменшити рівень нагрівання до середнього. Наливаємо в сковороду трохи олії так, щоб покрити дно (можна ще покачати сковороду на вазі, щоб масло рівномірно розтеклося – подивіться наш відео-рецепт). Столовою ложкою викладаємо на сковороду тісто для яблучних оладок (приблизно одна столова ложка з гіркою» на один оладок), трохи приминаем ложкою для додання товстенькою оладье плоскої форми. Смажимо спочатку з одного боку до золотистого кольору (на нашій сковороді цей процес займає близько 2-3 хвилин).
Коли оладки стануть з нижньої сторони золотистими (вам доведеться підняти оладок і подивитися) – перевертаємо наші яблучні оладки і обсмажуємо їх з іншого боку теж до золотистого кольору приблизно стільки ж часу або трохи менше (друга сторона зазвичай смажиться швидше).
Готові оладки з яблуками знімаємо зі сковороди на тарілку і, якщо тісто ще не закінчилося, повторюємо процес потрібну кількість разів. Оладки гарні і в теплом, і в холодному вигляді, теплі можна подавати зі сметаною, для ласунів можна і зі згущеним молоком. Цікаве поєднання вийде, якщо подати гарячі яблучні оладки з морозивом.
Призовий порада для тих, хто дочитав цей рецепт до кінця: так само можна зробити оладки з родзинками або курагою, але родзинки або курагу потрібно попередньо замочити в окропі хвилин на десять (почитайте про це в нашому іншому рецепті тут), а курагу ще й дрібно порізати. І це будуть інші смачні оладки, так що можете вважати, що ви зараз вивчили відразу три різних рецепта оладок.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: