Окрошка з вареною куркою

okroshka-s-varenoj-kuricej
Важко собі уявити, але прототипом першої окрошки була сушена риба, вимочений в квасі – обід бурлак, що промишляють на Волзі.

Сьогодні ж варіантів приготування холодної юшки неймовірно багато, і серед усіх існуючих м’ясних літніх супів окрошка з куркою є найбільш низькокалорійної. До того ж ми можемо готувати її абсолютно по-різному, змінюючи не тільки види заправок, але і експериментуючи з самим складом – того додали, цього прибрали.

Склад окрошки з курячою грудкою

Серед безлічі авторських рецептів, незмінним і найпопулярнішим залишається класичний варіант окрошки, в який входить:

  • Відварену в мундирі картопля;
  • Зварені круто курячі яйця;
  • Свіжі огірки;
  • редиска;
  • Відварене м’ясо або ковбаса;
  • Свіжа зелень;
  • Зелена цибуля;
  • сіль;
  • Заправка.

М’ясний інгредієнт може бути будь-яким, на ваш смак. Традиційно в окрошку кладуть варену ковбасу. Це і простіше і для кого-то смачніше. Однак не менш актуальними залишаються літні супи з вареним м’ясом яловичини, індички і свинини, а також з рибою.

Найчастіше у недосвідчених господинь виникає питання, а чи роблять цей холодний суп з куркою? Відповідь тут очевидна – так, роблять. Причому досить часто, і при всьому при цьому така окрошка вважається найбільш корисною з точки зору правильного харчування. Крім того, бульйон, який залишається після відварювання курячого м’яса, також можна використовувати для заправки окрошки. Але перед цим його потрібно остудити і процідити від пластівців.

Взагалі курячу окрошку можна заливати чим завгодно: квасом, кефіром, сироваткою, водою, сумішшю з кефіру і мінералки, розсолом, томатним соком.

okroshka-s-varenoj-kuricej1

Щоб окрошечка вийшла більш сильну, в неї також додають гірчицю і хрін, хтось навіть використовує імбир для додання страві пікантності і гостроти.

Але якщо ви хочете відійти від традиційного складу окрошки і приготувати щось оригінальне і не менш смачне, то не бійтеся експериментувати на кухні з продуктами, створюючи цікаві мікси. Окрошку відмінно доповнять такі продукти, як солодкий перець і дайкон, помідори, сир, гриби і стручкова квасоля, горошок і кукурудза, а також безліч самої різної зелені, авокадо, капуста, буряк і зелене яблуко.

Рецепт класичної окрошки на квасі з куркою

Складові

  • Картопля – 2 шт + –
  • Яйця курячі – 3 шт + –
  • Куряча грудка – 350 г + –
  • Редис – 5 шт + –
  • Огірки – 1 шт + –
  • Цибуля зелена – 1 пучок + –
  • Кріп – 1/2 пучка + –
  • Сіль – 2 ч.л. + –
  • Квас житній – 1 л + –
  • Майонез – 2 ст.л. + –
  • Хрін – 1 ч.л. + –

Як робити окрошку з куркою на квасі

  1. Для початку нам потрібно відварити картоплю, яйця і курку. Картоплю миємо і разом з яйцями укладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Через 15 хвилин після закипання виймаємо яйця і охолоджуємо їх в холодній воді. Ще через 10 хвилин перевіряємо на готовність картоплю, і витягаємо бульби з окропу і ставимо остигати.
  2. Куряче філе заливаємо водою, щоб та покривала грудку на 2 см, додаємо 1 ч.л. солі без гірки і ставимо відварюватися на півгодини. Через зазначений час виймаємо м’ясо з бульйону, розрізаємо на 3-4 великих шматки і залишаємо остигати.
  3. Тим часом остиглі яйця і картоплю чистимо і разом з огірками кришимо рівними кубиками невеликого розміру.
  4. Редис шаткуємо кружками, після чого розрізаємо гуртки на 2-4 частини.
  5. Зелену цибулю і кріп споліскуємо під прохолодною струменем води і потім кришимо дрібно.
  6. Остигнула курку нарізаємо кубиками, або своїми руками розбираємо по волокнам на соломку.
  7. Тепер всі інгредієнти змішуємо в загальній ємності, заливаємо холодним квасом, солимо, заправляємо майонезом і хріном, після чого все перемішуємо і подаємо до столу!

Окрошка з копченою куркою

Щоб швидко зробити в домашніх умовах курячу окрошку, годі й обтяжувати відварюванням курки, а використовувати готові магазинні копчені стегенця. І тут немає принципової різниці, на квасі буде ваш супчик, на кефірі, воді або сироватці, використовуйте будь-яку заправку на ваш смак!

okroshka-s-varenoj-kuricej3

Складові

  • Авокадо – 2 шт;
  • Копчені курячі стегенця – 0,6 кг;
  • Свіжі огірочки – 4 шт;
  • Яйця курячі – 5 шт;
  • Дайкон – 1 шт;
  • Листя салату – 100 г;
  • Лук пір’ям – 50 г;
  • Зелень будь-яка – 1 пучок;
  • Газована вода – 4 ст;
  • Кефір – 3 ст;
  • Сіль за смаком;
  • Гірчиця – 1 ч.л.

Як приготувати окрошку з куркою

  1. Готується така окрошка ну дуже швидко, адже тут нам потрібно відварити тільки яйця, що займе всього 15 хвилин на варіння і 5 хвилин на охолодження.
  2. Тим часом чистимо авокадо від шкірки, кісточки і кришимо м’якоть плодів разом з огірками середніми кубічними скибочками.
  3. Листя салату і зелень моєму, струшуємо залишки вологи і нарізаємо цибулю і зелень дрібно ножем, а салатні листочки рвемо довільно.
  4. Розбираємо курячі окости на філе, яйця чистимо від шкаралупи, після чого кришимо м’ясо і яйця рівними кубиками.
  5. Дайкон натираємо крупно на треку, після чого всі інгредієнти змішуємо в загальній каструлі, додаємо сіль за смаком, ложку гірчиці і заливаємо все кефіром і холодної газованою водою.
  6. Перемішуємо і розливаємо по супових тарілках.

Окрошка з курячим філе

А чи пробували ви коли-небудь бурякову окрошку з м’ясом курки, але не на квасі, а на курячому бульйоні? Цей покроковий рецепт вам вже точно сподобається. Блюдо це ну дуже смачне, і безумовно станемо вашим улюбленим літнім частуванням. До того ж воно дуже легке і просте в приготуванні!

okroshka-s-varenoj-kuricej4

Складові

  • Курячі яйця – 5 шт;
  • Буряк – 3 коренеплоду;
  • Картопля – 3 бульби;
  • Грудка куряча – ½ кг;
  • Свіжий довгий огірок – 1 шт;
  • Зелена цибуля – ½ пучка;
  • Кріп – ½ пучка;
  • Майонез – 100 г;
  • Суміш перцева – ½ ч.л .;
  • Сіль за смаком;
  • Вода – 1,5-2 л.

Як готувати окрошку з м’ясом курки

  1. Для початку ставимо варитися все ті продукти, які потребують термообробці. Буряк, яйця і картоплю гарненько миємо й укладаємо в каструлю. Ставимо посудину на вогонь і варимо інгредієнти до готовності: яйця – 15 хвилин, картопля – 25 хвилин, буряк – 30-60 хвилин.
  2. В окремій каструльці розміщуємо курячу грудку, заливаємо її 2 літрами води і ставимо варитися. Після того, як ви зняли утворилася пінку, а вода закипіла, температуру варіння зменшуємо до середньої. Так варити м’ясо курки слід 30-40 хвилин. У процесі варіння додаємо в каструлю сіль за смаком, і також можете намастити відвар улюбленими спеціями.
  3. Зварені картоплю, яйця, буряк і курку виймаємо на страви і даємо їм час охолонути. Що стосовно курячого бульйону, то його слід процідити і охолодити. Він нам буде потрібно для заправки супу.
  4. Приступимо до нарізки інгредієнтів. Всю наявну у нас зелень слід помити і накришити дрібненько.
  5. Огірок також моєму, зрізаємо з нього шкурку і нарізаємо м’якоть невеликими брусочками або кубиками.
  6. Картоплю, яйця і буряк чистимо від шкірки і шкаралупи, після чого картопля і яйця нарізаємо кубиками, а буряк трьом на крупній тертці і все змішуємо з огірками і зеленню в емальованому каструльці.
  7. Курку кришимо кубиками, додаємо до інших компонентів і все перемішуємо, солимо до смаку, заправляємо майонезом і заливаємо остиглим бульйоном.

Окрошка з куркою готова! Ви можете готувати літні супи з будь-яким видом м’яса і набором інгредієнтів на свій смак. Однак завжди можна бути впевненим, що це блюдо завжди буде актуально в літню спеку, і не тільки.