Важко собі уявити, але прототипом першої окрошки була сушена риба, вимочений в квасі – обід бурлак, що промишляють на Волзі.
Сьогодні ж варіантів приготування холодної юшки неймовірно багато, і серед усіх існуючих м’ясних літніх супів окрошка з куркою є найбільш низькокалорійної. До того ж ми можемо готувати її абсолютно по-різному, змінюючи не тільки види заправок, але і експериментуючи з самим складом – того додали, цього прибрали.
Склад окрошки з курячою грудкою
Серед безлічі авторських рецептів, незмінним і найпопулярнішим залишається класичний варіант окрошки, в який входить:
- Відварену в мундирі картопля;
- Зварені круто курячі яйця;
- Свіжі огірки;
- редиска;
- Відварене м’ясо або ковбаса;
- Свіжа зелень;
- Зелена цибуля;
- сіль;
- Заправка.
М’ясний інгредієнт може бути будь-яким, на ваш смак. Традиційно в окрошку кладуть варену ковбасу. Це і простіше і для кого-то смачніше. Однак не менш актуальними залишаються літні супи з вареним м’ясом яловичини, індички і свинини, а також з рибою.
Найчастіше у недосвідчених господинь виникає питання, а чи роблять цей холодний суп з куркою? Відповідь тут очевидна – так, роблять. Причому досить часто, і при всьому при цьому така окрошка вважається найбільш корисною з точки зору правильного харчування. Крім того, бульйон, який залишається після відварювання курячого м’яса, також можна використовувати для заправки окрошки. Але перед цим його потрібно остудити і процідити від пластівців.
Взагалі курячу окрошку можна заливати чим завгодно: квасом, кефіром, сироваткою, водою, сумішшю з кефіру і мінералки, розсолом, томатним соком.
Щоб окрошечка вийшла більш сильну, в неї також додають гірчицю і хрін, хтось навіть використовує імбир для додання страві пікантності і гостроти.
Але якщо ви хочете відійти від традиційного складу окрошки і приготувати щось оригінальне і не менш смачне, то не бійтеся експериментувати на кухні з продуктами, створюючи цікаві мікси. Окрошку відмінно доповнять такі продукти, як солодкий перець і дайкон, помідори, сир, гриби і стручкова квасоля, горошок і кукурудза, а також безліч самої різної зелені, авокадо, капуста, буряк і зелене яблуко.
Рецепт класичної окрошки на квасі з куркою
Складові
- Картопля – 2 шт + –
- Яйця курячі – 3 шт + –
- Куряча грудка – 350 г + –
- Редис – 5 шт + –
- Огірки – 1 шт + –
- Цибуля зелена – 1 пучок + –
- Кріп – 1/2 пучка + –
- Сіль – 2 ч.л. + –
- Квас житній – 1 л + –
- Майонез – 2 ст.л. + –
- Хрін – 1 ч.л. + –
Як робити окрошку з куркою на квасі
- Для початку нам потрібно відварити картоплю, яйця і курку. Картоплю миємо і разом з яйцями укладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Через 15 хвилин після закипання виймаємо яйця і охолоджуємо їх в холодній воді. Ще через 10 хвилин перевіряємо на готовність картоплю, і витягаємо бульби з окропу і ставимо остигати.
- Куряче філе заливаємо водою, щоб та покривала грудку на 2 см, додаємо 1 ч.л. солі без гірки і ставимо відварюватися на півгодини. Через зазначений час виймаємо м’ясо з бульйону, розрізаємо на 3-4 великих шматки і залишаємо остигати.
- Тим часом остиглі яйця і картоплю чистимо і разом з огірками кришимо рівними кубиками невеликого розміру.
- Редис шаткуємо кружками, після чого розрізаємо гуртки на 2-4 частини.
- Зелену цибулю і кріп споліскуємо під прохолодною струменем води і потім кришимо дрібно.
- Остигнула курку нарізаємо кубиками, або своїми руками розбираємо по волокнам на соломку.
- Тепер всі інгредієнти змішуємо в загальній ємності, заливаємо холодним квасом, солимо, заправляємо майонезом і хріном, після чого все перемішуємо і подаємо до столу!
Окрошка з копченою куркою
Щоб швидко зробити в домашніх умовах курячу окрошку, годі й обтяжувати відварюванням курки, а використовувати готові магазинні копчені стегенця. І тут немає принципової різниці, на квасі буде ваш супчик, на кефірі, воді або сироватці, використовуйте будь-яку заправку на ваш смак!
Складові
- Авокадо – 2 шт;
- Копчені курячі стегенця – 0,6 кг;
- Свіжі огірочки – 4 шт;
- Яйця курячі – 5 шт;
- Дайкон – 1 шт;
- Листя салату – 100 г;
- Лук пір’ям – 50 г;
- Зелень будь-яка – 1 пучок;
- Газована вода – 4 ст;
- Кефір – 3 ст;
- Сіль за смаком;
- Гірчиця – 1 ч.л.
Як приготувати окрошку з куркою
- Готується така окрошка ну дуже швидко, адже тут нам потрібно відварити тільки яйця, що займе всього 15 хвилин на варіння і 5 хвилин на охолодження.
- Тим часом чистимо авокадо від шкірки, кісточки і кришимо м’якоть плодів разом з огірками середніми кубічними скибочками.
- Листя салату і зелень моєму, струшуємо залишки вологи і нарізаємо цибулю і зелень дрібно ножем, а салатні листочки рвемо довільно.
- Розбираємо курячі окости на філе, яйця чистимо від шкаралупи, після чого кришимо м’ясо і яйця рівними кубиками.
- Дайкон натираємо крупно на треку, після чого всі інгредієнти змішуємо в загальній каструлі, додаємо сіль за смаком, ложку гірчиці і заливаємо все кефіром і холодної газованою водою.
- Перемішуємо і розливаємо по супових тарілках.
Окрошка з курячим філе
А чи пробували ви коли-небудь бурякову окрошку з м’ясом курки, але не на квасі, а на курячому бульйоні? Цей покроковий рецепт вам вже точно сподобається. Блюдо це ну дуже смачне, і безумовно станемо вашим улюбленим літнім частуванням. До того ж воно дуже легке і просте в приготуванні!
Складові
- Курячі яйця – 5 шт;
- Буряк – 3 коренеплоду;
- Картопля – 3 бульби;
- Грудка куряча – ½ кг;
- Свіжий довгий огірок – 1 шт;
- Зелена цибуля – ½ пучка;
- Кріп – ½ пучка;
- Майонез – 100 г;
- Суміш перцева – ½ ч.л .;
- Сіль за смаком;
- Вода – 1,5-2 л.
Як готувати окрошку з м’ясом курки
- Для початку ставимо варитися все ті продукти, які потребують термообробці. Буряк, яйця і картоплю гарненько миємо й укладаємо в каструлю. Ставимо посудину на вогонь і варимо інгредієнти до готовності: яйця – 15 хвилин, картопля – 25 хвилин, буряк – 30-60 хвилин.
- В окремій каструльці розміщуємо курячу грудку, заливаємо її 2 літрами води і ставимо варитися. Після того, як ви зняли утворилася пінку, а вода закипіла, температуру варіння зменшуємо до середньої. Так варити м’ясо курки слід 30-40 хвилин. У процесі варіння додаємо в каструлю сіль за смаком, і також можете намастити відвар улюбленими спеціями.
- Зварені картоплю, яйця, буряк і курку виймаємо на страви і даємо їм час охолонути. Що стосовно курячого бульйону, то його слід процідити і охолодити. Він нам буде потрібно для заправки супу.
- Приступимо до нарізки інгредієнтів. Всю наявну у нас зелень слід помити і накришити дрібненько.
- Огірок також моєму, зрізаємо з нього шкурку і нарізаємо м’якоть невеликими брусочками або кубиками.
- Картоплю, яйця і буряк чистимо від шкірки і шкаралупи, після чого картопля і яйця нарізаємо кубиками, а буряк трьом на крупній тертці і все змішуємо з огірками і зеленню в емальованому каструльці.
- Курку кришимо кубиками, додаємо до інших компонентів і все перемішуємо, солимо до смаку, заправляємо майонезом і заливаємо остиглим бульйоном.
Окрошка з куркою готова! Ви можете готувати літні супи з будь-яким видом м’яса і набором інгредієнтів на свій смак. Однак завжди можна бути впевненим, що це блюдо завжди буде актуально в літню спеку, і не тільки.