Найрізноманітніші види холодних супів стають особливо актуальними в розпал літньої спеки, коли так чогось хочеться легкого і освіжаючого.
Традиційна окрошка з шинкою на квасі, що містить білки, вуглеводи, а головне вітаміни – це чудовий спосіб вгамувати голод, отримати заряд бадьорості і свіжості. Зрозуміло, в даний час існує багато варіантів приготування цієї страви, але ми вам пропонуємо розглянути лише найпопулярніші і прості.
Окрошка з шинкою на хлібному квасі
Складові
- Хлібний квас – 1 л + –
- Шинка – 250 г + –
- Картопля – 300 г + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Редис – 250 г + –
- Огірки – 300 г + –
- Цибуля зелена – 50 г + –
- Кріп – 50 г + –
- Петрушка – 50 г + –
- Сметана – 200 г + –
- Гірчиця – 1 ч.л. + –
Покрокове приготування легкої окрошки з шинкою на квасі
Основа сучасних різновидів окрошки може бути найрізноманітнішою. Це не тільки квас, але і подкисленная вода, кефір, а також молочна сироватка. Однак ми приготуємо холодний суп, рецепт якого найбільш близький до класичного варіанту – окрошка з шинкою на квасі.
Незважаючи на те, що перелік інгредієнтів виглядає вражаюче, має сенс все ж придивитися до нього уважніше, оскільки рецептура цього блюда дозволяє використовувати все, що є «під рукою»: сезонні овочі і самі звичайні види зелені.
- Картопля ретельно миємо й відварюємо до готовності, охолоджуємо, чистимо і нарізаємо дрібними кубиками.
- Яйця варимо не менше 10 хвилин з моменту повторного закипання води, охолоджуємо, чистимо і також ріжемо кубиками.
- Шинку і підготовлені овочі нарізаємо досить дрібно.
- Зелень і цибулю ретельно миємо й подрібнюємо.
- Готуємо заправку: змішуємо гірчицю і сметану в окремій ємності.
- Перемішуємо все підготовлені тверді інгредієнти з заправкою і даємо їм трохи часу на просочення. При необхідності, на цьому етапі досолюємо блюдо. Однак зверніть увагу – кількість солі залежить від смаку шинки, чи не пересолити.
7. Залишилося додати охолоджений квас – і наша окрошка готова. Зробити це краще за 30 хвилин до подачі на стіл.
Як готувати домашній квас для окрошки
Слід зауважити, що квас потрібен правильний – натуральний і не солодкий. А це означає, що напій, що продається в супермаркетах і, швидше за все, не має з квасом нічого спільного, крім назви, не зможе стати основою для нашої окрошки.
Однак проблему легко вирішити, самостійно приготувавши білий квас, придатний для наших цілей.
Складові
- Охолоджена кип’ячена вода – 3 л;
- Цукровий пісок – 50 г;
- Пресовані дріжджі – 10 г;
- Житній хліб – 400 г.
Рецепт приготування домашнього квасу для окрошки
- Перш за все підсушують скибочки хліба в духовці. Робити це потрібно при мінімальній температурі, оскільки хліб повинен підрум’янитися, але не підгоріти.
- У воду додаємо цукор і перемішуємо.
- Відливаємо в чашку трохи підсолодженою води і розводимо в ній дріжджі. У деяких рецептах рекомендують використання сухих дріжджів, їх потрібно менше – всього 1 ч.л. Однак використовуйте перевірений продукт. Нерідко саме сухі дріжджі можуть підвести.
- Розведені дріжджі змішуємо з залишилася підсолодженою водою і додаємо підсушений хліб.
- Каструлю з нашої заготівлею прикриваємо марлею (кришка не підійде, дріжджів для бродіння необхідне повітря) і залишаємо на 12 годин.
- Коли процес бродіння завершиться (при цьому повинна з’явитися піна), ми проціджуємо наш майбутній квас, розливаємо в зручні ємності і відправляємо дозрівати в холодильник ще на 12 годин. Готовий продукт буде мати приємний кислуватий смак, а головне – буде абсолютно натуральним і безпечним.
Домашня окрошка з шинкою на квасі
Зрозуміло, ви зовсім не зобов’язані готувати класичний варіант окрошки з шинкою з використанням хлібного квасу. Ви можете замінити напій кефіром або охолодженою кип’яченою водою, в яку доданий оцет (3 ст. Ложки) або сік лимона. Але ж стара добра класика – це вічне, до того ж, смак квасний окрошки набагато пікантні.
Складові
- Хлібний квас – 1 л;
- Картопля – 250 г;
- Яйця – 2 шт .;
- Огірки – 3 шт .;
- Редис – 6 шт .;
- Зелена цибуля, петрушка і кріп – по 1/2 пучка;
- Шинка (бажано, нежирна) – 400 г;
- Сіль за смаком.
Як приготувати квасну окрошку з шинкою
- Картоплю відварюємо в мундирі (так він збереже більше корисних речовин), даємо охолонути і звільняємо від шкірки.
- Яйця варимо і теж даємо їм охолонути, помістивши в холодну воду, тоді їх легше буде очистити від шкаралупи.
- Овочі та зелень ретельно миємо й обсушуємо на паперовому рушнику.
- Всі підготовлені інгредієнти разом з шинкою дрібно ріжемо і заправляємо квасом, досолюємо в міру необхідності.
- Подавати таку окрошку потрібно не пізніше, ніж через півгодини після приготування.
Звичайно ж, ви можете коригувати ці рецепти, додаючи або замінюючи певні інгредієнти. Наприклад, редис в окрошка зовсім не обов’язковий. Однак в цьому випадку слід додати трохи більше огірків і зелені, щоб ваша окрошка була «порожній».
Смачного!