Окрошка з редькою

Окрошка з редисом
Як тільки настають теплі деньки, і прилавки починають радувати нас достатком свіжої зелені, хочеться перейти на легкі страви. Відмінною альтернативою звичному борщу або супу стане окрошка з редькою, приготувати яку можна дуже швидко і легко. До того ж і рецепт, і подачу цього першого блюда можна варіювати так, щоб воно завжди виглядало і відчувалося по-іншому.

Редька – надзвичайно корисний овоч, про це знають всі, але їдкий, гіркуватий смак відлякує і змушує шукати йому заміну для різних страв. Ми розповімо, як правильно його підготувати, щоб прибрати гіркоту.

Якщо попався занадто ядучий коренеплід, натираємо його на тертці і скроплюємо лимонним соком. Можна прямо з цитруса. Перемішуємо, даємо постояти пару хвилин і все – можна додавати в окрошку.

Основні інгредієнти

Отже, визначимося з основними незмінними інгредієнтами, які знадобляться для приготування окрошки з редьки.

редька

Вибираємо 1 велику або 2 середніх редьки. Коренеплоди повинні бути стиглими, але щільними і свіжими.

Картопля

Тим, хто не любить великої кількості картоплі в першому, вистачить одного середнього бульби на 500 мл рідини, тим же, хто любить відчувати її, краще покласти два.

яйця

Відварюємо круто 3 – 4 курячих яйця.

Окрошка з редьки

яловичина

Варимо окремо 250 – 300 г м’якоті пісної телятини або яловичини. Це важливо, тому що жирні сорти м’яса погано поєднуються холодної подачею першого.

Але не тільки з пісної яловичиною окрошка з редьки вийде смачною – замість неї можна взяти нежирну шинку або, що ще краще, копчену курку – грудку або ніжки. Таке м’ясо добре поєднується з гострою соковитістю редьки.

З розрахунку 500 – 600 мл рідини нам знадобиться 1 стегенце, 200 г філе або стільки ж шинки.

Також можна використовувати сосиски. Відварюємо 3 – 4 штуки, охолоджуємо і нарізаємо.

Огірок, зелена цибуля, кріп і петрушка

Яка ж окрошка без зелені і огірків! Обов’язково враховуємо це при покупці продуктів. Зеленої цибулі знадобиться 20 – 30 г, зелені ½ пучка, а огірок додаємо до смаку – тим, хто його любить і хоче отримати більш легке і низькокалорійне блюдо, рекомендуємо додати не одну, а дві штуки.

Рідкі інгредієнти – квас або кефір вибираємо на свій смак, і з тим, і з іншим окрошка з редьки виходить дуже смачною.

Традиційна окрошка з редькою

Відварюємо окремо картопля в мундирі, м’ясо і яйця. Даємо повністю охолонути.

  1. Нарізаємо яловичину дрібними кубиками, картопля, як зазвичай на суп, а яйця можна оформити по-різному.
  2. Якщо хочеться більшого ефекту, ріжемо їх на четвертинки уздовж і розкладаємо вже відразу в порційні тарілки, формуючи «квітка». Якщо ж хочеться отримати однорідну консистенцію, подрібнюємо їх виделкою або дрібно рубаємо ножем.
  3. Огірок перевіряємо на гіркоту і, при необхідності, чистимо шкірку і дрібненько ріжемо.
  4. Також шаткуємо зелена цибуля.
  5. Редьку моєму, очищаємо і трьом на тертці.
  6. Все складаємо в каструлю або супницю, солимо, перчимо і заливаємо 500 – 600 мл кефіру.
  7. Готову окрошку при подачі можна посипати рубаною кінзою або петрушкою.

Традиційна окрошка з редькою

Якщо хочеться зробити окрошку з редьки на квасі, можна додати в рецепт гірчицю – це зробить смак ще більш пікантним.

Для цього на вказану кількість продуктів нам буде потрібно 1 ст.л. гірчиці. Додаємо її до того, як наллємо квас і ретельно перемішуємо, щоб вона розійшлася. Залив, подаємо окрошку з додаванням сметани – по 1 ст.л. на тарілку. Смачного!

Ось бачите, таке просте, але дійсно літня страва робиться дуже просто! Готуємо окрошку з редькою і ділимося в коментарях своїми власними секретами, друзі!

​​