Як тільки настають теплі деньки, і прилавки починають радувати нас достатком свіжої зелені, хочеться перейти на легкі страви. Відмінною альтернативою звичному борщу або супу стане окрошка з редькою, приготувати яку можна дуже швидко і легко. До того ж і рецепт, і подачу цього першого блюда можна варіювати так, щоб воно завжди виглядало і відчувалося по-іншому.
Редька – надзвичайно корисний овоч, про це знають всі, але їдкий, гіркуватий смак відлякує і змушує шукати йому заміну для різних страв. Ми розповімо, як правильно його підготувати, щоб прибрати гіркоту.
Якщо попався занадто ядучий коренеплід, натираємо його на тертці і скроплюємо лимонним соком. Можна прямо з цитруса. Перемішуємо, даємо постояти пару хвилин і все – можна додавати в окрошку.
Основні інгредієнти
Отже, визначимося з основними незмінними інгредієнтами, які знадобляться для приготування окрошки з редьки.
редька
Вибираємо 1 велику або 2 середніх редьки. Коренеплоди повинні бути стиглими, але щільними і свіжими.
Картопля
Тим, хто не любить великої кількості картоплі в першому, вистачить одного середнього бульби на 500 мл рідини, тим же, хто любить відчувати її, краще покласти два.
яйця
Відварюємо круто 3 – 4 курячих яйця.
яловичина
Варимо окремо 250 – 300 г м’якоті пісної телятини або яловичини. Це важливо, тому що жирні сорти м’яса погано поєднуються холодної подачею першого.
Але не тільки з пісної яловичиною окрошка з редьки вийде смачною – замість неї можна взяти нежирну шинку або, що ще краще, копчену курку – грудку або ніжки. Таке м’ясо добре поєднується з гострою соковитістю редьки.
З розрахунку 500 – 600 мл рідини нам знадобиться 1 стегенце, 200 г філе або стільки ж шинки.
Також можна використовувати сосиски. Відварюємо 3 – 4 штуки, охолоджуємо і нарізаємо.
Огірок, зелена цибуля, кріп і петрушка
Яка ж окрошка без зелені і огірків! Обов’язково враховуємо це при покупці продуктів. Зеленої цибулі знадобиться 20 – 30 г, зелені ½ пучка, а огірок додаємо до смаку – тим, хто його любить і хоче отримати більш легке і низькокалорійне блюдо, рекомендуємо додати не одну, а дві штуки.
Рідкі інгредієнти – квас або кефір вибираємо на свій смак, і з тим, і з іншим окрошка з редьки виходить дуже смачною.
Традиційна окрошка з редькою
Відварюємо окремо картопля в мундирі, м’ясо і яйця. Даємо повністю охолонути.
- Нарізаємо яловичину дрібними кубиками, картопля, як зазвичай на суп, а яйця можна оформити по-різному.
- Якщо хочеться більшого ефекту, ріжемо їх на четвертинки уздовж і розкладаємо вже відразу в порційні тарілки, формуючи «квітка». Якщо ж хочеться отримати однорідну консистенцію, подрібнюємо їх виделкою або дрібно рубаємо ножем.
- Огірок перевіряємо на гіркоту і, при необхідності, чистимо шкірку і дрібненько ріжемо.
- Також шаткуємо зелена цибуля.
- Редьку моєму, очищаємо і трьом на тертці.
- Все складаємо в каструлю або супницю, солимо, перчимо і заливаємо 500 – 600 мл кефіру.
- Готову окрошку при подачі можна посипати рубаною кінзою або петрушкою.
Якщо хочеться зробити окрошку з редьки на квасі, можна додати в рецепт гірчицю – це зробить смак ще більш пікантним.
Для цього на вказану кількість продуктів нам буде потрібно 1 ст.л. гірчиці. Додаємо її до того, як наллємо квас і ретельно перемішуємо, щоб вона розійшлася. Залив, подаємо окрошку з додаванням сметани – по 1 ст.л. на тарілку. Смачного!
Ось бачите, таке просте, але дійсно літня страва робиться дуже просто! Готуємо окрошку з редькою і ділимося в коментарях своїми власними секретами, друзі!