Позначення цього блюда походить від слова «кришити», саме так нарізаються всі інгредієнти в цей суп: дрібно і однаковими кубиками. Окрошка з оселедцем – рецепт досить незвичний для нас, звичайно ми використовуємо м’ясні напівфабрикати або відварене м’ясо, але хіба гурман зможе відмовитися від оригінального страви? Варіантів подачі супу – два: перший – той, який має на увазі додавання риби в основу, другий допускає подачу оселедця в якості доповнення, коли за столом присутні прівереди.
Як приготувати окрошку з оселедцем: прості поради
- Картопля варто відварювати в мундирі, і бажано заздалегідь, щоб він охолов і став щільним.
- Закладати овочі рекомендується в киплячу, трохи підсолену воду, і варити їх, накривши кришкою для збереження вітамінів.
- Чим жорсткіше продукт для приготування окрошки, тим дрібніше його варто подрібнювати, щоб шматочки не виділялися в страві.
- Щоб підкислити окрошку з оселедцем – в неї можна додати кефір, сік лимона, лайма чи яблучний оцет.
- Не варто пересолювати овочі, краще трохи недосолити основу – нехай кожен приправить блюдо по своєму смаку безпосередньо в тарілці.
- Невелике додавання цукрового піску в блюдо зробить його смак більш насиченим.
Ну і, звичайно ж, не варто шкодувати сметани – щедро додавайте її в тарілку при подачі.
Думка шанувальників цієї страви дуже різняться: одні вважають, що це певний набір інгредієнтів, який заливається квасом, кефіром, сироваткою або газованою водою зі сметаною. Інші ж вважають, що в блюдо можна додати і незвичайні продукти, наприклад слабосолону оселедець або кільку.
Готується окрошка з оселедцем дуже просто, часу забирає – мінімум, а для посиденьок на дачі і пікніків в особливо спекотні літні дні підходить ідеально.
Окрошка на квасі з слабосоленої оселедцем
Складові
- Оселедець малосольний – 200 г + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Огірки свіжі – 2 шт. + –
- Квас – 1,5 л + –
- Картопля – 5 шт. + –
- Редис свіжий – 10 шт. + –
- Цибуля зелена – 1 пучок + –
- Кріп і петрушка – по 6 гілочок + –
- Сметана – за смаком + –
- Чорний перець – 1 щіпка + –
- Сіль – 1 щіпка (або за смаком) + –
Як приготувати окрошку з оселедцем і зеленню на квасі
- Огірочки і редиску обов’язково очищаємо від шкірки, після чого нарізаємо все тонкою соломкою або невеликими кубиками.
- Промиваємо зелена цибуля і нарізаємо його під кутом 45 градусів тонкими кільцями. Кріп і петрушку моєму, просушуємо і подрібнюємо.
- Свіжі яйця відварюємо разом з картоплею, охолоджуємо, чистимо, після чого нарізаємо їх дрібними кубиками.
- Змішуємо всі підготовлені інгредієнти в каструлі, присаливаем і додаємо чорний перець. Заправляємо їх невеликою кількістю сметани.
- В останню чергу до кришках додаємо дрібно порізану оселедець, попередньо очищену від кісток.
- Заливаємо продукти сильно охолодженим квасом, і подаємо до столу.
Як подати пікантну окрошку з оселедцем
Спосіб №1: Збірна подача
- Оселедець і картопля можна подрібнити і змішати разом з іншими інгредієнтами, а потім подати гостям або членам сім’ї в такому вигляді.
Спосіб №2: Подача окремо
- Але є й інший спосіб оформлення окрошки з оселедцем. Картопля для холодного супу з оселедцем можна відварити, заправити сіллю з перцем, додати вершкове масло і присипати зеленню, часником, а також обсмаженою цибулею.
- Нарізати тонкими скибочками оселедець, викласти її на одне блюдо разом з картоплею, і в такому вигляді подати до столу. Поруч буде відмінно гармоніювати нарізаний чорний хлібець.
Цей варіант подачі вважається самим правильним, так як окрошка з рибою, а тим більше оселедцем, прийнятна не для всіх. А так, на столі у вас виявиться два самостійних страви, і голодним через нього точно ніхто не піде.
Окрошка з оселедцем проста в приготуванні, тому рецепт обов’язково варто записати, так як блюдо дуже презентабельно виглядає на столі.
Смачного!