Якщо після варіння м’яса у вас залишилася навариста рідина – обов’язково зробіть з неї холодний російський суп, який відрізняється особливим смаком і поживністю.
Окрошка на свинячому (або яловичому) бульйоні готується дуже швидко, до того ж, вона цілком здатна замінити першу страву, оскільки нітрохи не поступається йому по ситності! Давайте навчимося готувати його смачно, а для цього ознайомимося з двома кращими рецептурами, втілити в життя які зможе будь-яка, без винятку, господиня.
Окрошка на бульйоні з яловичини: рецепт з майонезом
Складові
- Яловичий бульйон – 1-1,5 л + –
- Майонез – за смаком + –
- Картопля – 2-3 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
- Зелень – 1 пучок + –
- Ковбаса – 150-200 г + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
Як приготувати окрошку на яловичому бульйоні
- Проціджений і трохи охолонувши яловичий бульйон ми вливаємо в відповідну тару – це може бути невелика каструлька або середня за розміром миска.
- Додаємо майонез – найчастіше вистачає 1-2 ст.л. Розмішайте і спробуйте на смак – якщо вийшло занадто жирно, то додайте ще трохи бульйону.
- Присолите вийшла рідина і додайте до неї трохи чорного перцю, навіть якщо вона вже була присмачена спеціями при варінні. Картопля і зелень мають досить прісний смак, а тому солі в бульйоні буде недостатньо.
- Зелень добре промиваємо в холодній воді і дрібно рубаємо. Додаємо її в бульйон і перемішуємо.
Відмінно до цієї окрошка підійде кінза і петрушка, але можна вибрати і іншу зелень, на свій смак.
- Поки зелені листочки наполягають і збагачують смак рідини, ми відваримо картопля. Відмиваємо його від бруду і готуємо в мундирі.
- Коли овоч звариться, охолоджуємо його повністю, щоб він був холодним, а потім – шаткуємо середніми кубиками і додаємо в каструлю або в миску, де вже чекає зелень і бульйон.
- Ріжемо ковбасу прямокутниками або кубиками (як на олів’є), і закидаємо в нашу тару з холодником.
До цього рецепту холодного ситного супу найкраще підійде варена ковбаса, наприклад – «Докторська». Але ви можете вибирати цей компонент на свій розсуд.
Такої страви необхідно насититися усіма смаками того, що ми в нього поклали, а тому смачна окрошка на бульйоні немислима без відстоювання в холодильнику: в нього ми ставимо нашу миску з традиційним російським супом на півгодини.
Після цього окрошку можна діставати з холодильника і розливати по порційних тарілках!
Якщо у вас вдома немає ковбаси, то додати можна і то м’ясо, з якого готувався бульйон: розберіть його руками на невеликі волокна або дрібно нарубати ножем, а потім відправте в миску.
Смачна окрошка на бульйоні зі свинини зі сметаною
Складові
- Свинячий бульйон – 1-1,5 л;
- Сметана 15% – 2-3 ст.л. (Або за смаком);
- Сіль за смаком;
- Чорний мелений перець – 1 щіпка (або за смаком);
- Кріп і петрушка – по половині пучка;
- Картопля – 2-3 шт .;
- Копчена ковбаса – 100-150 г;
- Яйця курячі – 2 шт.
Як зробити окрошку на свинячому бульйоні і сметані
- Підготуємо спершу наш проціджений холодний бульйон зі свинини, додавши до нього солі, дрібку чорного перцю і пару столових ложок нежирної сметани.
Розмішаємо, як слід, і спробуємо на смак – не біда, якщо солі на цьому етапі здасться багато. У нас попереду ще буде закладка прісного картоплі і варених яєць, так що вони вберуть в себе всі надлишки солі – і вийде приємний солонковатий присмак.
- Кріп і петрушку промиваємо під проточною водою, обтрушувати від зайвої вологи і нарізаємо так, щоб в окрошку потрапили тільки подрібнені ніжні листочки (жорсткі стебла ми відразу прибираємо). Додаємо зеленушку в бульйон.
- Відварюємо картопля: моєму два середніх коренеплоду, кладемо в каструлю і варимо в мундирі. Потім дістаємо готову картоплю і охолоджуємо її, після чого знімаємо з овоча шкірку і кришимо середніми кубиками. Додаємо картоплю в миску з бульйоном.
- Яйця відварюємо круто і даємо їм повністю охолонути. Холодними рубаємо їх на однорідні дрібні смужки або кубики – як вам більше подобається. Вносимо продукт в нашу миску з холодником.
- Копчену ковбаску ріжемо дрібними квадратиками, щоб вона віддала холодного страви свій смак і аромат, але не дуже відчувалася в окрошка і не перебивала своєю присутністю інші компоненти.
- Відправляємо її в миску в останню чергу, після чого даємо супу настоятися в холодильнику півгодини.
Ось і все – ароматна і поживна окрошка на бульйоні з ароматом копченостей готова.
Смачного!