Іноді, збираючись приготувати обід, який би припав до смаку і господареві будинку, і примхливої дітлахам, ми застигаємо в нерішучості. Якщо в голову не приходить жодної відповідної ідеї, є запасний і завжди виграшний варіант – окрошка на сироватці, яка буде доречна на будь-якому столі. Готування цього чудового блюда, звичайно ж, потребують деякого часу, але улюблений освіжаючий його смак – гідна нагорода за кухонні праці.
класичний варіант
У окрошки на сироватці, яка виходить за цим рецептом чудовою, – незабутній смак дитинства. Над її приготуванням не доведеться надто мудрувати – все просто, швидко і при цьому надзвичайно смачно!
Складові
- Ковбаса варена (без сала) – 250 г;
- Яйця курячі середні – 4 штуки;
- Огірочки середнього розміру – 3 штуки;
- Зелень цибулі – 1 великий пучок;
- Молодий укропчик – 1 невеликий пучок;
- Сироватка – 2 л;
- Сметана (високий відсоток жирності) – 450 г;
- Лимон – половинка;
- Часник – зубочек;
- Сіль і перчик – за смаком.
Приготування
- Не гаючи часу, слід відварити яйця. Кладемо їх в ємність, заповнену водою на 2/3, і – на плиту.
- Поки яйця готуються, моєму зелень – огірочки, цибулька і кріп.
- Тепер, озброївшись ножем гостріше, все це подрібнити.
- Порізати потрібно і ковбаску. Розмір кубиків – як кому подобається, але чим дрібніше, тим буде багатше смак страви.
- Тепер – черга яєць. Їх слід звільнити від шкаралупи і порізати, але не занадто дрібно.
- Спочатку в ємність для окрошки на сироватці кладемо все подрібнені продукти, крім яєць.
- Заливаємо сметаною і добре перемішуємо. Вийде щось типу салатної суміші, частина якої можна в такому вигляді і з’їсти.
- Тепер додаємо рубані яйця і заливаємо все сироваткою.
- Залишилося присолити блюдо і, при бажанні, присмачити його меленим чорним перчиком.
- Останній, завершальний акорд кулінарної мелодії під назвою «як приготувати окрошку на сироватці» – сік половинки лимона, який привнесе необхідну кислинку.
Блюдо повинне бути готове мінімум за півгодини до подачі, оскільки його ще потрібно охолодити. У кожну порційну тарілочку кладемо роздавлений часничок. Вийде досить пікантно!
Поради від кухарчуком
- Для підвищення ситності в окрошку, приготовлену за цим рецептом, можна додати пару варених картоплин;
- Якщо жовтки розтерти в каструлі окремо, а білки порізати, смак нашого весняного холодного супчика стане ще більш яскравим;
- Сметану можна і не класти, заправивши блюдо тільки сироваткою – вийде не менш смачно, хоч і не так ситно. Зате це – відмінний варіант для тих, хто дуже боїться погладшати.
Рецепт з курятиною
Складові
- Невелика варена куряча грудка – 1 штука + –
- Яйця курки або качки – 3-4 штуки + –
- Огірочки – 2-3небольшіх + –
- Цибуля зелена – пучок побільше + –
- Кріп – пучок поменше + –
- Петрушка – невеликий пучок + –
- Сметана – 300 г + –
- Сіль – 1/2 чайної ложки + –
- Молода редиска – 200 г + –
- Сироватка – 1-1 / 2 літра + –
- Кінза – невеликий пучок + –
Приготування
Колбаса- «варенка», яку нині продають у супермаркетах, – це далеко не той продукт з добірного м’яса, молока і спецій, який можна було знайти на прилавках радянських магазинів. Її якість зараз, як правило, викликає великі побоювання, тому пропонуємо готувати окрошку на сироватці з курятиною, рецепт якої з фото не може не сподобатися.
- Спершу займемося городиною, тобто огірочками, редискою і зеленню. Все миємо, обсушуємо, дрібніше. Редис можна різати полукружкамі, а огірок – кубиками.
- Подрібнюємо варене в підсоленому бульйоні м’ясо.
- Яйця теж потрібно порубати і – в загальний «котел».
- Перемішуємо, заливаємо окрошку сироваткою.
- Надати необхідної жирності страви допоможе сметана.
- Готовий холодний супчик не забуваємо посолити перед оправкой в холодильник.
З яловичиною та молодий буряком
З цього вельми незвичайного рецепта можна дізнатися, як приготувати таку окрошку на сироватці, яка всіх здивує і порадує. Її «родзинка» – молода буряк, запечена в духовці.
Складові
- Яловиче (теляче) м’ясо – 200 г;
- Куряче яйце – 3 шт .;
- Картопля великий – 1 шт .;
- Зелень – 1 пучечок;
- Цибуля зелена – пучок побільше;
- Огірочки – 2 шт;
- Печена в духовці буряк – 1 штука середнього розміру;
- Сироватка – 1 л;
- Сметана – 250 г;
- Сіль.
Приготування
Улюблена страва за цим рецептом з фото готуємо так само, як і попередні, тобто м’ясо, яєчка і картоплину варимо, зелень, включаючи огірки, дрібніше.
Змішавши, солимо і відразу ж заливаємо сироваткою. Коли додамо сметану і розбовтати, залишиться тільки додати очищену і потерту на тертці з широкими дірочками молоду бурячок.
Як бачимо, такому популярному і улюбленої страви, як окрошка на сироватці, можна надати абсолютно інше смакове «звучання». І потрібно-то для цього зовсім небагато – прості продукти і трохи сміливості для експерименту. У підсумку на столі з’явиться щось зовсім незвичайне і смачне!