У літню спеку перенасичені калоріями страви не дуже доречні – хочеться чогось легше, щоб і наїстися, і не перевантажувати шлунок. Пропонуємо оригінальний рецепт окрошки на курячому бульйоні, який неодмінно сподобається всім шанувальникам цього освіжаючого і в той же час ситного страви. Звичайні інгредієнти, з’єднуючись, народжують незабутній смак літа, який ще більше підкреслить аромат м’ясного навару, якщо його правильно приготувати.
Ніжна окрошка з курятиною
У «застійні» радянські часи складно було собі уявити травневі гуляння без окрошки, а її, рідну, ─ без достівського вареної ковбаси.
Часи змінилися, ковбаса – теж. М’яса в ній майже не залишилося, і такий продукт навряд чи можна назвати безпечним і тим більше – корисним. Але ковбасу можна замінити вареною курятиною, а м’ясної відвар використовувати в якості ситної заливки. Окрошка на бульйоні ох, як хороша!
Складові
- Сирий курячий окорок або четвертина – 1 шт .;
- Картоплини – 4 шт .;
- Яйця курячі – 4 шт .;
- Огірочки свіжі – 2 шт .;
- Редис – пучок;
- Лучок (зелень) – 200 г;
- Укропчик – невеликий пучок;
- Майонез нежирний – 200 г;
- Сметана середньої жирності – 200 г;
- Кислота лимонна – 1/3 чайн. ложка;
- Сіль.
Приготування
- Головну увагу – м’яса. Для початку його потрібно промити і, заливши холодною водою, зварити.
- Шкура нам не знадобиться, тому ми її знімаємо і видаляємо, а біле знежирене філе охолоджуємо і дрібніше.
- Зварити потрібно і картоплю «в кожушках».
- Яйця варимо до «крутого» стану.
- На етапі підготовчих робіт потрібно обчистити огірочки (якщо шкірочка жорстка і гірчить), помити редис і зелень.
- Тепер – справа за малим, тобто за ножем: продукти потрібно порізати кубиками, редис можна натерти на тертці для буряків.
- Всі кладемо в ємність для готування, додаємо сметану і майонез, заважаємо.
- Заливаємо наш «салатик» м’ясним наваром.
- Залишилося тільки підкислити його і не забути посолити.
Так як окрошка на курячому бульйоні – літня страва, перед подачею його потрібно гарненько охолодити. Для цього не менш, ніж за годину до вживання його потрібно відправити в холод.
Поради кухарчуком
- При бажанні можна знежирити блюдо, взявши замість шинки грудинку – бульйон вийде таким же ароматним, але жиру в ньому буде трохи менше;
- Лимонну кислоту можна сміливо замінити фрешем з лимона (додаємо до смаку);
- Майонез зовсім необов’язково класти в окрошку на бульйоні, яку готуємо по сему рецептом, – його могла б замінити сметана;
- Щоб бульйон вийшов чистим, як сльоза, після закипання потрібно різко прибрати вогонь і додати в навар холодненької води;
- Можна яйця ввести в окрошку по-іншому: білки покришити, а жовтки протерти через сито і змішати з бульйоном – вийде смачніше.
Окрошка на свинячому бульйоні
Складові
- Свиняча м’якоть – 400 г + –
- Огірки свіжі – 4 шт. + –
- Картопля відварна – 4 шт. + –
- Яйця курячі варені – 4 шт. + –
- Лучок зелений – великий пучок + –
- Кріп – пучок поменше + –
- Сметана – 400 г + –
- Лимонна кислота – на кінчику ножа + –
- Сіль – 1/3 ч. Л. + –
- Бульйон на свинині – 3 л + –
Приготування
Окрошка на бульйоні з свинини, рецепт якої ─ це альтернативний варіант традиційного способу приготування, особливо припаде до смаку чоловікам. Вона буде поситнее тієї, що робиться на курячому навар, і більш ароматной.Сперва промиваємо і варимо м’ясо. Солі додаємо зовсім небагато, маючи на увазі, що окрошка буде солитися в кінці приготування.
- Готовий м’ясний навар обов’язково потрібно відцідити.
- Зелень і огірочки моєму.
- Всі інгредієнти, включаючи м’ясо, ріжемо і складаємо в каструлю.
- Коли все подрібнити, заливаємо прозорим бульйончиком.
- Розбовтуватися в ньому сметану.
- Доводимо до кондиції, підкислити і присолити за смаком. Любителі гострого можуть додати дрібку перемеленого чорного перчика, який в даному випадку буде дуже доречний.
Рада кухарчуком
- При бажанні сметану, яка вказана в цьому рецепті, можна замінити кефіром з підвищеним вмістом жиру – вийде теж дуже смачно.
Взагалі, здавалося б, окрошка – звичайне блюдо, однак на бульйоні вона виходить більш насиченою, ситної і ароматною і розходиться (розливається) по тарілках «на раз». У неї є тільки один недолік – доводиться тут же робити другу порцію …