Окрошка без квасу

Окрошка без квасу
Сушена вобла, отмоченной в традиційному слов’янському хлібному напої, була першим і вельми незвичайним прототипом холодного супу.

Тому для багатьох любителів класики окрошка без квасу взагалі не припустима, а даремно, адже і без «житнього лимонаду» можна приготувати своїми руками дуже смачну заправку. Тим більше що в старовину основоположники цієї страви – селяни, готували літні юшки на чому доведеться, починаючи з води і закінчуючи бульйону, і навіть компотами.

Чим можна залити окрошку, крім квасу

У вікових національних страв є одна величезна перевага – різноманіття варіантів його виконання. Не оминула така позитивна тенденція і окрошку, яку з давніх-давен готували практично на будь-якій доступній рідкої основі.

І тому, навіть якщо немає квасу, зробити в домашніх умовах найсмачніше і освіжаюче літній частування можна з будь-якої іншої заправкою.

Кисломолочні продукти

Молочні продукти – це найперший і популярний замінник квасу в окрошка. Тут розгулятися вже точно є де:

  • кефір;
  • молоко;
  • кумис;
  • катик;
  • ряжанка;
  • кисле молоко;
  • сироватка;
  • айран;
  • тан;
  • мацун.

Всі ці компоненти є ідеальним заливним Окрошковий інгредієнтом. Однак не варто забувати, що заправка грає в окрошка роль бульйону, відповідно, повинна бути рідкою.

Наприклад тан, айран і сироватка мають потрібну консистенцію, але може знадобитися їх розведення з водою: в тому випадку, якщо смак продукту надмірно кислий.

okroshka-bez-kvasa

Якщо ж для приготування окрошки в домашніх умовах ви вибрали досить густий кисломолочний продукт: мацун, кефір, варенец або кисле молоко, то їх необхідно розвести з газованою водою або простий (охолодженої) кип’яченою водою в пропорції 1: 1 або 1: 2, в залежності від густоти продукту.

Вельми затребуваною, нехай і не такою популярною, залишається окрошка, залита сумішшю з молока і сметани. Такий супчик відрізняється особливо м’яким смаком.

бульйони

Будь окрошка з ковбасою, м’ясом або взагалі без м’ясного інгредієнта, охолоджений нежирний бульйон (курячий або яловичий) був і залишається для літнього супу відмінним варіантом заливки.

Також наші предки заливали овочеве кришиво овочевими або грибними бульйонами, а окрошку з рибою – рибним відваром. В Україні існує і зовсім холодний варіант борщу, який готується як звичайна окрошка, але з додаванням буряка і бурякового відвару.

okroshka-bez-kvasa.1jpg

Бульйон можна приготувати також з ароматних трав і корений. Для цього моркву, ріпчасту цибулю, корінь петрушки (або селери) заливаємо водою, додаємо до смаку сіль, улюблені спеції і зелень – як вам більше до душі. Варимо бульйон півгодини, і за пару хвилин до закінчення готування закидаємо листочок лавра.

Розсоли і маринади

Те, що розсіл з квашеної капусти дуже корисний – відомо багатьом. А той факт, що такі розсоли (і не тільки капустяні, але і зроблені на основі огірків, помідорів, буряків та інших зимових заготовок) в давнину входили до складу холодних супів – знають лише одиниці.

Однак використовувати таку сильним розсільну заливку в чистому вигляді було б недоцільно, адже такий бульйон просто-напросто переб’є весь смак страви. Тому потрібно розвести 1 частина маринаду з 1,5-2 частинами очищеної води.

Соки і відвари

Овочеві та фруктові соки, а також відвари з різних плодів і ягід, також допустимі для заливки холодного супу. До слова сказати, класичний варіант італійкою окрошки під назвою «Гаспачо» готується саме на томатному соку.

Так що, якщо хочете випробувати щось оригінальне, то спробуйте взяти для готування такі заправки як:

  • відвар шипшини;
  • освітлений і розведений яблучний сік;
  • сік томата;
  • компот / морс з журавлини або брусниці;
  • чорносмородиновий відвар з невеликою кількістю цукру.

okroshka-bez-kvasa.2jpg

У старовинних рецептах окрошки заливалися саме солодкими відварами. Ви ж можете регулювати солодкість і сіль по своєму смаку.

вода

Таку заправку можна вважати класикою Окрошковий кулінарії. Це найшвидший, доступний і простий варіант заливки. Але щоб прикрасити нейтральний смак води – використовуються натуральні підкислювачі:

  • оцет будь: столовий, яблучний, виноградний, винний;
  • сік (свіжовіджатий) лимона або лайма;
  • лимонна кислота.

Однак для того, щоб додати страві більш виражений і ядрений смак, властивий квасу, можна взяти для заправки мінералку або столову питну воду сильній газації.

На чому роблять окрошку: варіанти заправок і добавок

Взагалі заправка для окрошки, як правило, складається з двох частин: соусу і рідкої основи. В якості соусу найчастіше використовується звичайний майонез або сметана. Кому-то можуть подобатися і інші готові соуси: кетчуп, сирний, грибний або часниковий соус.

Однак сьогодні ми хочемо розглянути інші цікаві варіанти заправок для окрошки. Отже, на чому ж можна зробити окрошку, якщо готувати її на який-небудь інший заливці, крім квасу?

Щоб соусна добавка рівномірно розійшлася в окрошка – її слід додати і перемішати з основним складом супу. Тобто з’єднати з кришеним продуктами, а вже потім залити окрошку рідиною.

яєчна заправка

  1. У традиційному рецепті квасний окрошки заправку роблять з перетертих яєчних жовтків з гірчицею, з розрахунку 1 ч.л. пекучої пасти на 1 порцію окрошки. Цей же варіант соусної частини прекрасно підійде для водної, бульонной, кисломолочної і розсільної окрошки.
  2. Другий варіант яєчної заправки більш оригінальний. Змішуємо два варених яєчних жовтки з 4 ч.л. хрону і такою ж кількістю гірчиці. Додаємо в масу по щіпці цукрового піску і солі – все ретельно перемішуємо.

okroshka-bez-kvasa.7jpg

Пікантні добавки для окрошки

Замість повноцінного соусу, або ж в якості пікантного і гостренького доповнення до нього, до складу окрошки можна вводити такі компоненти як:

  • хрін або приправа «чортівня» з томатом і часником;
  • гірчиця;
  • перетертий імбирний корінь;
  • пекуча аджика;
  • перетертий перець чилі або соус «Чилі».

Будь-яку з цих кремезних добавок можна перемішати з вареними яєчними жовтками, майонезом або сметаною, або просто в чистому вигляді вводити в суп.

Бурякова заправка для холодного борщу

Якщо ви хочете покуштувати холодний борщ, то заправку для нього потрібно приготувати з буряку, найкраще брати для супу маринований буряк і маринад з нього ж. Але через брак такого, можна приготувати заправку і своїми руками:

  • Відварюємо буряк в шкірці до готовності, після чого студія і очищаємо плід.
  • Перетираємо буряк на маленькому тертці.
  • Бурякове пюре подсаливаем, трохи підсолоджують і присмачуємо за смаком оцтом або лимонною кислотою.

okroshka-bez-kvasa.4jpg

Додавати таку заправку слід в кількості 1-2 ст.л. на одну порцію супу. Заправкою для бурякової окрошки може бути як вода / бульйон, так і кисломолочний продукт, наприклад кефір. Сметана і майонез також зможуть доповнити блюдо своїм оригінальним смаком.

Заправка для окрошки на сметані

Для любителів сироваткової окрошки радимо взяти на замітку цей покроковий рецепт заправки:

  1. Беремо 0,1 кг сметани, 20-30 г хрону в банку, 15-30 мл сметани і пару столових ложок соку лимона.
  2. Всі компоненти змішуємо, і заправляємо отриманим соусом подрібнені компоненти окрошки.

okroshka-bez-kvasa.6jpg

3. Наостанок заливаємо суп холодної сироваткою, гарненько все перемішуємо і присаливаем за смаком.

На таку кількість заправки слід брати не більше 1 л сироватки або тана.

Як готувати окрошку без квасу на кефірі

Складові

  • Кефір – 1 л + –
  • Вода газована – 0,5 л + –
  • Оцет столовий 6-9% – 1 стопка + –
  • Часник – 4 зубки + –
  • Кріп свіжий – 1 пучок + –
  • Цибуля зелена – 1 великий пучок + –
  • Картопля – 4-5 шт. + –
  • Ковбаса варена – 300 г + –
  • Огірки свіжі – 4 шт. + –
  • Яйця курячі – 5 шт. + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Редис або дайкон – 200 г + –

Як зробити заправку для окрошки на кефірної основі

Цей простенький рецепт класичної дієти окрошки припаде до душі любителям часничку і зелені.

  1. Картоплю в мундирі і яйця насамперед ставимо відварюватися до готовності, після чого готові компоненти слід остудити.
  2. Тим часом миємо й кришимо середніми кубиками огірки, редис, ковбасу і рубаємо ножем (дрібно) зелена цибуля.
  3. Остигнули яйця і картоплю чистимо, нарізаємо такими ж скибочками, як і огірок.
  4. З’єднуємо все нарізані інгредієнти в емальованій каструлі, солимо за смаком і, при бажанні, присипаємо чорним перцем.
  5. Готуємо заправку: в ступці товкачиком або товкачем перетираємо накришений кріп і подрібнений часник з дрібкою крупної солі до однорідної кашки.
  6. Кефір і воду з’єднуємо в загальній ємності, додаємо до них оцет і укропно-часникову масу. Кислоту заправки ви можете регулювати на свій смак. Перемішуємо склад до повного змішання і заливаємо приготовленою холодненької заправкою окрошку.

okroshka-bez-kvasa.3jpg

Як бачите, окрошка без квасу може готуватися сотнею різних способів. Кожен варіант по-своєму гарний, і ви обов’язково серед цього різноманіття рецептів зумієте знайти найкращий для себе.

Смачного!

​​