Ця ягода не дарма вважається чемпіонкою за змістом всього класу вітаміну В, а також А, С, Е, К і не втрачає цього багатства при зберіганні. Сьогодні ми зробимо морс з обліпихи замороженої, який буде не просто смачним, але цілющим напоєм, оздоровлюючим організм. Плюс такого пиття в тому, що при приготуванні воно не позбавляється корисних властивостей, адже готується воно при мінімальній термообробці.
Як зробити морс із замороженої обліпихи? З безлічі рецептів ми вибрали найцікавіші і перевірені.
Морс з обліпихи традиційний
Складові
- Вода – 1 л + –
- Цукор – 2 ст.л. + –
- Ягоди обліпихи – 1 стакан + –
Як приготувати морс
Всього 100 г цієї диво ягоди забезпечать нас добовою нормою всіх необхідних вітамінів і мікроелементів. Уявіть, який еліксир здоров’я вийде у нас приготувати!
- Розморожуємо ягоди і, якщо вони були зібрані разом з гілочками, оббирає. Для морсу нам знадобляться тільки стиглі і неушкоджені.
- Складаємо їх в каструлю і перетираємо їх для отримання соку. Зробити це можна дерев’яним товкачем або керамічним товкачем – метал краще не використовувати.
- Зливаємо отриманий сік в окремий посуд, а макуха заливаємо водою і ставимо на вогонь. Уважно стежимо, коли з дна почнуть підніматися бульбашки і, як тільки їх потік стане безперервним, вимикаємо. Наше завдання не кип’ятити напій, а прогріти його.
- Проціджуємо відвар і сік, якщо в нього потрапили ягідки і з’єднуємо їх. Додаємо цукор, розмішуємо до повного розчинення і розливаємо напій по пляшках. Даємо, як слід охолонути і подаємо.
Важливо, щоб злагодили ми морс лише в самому кінці, так як при нагріванні цукор руйнує багато корисних речовин.
Не менш смачним буде морс із заморожених обліпиховою ягід, приготований з додаванням меду.
Медовий морс з обліпихи
Цей спосіб є більш швидким і зберігає ще більше користі в ягідки, так як ми зовсім не піддамо їх тепловій обробці.
- Розморожуємо обліпиху, оббирає її і складаємо в каструлю, де і будемо готувати напій – нам знадобиться 1 ст.л.
- Додаємо туди 3 ст.л. меду і як слідуємо все перетираємо.
- Коли ягоди перетворяться в кашку, доливаємо літр кип’яченої прохолодної води, перемішуємо, чекаємо 25-30 хвилин, щоб макуха віддав весь сік, і проціджуємо через сито і марлю.
Пробуємо напій і при необхідності впоратися, але вже не медом, а цукром. Наливаємо в пляшку або келихи і подаємо. Можна зробити це з льодом, а можна запропонувати морс кімнатної температури.
Ну, а якщо захотілося доповнити гіркуватий смак обліпихи ароматної кислинкою, приготуємо морс з апельсином.
Апельсиновий морс з заморожений обліпихи
- Поки 300 г ягід розморожуються, чистимо 1 апельсин, але цедру не викидаємо.
- Ріжемо його на кубики і разом з обліпихою товчемо.
- Сік зливаємо і ставимо в холодильник, а макуха разом з порізаною на кубики цедрою заливаємо літром води, доводимо до кипіння і тримаємо на маленькому вогні 5 хвилин.
- Даємо повністю охолонути, щоб компот настоявся і проціджуємо.
- Додаємо 4 ст.л. цукру, розмішуємо його і з’єднуємо з соком.
Все премешіваем і подаємо або ставимо охолоджуватися. Смачного!
Морс із замороженої обліпихи, приготований за допомогою одного з цих рецептів виходить надзвичайно смачним, ароматним і корисним напоєм. Спробуйте, друзі, вам обов’язково сподобається!