Для приготування шикарного новорічного столу зовсім не обов’язково витрачати значні матеріальні засоби. Приготуйте легкий, корисний і смачний салат з буряка і моркви – адже в новорічну ніч хочеться повеселитися і важка їжа не завжди цьому сприяє! Ці овочі прекрасно компонуються з будь-якими інгредієнтами і не втрачають свого дивовижного смаку в будь-яких поєднаннях і з різними заправками!
Овочі в сирому вигляді багаті вітамінами і мінералами, клітковиною і органічними кислотами. Варені овочі зберігають більшість корисних речовин і також благотворно впливають на травлення і обмін речовин. Тому салати з буряком і морквою допоможуть організму справитися з більш важкої і жирною їжею.
Ми сподіваємося, що два салати з буряка і моркви, які ми вам запропонуємо приготувати, сподобаються вам, і ви неодмінно скористаєтеся нашими рецептами для різноманітності святкового частування.
Салат зі свіжої моркви, буряка і горіхів
Складові
- Морква – 1 шт. середнього розміру + –
- Буряк – 2 шт. середнього розміру + –
- Часник – за смаком + –
- Перець червоний мелений – щіпка + –
- Горіх волоський – 5 шт. + –
- Оцет яблучний натуральний – 1 ч. Л. + –
- Соєвий соус темний – за смаком + –
- Оливкова олія або будь-яке інше – для заправки + –
Приготування
- Буряк моєму щіточкою і, не відрізаючи листові розетки і хвостики, кладемо в каструлю і заливаємо холодною водою на рівень мінімум 5 см вище коренеплодів. Доводимо воду з буряком на сильному вогні до кипіння води і продовжуємо варити 10 хвилин на середньому вогні.
- Воду зливаємо і опускаємо зварені коренеплоди в холодну воду і охолоджуємо, змінюючи воду, до кімнатної температури.
Очищаємо їх і подрібнюємо на терочке з великими ножами. Складаємо бурякову нарізку в простору миску і поливаємо 1 ст.л. рослинного маслечка і перемішуємо. Цей прийом дозволить сирої морквині зберегти свій колір і не забарвитися буряковим соком.
- Морква очищаємо і теж натираємо на крупній тертці. Додаємо до бурякової нарізці, але поки не перемішуємо.
- Часник чистимо і пропускаємо зубки через землянку або дрібно їх кришимо. Відправляємо до овочів.
- У горіхів вибираємо ядра, підсмажуємо їх на сухій сковорідці і нарізаємо ножем платівки або тиснемо качалкою для більш дрібної крихти. Це не принципово! Всипаємо горішки в салатну суміш. Ми залишаємо жменю горіхової крихти для прикраси.
- Збризгуємо яблучним оцтом (для приємною кислинки) і вливаємо приблизно 2-3 ст.л. соєвого соусу – для пікантної гостроти і солоності. Приправляємо червоним гірким перцем.
- Салатні інгредієнти акуратно перемішуємо, викладаємо гіркою в сервірувальна салатник і посипаємо горішками. Погодьтеся, дуже барвистий салат у нас вийшов! А смачний який – не гірше складних заморських страв, а багато краще!
овочевий торт
Ми назвали цей дивовижний салат зі свіжої моркви та буряка тортом через його шаруватої структури. Другою особливістю цього рецепта є використання в ньому тільки свіжих овочів, в тому числі і буряка.
Свіжий буряковий сік виводить солі важких металів, радіоактивні нукліди і токсини, так що їсти сирий коренеплід рекомендується!
Для тортика з овочів нам потрібно підготувати такі продукти:
- 1 велику буряк,
- 1 велику моркву,
- Ізюм – 0,5 склянки,
- Горіхи будь або їх суміш – 0,5 склянки,
- Часник – за смаком,
- 200 г сиру (можна менше)
- Майонез для заправки.
Приготування
- Овочі миємо, чистимо і подрібнюємо (кожен компонент в окремому посуді) – морква і буряк на крупній тертці, а часник – пресом.
- Сир твердий теж подрібнюємо на тертці з великими ножами.
- Горіхи підсмажуємо в сухій сковороді і кришимо будь-яким способом: ріжемо, тиснемо або перекручує на м’ясорубці.
- Бурякову стружку залишаємо на деякий час, щоб вона виділила сік. Сік потрібно віджати, що дуже важливо для гарної форми тортика. Якщо ми сік не злити, салатик потече. Сік бажано випити – як можна виливати цей еліксир здоров’я?
- Тепер компонуємо шари: буряк змішуємо з горішками, морква – з родзинками, а сир – з часником. У кожну пару продуктів кладемо трохи майонезу (не більше 1 ст.л.).
- Беремо глибоку салатницю, обполіскувати її зсередини водою і вистилає її дно і стінки харчовою плівкою.
- Починаємо викладати овочі шарами і утрамбовуємо кожен шар ложкою, щоб компоненти добре скріпилися між собою. Починаємо з бурякової пари, далі морквину з родзинками і закінчуємо сиром з часником. Кожен шар – не товще 2 см. Між шарами малюємо велику майонезну сіточку. Укладаємо шари до тих пір, поки не закінчаться продукти.
- Верхній пласт вирівнюємо ложкою, оскільки він у нашого тортика буде самим нижнім! Обережно відокремлюємо верхні кінці плівки від країв заповненої салатниці, накриваємо її плоским блюдом для сервірування лицьовою стороною вниз і перевертаємо багатошарову конструкцію на блюдо безпосередньо в плівці. Поправляємо шари руками через плівку, а потім акуратно її знімаємо.
- Прикрашаємо верхній шар будь-яким способом: викладаємо шматочки грибів, наприклад, ананаси або просто прикрашаємо листочками петрушки.
* Рада кухарчуком
Цей відмінний багатошаровий салат з буряка і моркви можна приготувати порційно, укладаючи шари в невеликі чашки, викладені плівкою. А оскільки у нас новорічний вечір, то між шарами кожної порції можна помістити сюрприз – записочку з передбаченнями чи побажаннями.