Перед кожним святом ми намагаємося відновити частину парадного меню, включивши в нього нові страви, які викличуть інтерес. Якраз таке нестандартне блюдо – запечений сом, м’ясо якого запам’ятовується солодкуватої ніжністю і соковитістю, особливо якщо запекти його у фользі. Страва настільки швидко готується, що ваш час буде звільнено для приготування інших запланованих страв святкового столу.
Як обробляти сома
Сом часто має великий розмір, його шкіра не має луски, але покрита захисним слизом з запахом твані. Тому перед приготуванням рибу потрібно старанно поскоблить ножем, розпороти черевце і вичистити нутрощі.
Будьте уважні і не розріжте ненавмисно жовчний міхур риби, інакше від запаху і гіркоти вже позбутися буде неможливо. Не забуваємо витягти зябра і обрізати плавники.
Далі тушку слід промити під сильним струменем води і покласти в воду вимочувати хоча б на 30 хвилин – для позбавлення від неприємного запаху. В процесі вимочування слід кілька разів змінити воду. Перед подальшим приготуванням не забудьте зняти з поверхні риби вологу кулінарними серветками.
Ми розглянемо, як запекти цілого сома в фользі. Цей рецепт цікавий і дуже простий в реалізації, причому він підійде і для нарізки продукту стейками, і для його філе. Якщо ви любите золотисту скориночку у запеченої риби, то і це можна вирішити, якщо вже пропечений сом розгорнути і запекти при високій температурі протягом 10 хвилин.
Сом в фользі «Натхнення»
Складові
- Сом – відповідного розміру + –
- Суміш перців – за смаком + –
- Цибуля ріпчаста червоний – 3-4 шт. + –
- Лимон – 1 плід + –
- Сіль – за смаком + –
- Базилік – за смаком + –
- Мускатний горіх мелений – щіпка + –
- Лавровий лист – 2 шт. + –
- Апельсин і лимон – для прикраси + –
- Петрушка свіжа – 100 г + –
Для цього рецепта підійде сом, який вміщається в форму або деко. Якщо вся рибина не вміщається, то ми можемо відрізати їй голову і спекти її окремо від тушки, а на Блюда докласти голову до тушки – для краси і гармонії страви.
- Спочатку готуємо сухий маринад, в якому ми замарінуем сома. Це – необхідний крок для позбавлення запаху твані у цієї риби. Для сухого маринаду змішуємо всі сухі інгредієнти: сіль, суміш перців, мускатний горіх в порошку, товчений лист лавра і сушений базилік. Можна ще додати улюблених пахучих трав по вашим смакам.
- Підготовлену до випікання рибину кладемо на обробну дошку, покриту харчовою плівкою. Робимо гострим ножем поперечні надрізи уздовж спинки, доводячи кожен надріз до хребта.
- Інтенсивно натираємо рибну тушку марінадной сумішшю – всередині і зовні. Засипаємо суміш і в розрізи на спинці. Кладемо рибину в поліетиленовий пакет, поливаємо соком половини свіжого лимона і щільно пакет зав’язуємо. Перетираємо рибу маринадом, перевертаючи пакет і розподіляючи його рівномірно. Ми залишаємо тушку маринуватися в умовах кухні на 30-40 хвилин.
- Поки наша рибка маринується, чистимо і нарізаємо цибулини тоненькими півкільцями.
Петрушку промиваємо, струшуємо вологу і крупно рубаємо. Складаємо цибулю з петрушкою в мисочку, посипаємо знову набором спецій (крім солі) і поливаємо соком другої половини лимона.
Перемішуємо, прикриваємо блюдцем і даємо настоятися для змішування запахів і просочення маринадом лука. Лук виходить таким смачним, що гідний столу короля! - Поки цибуля і рибка маринуються, готуємо фольгу. Оскільки тушка у нас досить великого розміру, то нам знадобляться 2 шматка фольги, які ми з’єднуємо по центру в міцну складку в кілька шарів, щоб сік з запеченого сома не витікав в деко. Викладаємо фольгу на деко.
- Включаємо духовку розігріватися, поки загортаємо мариновану рибну тушку в фольгу.
- Кладемо пакет з рибкою в тарілку, яку ставимо поруч з листом. Центр розстеленому фольги (по діагоналі) покриваємо третьою частиною маринованої цибулі.
Виймаємо рибину з пакета, струшуємо маринад і кладемо її на лушпиння нарізку. Другий третю лука набиваємо риб’яче черевце і зябровими порожнечі, а третьою частиною – посипаємо зверху. Щільно так загортаємо, щоб соки не випаровувалися в духовці, а залишалися всередині волокон. - Духовку прикручуємо до середнього спека і розміщуємо в ній деко з рибою. Випікаємо близько 30-40 хвилин. Далі розгортаємо фольгу, формуємо бортики, щоб рибний сік з маринадом не витекла. Випікаємо ще 10 хвилин – для отримання красивої золотистої.
- Готовий запечений сом викладаємо на блюдо сервіровки, прикрашаємо часточками лимона і апельсина, вставляючи їх в розрізи на спинці риби. Ложкою зачерпує з фольги виділився сік і поливаємо наш шедевр.
Приємного вам і всій вашій веселій компанії апетиту!
Це дуже просто – запекти сома в фользі! Ви самі вирішуєте, як обробити рибину – нарізати стейками або відокремити філе і запекти ніжну нарізку філе. Але для святкового столу запечений сом цілою тушкою – саме той варіант, який приведе в захват усіх гостей!