Основу раціону харчування скандинавів становлять молоко і його похідні, а також все те, чим обдаровує їх щедро море. Якщо поєднати обидва цих складових, то можна приготувати легендарний норвезький вершковий суп з сьомгою, рецепт якого належить вікінгам-норманам. Ситне, поживна з дивовижним вершковим ароматом і ніжним відтінком томата, це блюдо припаде до душі всім і кожному.
Молоко з найдавніших часів було невід’ємною частиною культури і побуту вікінгів. Цей напій і діти, і дорослі поглинали просто в неймовірних кількостях. В принципі, така тенденція простежується і по сей день. Поряд з корівками ще одним годувальником цього славного народу було море, яке щедрою жменею відсипатися їм рибні улови.
Землеробства нормани також не гребували, завдяки чому вони значно збагачували своє повсякденне меню. Саме такий режим харчування дозволяв нащадкам норвежців виростати великими, фізично здоровими і міцно складеними воїнами.
Норвезька вершковий суп з сьомги, рецепт якого ми сьогодні розглянемо, є найяскравішим прикладом особливості скандинавської кулінарії. Смак він має просто чарівний, а ненав’язливий рибний аромат – просто шикарний.
Що особливо важливо, готується він дуже швидко і просто, буквально за 20 хвилин, а найскладнішим етапом хіба що можна порахувати зняття шкурки з томата, однак будь-який мало-мальськи кмітливий кухар, якому відомо, як тримати ніж, впорається граючись з цієї задачки.
І не варто запитально підіймав брову при думці про «нездорової» для шлунка комбінації вершків і риби, оскільки ця легенда вже давно розвінчана і не має під собою грунту, зате смачний експрес-обід вам гарантовано забезпечений.
Норвезька вершковий суп з сьомгою
Складові
- Філе сьомги – 0,4 кг + –
- Картопля – 4 бульби + –
- Морквина червона – 1 шт. + –
- Лук-ріпка – 1 велика головка + –
- Томат – 4 шт. + –
- Вода – 5 склянок + –
- Вершки 20% – 1/2 л + –
- Рослинна олія – 50-70 мл + –
- Зелень кропу – 1 пучок + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – за смаком + –
Приготування
- Як завжди, приступаючи до готування, нам необхідно в першу чергу зайнятися чисткою і підготовкою овочів. Очистивши всі коренеплоди, нарізаємо цибулю дрібно, картоплю великою соломкою, а морква просто натираємо на дрібній тертці.
- Помідорчик ж спочатку піддаємо бланшіровке, після чого знімаємо шкірку, а м’якоть нарізаємо дрібними кубиками. Сік намагаємося зберегти по максимуму.
- Тепер підійшла черга рибки. Філешку нам потрібно нарізати скибочками розміром з нарізаною картоплею.
- Тепер приступаємо безпосередньо до термообробки наших продуктових шинковок-заготовок. На вогонь ставимо каструлю, в яку заливаємо і розігріваємо олію. Туди відправляємо цибулю, через хвилини 2 – морква, ще через 2 хвилини – томат, вогонь зменшуємо і тушкуємо овочі, додавши пару ст.л. води хвилини 3.
- Потім до овочів заливаємо основний обсяг води, знову додаємо газу, даємо їй закипіти і лише після цього закидаємо картоплю в суп, подсаливаем і перчимо до смаку. Накривши кришкою посуд, залишаємо все прокипеть хвилин 10.
- Коли картопляні часточки стануть м’якими, ми відправляємо в каструлю рибу і вливаємо вершки. Особливістю сьомги є її дуже і дуже швидка варіння, буквально за 3-5 хвилин вона повністю готова до вживання.
- Залишилася справа за малим. Подрібнюємо укропчик і закидаємо його в суп, накриваємо кришкою і залишаємо на деякий час настоятися.
Перед дверима на кухню бажано виставити охоронців, щоб домочадці НЕ прорвалися туди завчасно, підкоряючись зову шлунка і п’янкому аромату юшки з сьомги з вершками.
Ідеї для гурманів
Суп-пюре
Повірте, цей обід ваші близькі оцінять на 6 балів за п’ятибальною шкалою. Але для особливо розбещених гурманів ви можете запропонувати оригінальний супчик-пюре.
Для цього рибу потрібно буде нарізати більш крупно, а при пасеруванні овочів додати пару ст.л. борошна, для загустіння бульйону. Коли суп звариться, потрібно буде отримати з каструльки рибні скибочки, а все інше перемолоти за допомогою блендера в пюреобразную субстанцію.
Оформляти таку страву потрібно в такий спосіб. У глибоку чашу наливаємо суп, в кожну порцію викладаємо по шматку риби і пшеничні сухарики зі смаком сиру. Зверху трохи присипаємо рубаною зеленню або ж кладемо цілий листочок базиліка. На край тарілки слід причепити трохи надрізаний шматочок лайма. В такому оформленні цей суп-пюре з вершками і сьомгою стане чудовим головним блюдом на урочистому заході.
Норвезька суп в мультиварці
Якщо ви хочете приготувати такий смачний обід в мультиварці, то практично всі дії будуть аналогічними. Лише зажарку потрібно буде робити в частіше, виставивши програму «випічка» на 15-20 хвилин.
Після цього заливаємо воду, викладаємо картоплю і рибу, солимо і перчимо, і, закривши кришку апарату, встановлюємо режим «гасіння» на 30 хвилин.
Після отмеренного часу мультиварка просигналить, і тоді в супчик потрібно додати останній і найголовніший продукт – вершки. Знову включаємо машину на хвилин 5, щоб все протушкувати і змішалося. Ось і готово наше дуже смачне першу страву по-норвезьких. Розклавши по тарілках, прикрасьте все зеленушкой.
Кухня скандинавських народів не так вже й популярна через відсутність різноманітності продуктів на їх землях і одноманітності раціону харчування. Незважаючи на це, коронна страва норманів – норвезький вершковий суп з сьомгою, здатне надати незабутнє враження, заінтригувавши їдців, які поповнять ряди шанувальників історичної їжі вікінгів.