Літній, соковите і надзвичайно яскраве по своєму смаку виходить страва, про який ми розповімо сьогодні – приготувати просто, з’їсти приємно!
Салат з кавуна з фетою саме така закуска, адже в його складі дуже масло інгредієнтів, велика частина яких зосереджена в заправці. Змінюючи її складу, ми зможемо варіювати нюанси смаку і робити блюдо по своєму бажанню гострішим, пряним або ніжним.
Рецептів приготування салату з кавунової м’якоттю і сиром існує кілька, але базовий – завжди один. Освоївши його, ми легко зможемо дати волю фантазії і додавати за бажанням перець чилі або листочки базиліку. За настроєм!
Легкий і смачний салат з кавуна з фетою
Складові
- Кавун – 1/2 шт. (Приблизно 1 кг) + –
- Сир фета – 200 г + –
- Сік лайма – 1 ст.л. + –
- М’ята свіжа рубана – 2 ст.л. + –
- Оливкова олія – 2 ст.л. + –
- Чорний перець – за смаком + –
Як швидко в домашніх умовах приготувати салат з кавуна з фетою
У рецепті вказана м’якоть кавуна разом з корками і кісточками. Звичайно, вже порізаної і підготовленої нам знадобиться її значно менше. На салат піде близько 500 г, але, можливо, і більше, в залежності від смаку баштану і того, наскільки солодкою вона виявилася.
- М’якоть можна зрізати з кірок, а потім видалити кісточки і нарізати кубиками приблизно 2 на 2 см, або ж вийняти її з цілого кавуна за допомогою ложки для карвінгу (нуазеткі або паризької ложки).
- Кульки або кубики складаємо в сито або решето і обов’язково даємо соку стекти – це позбавить салат від зайвої солодощі і додасть йому більш «товарний» вигляд – він не буде розтікатися рідиною в тарілці. При цьому тримаємо кавунові часточки в холодильнику.
- Фету ріжемо шматочками такого ж розміру, як і кавунові. Якщо перед нами сир в розсолі, зливаємо зайву вологу – можна викласти цілий шматок на марлю, і лише потім нарізати. Також прибираємо в холодильник.
- М’яту ретельно промиваємо, висушуємо і шаткуємо як можна більш дрібно.
Тепер готуємо заправку
- Перш, ніж солити заправку спочатку пробуємо на сіль сир і лише потім по необхідності додаємо її до маслу і соку.
- З’єднуємо в баночці з кришкою або просто в чашку наливаємо оливкову олію, додаємо сік свіжого лайма, трохи присаливаем і присмачуємо чорним перцем за смаком.
Збираємо салат в глибокій тарілці: спочатку викладаємо кавун, потім сир, посипаємо зверху м’ятою і скроплюємо сумішшю оливкового масла з лаймовим соком і перцем.
Якщо бачимо, що кавун і сир досить сухі, сміливо перемішуємо салат і подаємо. Якщо соку в них залишилося багато, заважати салат не варто – ставимо на стіл так.
Секрети і нюанси приготування оригінального салату з кавуна з фетою
Тепер, коли ми освоїли базовий рецепт приготування салату з кавуном і сиром, дізнаємося кілька корисних Лайфхак, які допоможуть не тільки урізноманітнити смак річної закуски, а й зможуть зробити її ще більш корисною і апетитною.
- Обов’язково охолоджуємо і кавун, і сир перед приготуванням і складанням салату.
- Подаємо закуску відразу ж, як поріжемо – це блюдо категорично не сприймає «витримки», втрачаючи при цьому презентабельність і смакові якості. Кавун тече, аромат м’яти вивітрюється.
- При покупці кавуна краще заздалегідь вибирати сорти з мінімальною кількістю кісточок і щільною м’якоттю. Зернисті і кісточкові краще залишити для десерту.
- Замість сиру фета сміливо використовуємо бринзу або будь-який інший сорт м’якого солоного сиру, що готується в розсолі.
- М’яту можемо замінити базиліком зеленим або фіолетовим – це змінить смак салату, зробить його трохи різкішим і середземноморським. Крім того, зелень можна додавати не в салат, а в заправку, попередньо розтерши товкачем в ступці. Смак від цього повністю зміниться – стане більш насиченим і глибоким.
- Замість чорного перцю ми можемо додати часник з давилки – на цю кількість досить буде одного зубчики.
- Сік лайма легко замінюється лимонним, а обидва можуть бути не свіжовіджатими, а концентрованими з пляшечки. За смаком вони майже не відрізняються від свіжих.
- Також оливкова олія можемо змішати з оцтом в пропорції 3: 1.
- Щоб зробити блюдо гострим, але при цьому не внести ніяких інших ноток, додаємо перець чилі. Його дрібненько ріжемо, змішуємо з маслом, вводимо розведений розсолом від сиру (якщо є) сік лайма в пропорції 1: 1 і даємо постояти хвилин 15.
Як бачите, салат з кавуна з фетою або бринзою може бути дуже різним! Спробуйте освоїти це нехитре блюдо і отримаєте величезне задоволення від запашної і легкої закуски, яку найкраще ставити на стіл гарячим ввечері, коли в гості нагрянули подруги.