Досвідчені кондитери знають: головні смакові особливості домашньої випічки визначає зовсім не її основа, а то, що заховано між шарами тіста.
Самий безпрограшний наповнювач – не м’ясо, а соковита начинка з вишні, яка ідеально підійде для будь-якого пирога, якщо знати, як її правильно приготувати. Особливих труднощів в роботі з цим продуктом не виникає, хіба що перед тим, як загортати ягоду в тісто – їй потрібно дати час, щоб віддала сік.
Морожена, свіжа або варена: яку ягоду вибрати
Наповнювати пироги вишнею, щоб вони виходили по-домашньому смачними, можна в різних «іпостасях», тобто стиглої свіжими ягодами, морозивом продуктом і навіть варенням з неї.
Наприклад, в бісквіті найкраще проявляють себе ягоди в вареному вигляді, адже вони майже завжди виходять в сиропі, який зробить трохи сухувату пишну основу більш соковитою. У тертому пирозі така начинка – теж самий виграшний варіант.
Ось в листкове тісто найкраще загортати свіжу ягоду без кісточки. Якщо під рукою є тільки ягідна заморозка, то її теж можна вжити.
Але перед тим, як загорнути ягоду з морозилки в «слойку», тісто потрібно посипати крохмалем і їм же припудрити вишні. Так вони точно не потечуть!
В цілому ж, вишня в будь-якому вигляді хороша в випічці, головне – щоб готувалася з душею.
А тепер пропонуємо кілька цікавих і простих варіантів, як зробити начинку з вишні для домашнього пирога і рецепт до них для прикладу.
Дріжджовий пиріг з вишневою начинкою: простий рецепт
Складові
- Вишня заморожена (без кісточок) – 500 г + –
- Борошно пшеничне в / с – близько 3 повних ст. + –
- Масло вершкове (топлене) – 100 г + –
- Молоко – 200 мл + –
- Дріжджі в брикеті – 15 г + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Курячий жовток – 1 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 10 ст.л. + –
- Сіль велика – 1/2 ч.л. + –
- Цукор з ароматом ваніліну – 1 пакетик + –
- Картопляний крохмаль – 3 ст.л. + –
Покрокове приготування пирога з густою вишневою начинкою
Секрет цієї випічки, знову ж таки, – у її начинці. Вона виходить соковитою і, при цьому, не випливає, повністю залишаючись в тесті. Зробити це дуже просто!
- Трохи тепле молоко виливаємо в глибоку ємність і додаємо дрібно розкришені дріжджі.
- Далі – цукор. Кладемо 4 ст.л., що не менше, інакше – тісто вийде пріснуватим.
- Наступний продукт, який відправиться в ємність, – свіжі сирі яйця. Додавши їх, гарненько перемішуємо вміст до однорідності.
- Тепер – просіяне борошно. Її вводимо поетапно, контролюючи консистенцію тесту. Перед останньою партією борошна вводимо топлене масло, подсаливаем.
Тісто на дріжджах досить капризно. Але саме воно і «підкаже», скільки борошна сипати: як тільки маса почне відставати від рук – більше не додаємо.
- Добре вимісити тісто, поміщаємо його в каструлю або глибоку миску, накриваємо і відправляємо в тепло – на добре освітлений підвіконня, на плиту, під якою прогрівається духовка, або на батарею, не забувши її застелити.
- Тепер займемося начинкою. З розморожених ягід (без кісточок) відціджуємо сік і залишаємо – він нам стане в нагоді пізніше.
- Вишню пересипаємо цукром (6 ст.л.), акуратно заважаємо, намагаючись не тиснути.
- Викладаємо в високий сотейник, поміщаємо його на середній вогонь і, безперервно помішуючи, даємо ягодам закипіти до розчинення солодких кристалів.
- Вишневий сік заправляємо крохмалем, перемішуємо до однорідності.
- Виливаємо його в вишні, що мліють в сотейнику, знову заважаємо, даємо закипіти, вимикаємо.
- Дно форми для запікання встеляли промасленим пергаментом і викладаємо в неї 2/3 тесту, що підійшов, сформувавши корж з бортиками.
- На неї викладаємо злегка подстіла начинку з вишні, яку ми тепер знаємо, як приготувати, щоб не витікала.
- Накриваємо пиріг більш тонким млинцем, який сформували з тіста, защипуємо краю.
- Змастивши верхівку сирого пирога, відправляємо його в розігріту духовку, помістивши на однаковій відстані від верхньої і нижньої панелей.
- При температурі 180 ° С готова випічка буде через 45 хвилин. Тісто вийде дуже м’яким і пористим, а начинка – густий і неймовірно ароматною!
Поради до рецептом вишневого пирога
- Щоб тісто піднялося, а не припече, потрібен час від часу перевіряти дно ємності – воно повинно бути теплим, але не гарячим.
- Час зростання тесту – близько 1 години. Орієнтуватися треба на швидкість збільшення в обсязі: як тільки його стане в два (а ще краще – в три!) Рази більше – можна формувати випічку.
- Щоб пиріг при готуванні «дихав» – в верхньому млинці пирога можна зробити ножем або ножицями акуратні надрізи. Випічка і пропечеться краще, і виглядати буде естетично.
Оригінальна вишнево-горіхова начинка для пирога і млинців
Їжа – це не тільки спосіб змусити голод «замовчати», а й можливість проявити фантазію. Наприклад, змішавши вишню зі смородиною, яблуком і цукром, отримаємо дуже незвичайну і смачну начинку. Її можна класти, хоч в пиріг, хоч в млинчики.
Складові
- Свіжа смородина (чорна) – 1 ст .;
- Вишня (без кісточок) – 1 ст .;
- Яблуко середнє солодке – 2 шт .;
- Ізюм темний – 5 ст.л .;
- Солодка цукрова пудра – 0,5 ст .;
- Горіхи волоські подрібнені – 0,5 ст.
Як зробити оригінальну вишневу начинку для пирога
- Ягоди миємо й викладаємо на рушник, щоб віддали зайву вологу.
- Миті яблука, видаливши з них серцевину, подрібнюємо на крупній тертці.
- Ізюм заливаємо окропом, даємо воді охолонути, перебираємо і обсушуємо.
- Змішуємо ягідний мікс, яблука, родзинки, горіхову крихту (вона не повинна бути занадто дрібною), заправляємо цукровою пудрою і загортаємо в тісто. Можна запікати!
Не існує спільної думки з приводу того, який наповнювач для випічки кращий. Хтось любить м’ясні начинки, комусь більше до смаку сир, але, навряд чи знайдеться той, хто відмовиться покуштувати шматочок ароматного пирога з вишневою начинкою, приготованого по старовинним рецептом.
Ці ласощі незмінно повертає нас в дитинство, де дерева здавалися зеленими велетнями, хмари – білими вітрилами, а бабусина випічка – найсмачнішою на світі!