В кінці жовтня в Великобританії відзначають день цього багатоликого фрукта, вважаючи саме його ідеальним підтвердженням торжества природного фантазії. Що вже говорити про наших широтах, де рецепти з яблук налічують не одну сотню варіацій, і в будь-який час року меню на день народження навряд чи обійдеться без них. Салати, соуси, випічка, гарніри і варення, мармелад, морозиво, печеня і соте, напої і консервація – усюди ми зустрічаємо найпопулярніший фрукт.
«По яблуку в день – і лікарі вам не знадобляться!» – так говорить стародавня англійське прислів’я. І це наштовхує на розумну і легко здійсненну ідею зробити яблучним улюблений домашнє свято.
Вибравши серед безлічі простих рецептів з яблук, ми пропонуємо вам підбірку для швидкої підготовки на день народження.
Ми опишемо детально три закуски, три основних страви з не важким м’ясом, які можна пропонувати для дітей, і кілька різних пирогів на швидку руку, а також дамо посилання на статті, які вже є на нашому сайті.
соуси
Почнемо нашу добірку з соусів, які порадують любителів різних приправ і підлив. Залежно від того чи любите ви гостре чи ні, і робимо свій вибір.
Використовуючи будь-який із запропонованих рецептів, майте на увазі, що зробити блюдо менш гострим допоможуть все ті ж яблука: просто додаємо їх більше, ніж запропоновано в рецептурі.
На дитяче свято цей розділ рецептів, щоб уникнути алергічних реакцій, краще пропустити.
- Рецепт хрону з буряком і яблуками
- Домашня яблучна гірчиця
- Пікантний часниковий соус з яблуком
- Аджика з яблуками і помідорами
Закуска: салат зимовий з яблук і капусти
Бездоганний базовий рецепт, інгредієнти якого завжди під рукою. На його основі ви зможете створювати багато зимових салати, виставляючи на святковий стіл буденні продукти. Однак через особливого способу нарізування капусти ваш салат завжди буде незвичайним.
Нам потрібні
- Капуста білокачанна – 300 г;
- Яблука – 2 шт (близько 200 г);
- Сир твердий – 50 г;
- Горіхи будь – 50 г;
- майонез;
- Французька гірчиця з зернами;
- Кориця, імбир (мелені) – на кінчику ножа;
- Сіль – від 1 щіпки за смаком.
Як приготувати
Подрібнюємо капусту на тертці «Бернер» – найдрібніша насадка для салатів. Акуратна дрібна нарізка капусти робить її смак ніжним і вишуканим, як у кольрабі.
Рада кухарчука
Альтернатива – потерти скорочення великі листи на велику звичайну тертку (це складніше і довше, з дещо гіршим результатом).
- Горіхи перебиваємо в блендері до великої крихти.
- Яблука очищаємо від шкірки, натираємо тонкою соломкою на «Бернер» або ріжемо аналогічно. Обов’язково скроплюємо лимонним соком, щоб не потемніли!
- Твердий сир кладемо в морозилку на п’ять хвилин і холодним натираємо на крупну тертку.
- З’єднуємо інгредієнти і заправляємо легким майонезом з додаванням 1 ч.л. гірчиці і спецій.
Варіації для зимового салату: що можна додати
- Варену буряк, різану дрібним кубиком, а в соус часник замість гірчиці;
- Мариновані гриби, невеликими шматочками;
- Крабові палички, збагативши соус лимонним соком;
- Смородину або вишню (попередньо розморозити);
- Апельсини, порізані дрібними часточками;
- Консервований ананас або сухофрукти.
Пропонуючи такий салат на дитячий день народження, ми досягаємо зручності для дітвори. Його легко жувати, він може бути солодшим за рахунок фруктів, а в базовому рецепті немає високоаллергенних продуктів.
Закуска «Яблучна оселедець»
Найпростіший рецепт – салат зі скандинавських країн, який сподобається всім гостям дня народження, в тому числі чоловікам – як ідеальне супровід до сильного алкоголю.
Нам потрібні
- Оселедець (філе) – 250 г;
- Яблуко (кисло-солодкий сорт) – 1 шт .;
- Капуста (біло або червонокачанна) – 100 г;
- Салатні листя – 100 г;
- Кріп – 1 невеликий пучок (або заморожений);
- Сметана – 100 г;
- Гірчиця середня – 1 ч.л .;
- Цукор – за смаком, від 1 щіпки.
Приготування
- Ріжемо філе оселедця на невеликі шматочки.
- Яблука чистимо і видаляємо серцевину.
- Капусту дуже тонко шаткуємо і злегка приминає руками.
- Салатні листя моєму, добре обсушуємо і рвемо на шматочки.
- Соус: сметана, гірчиця, щіпка цукру і дрібно різаний кріп – перемішуємо до гомогенності.
- Заправляємо салат за кілька годин до подачі і тримаємо в холодильнику, що дозволить йому відмінно настоятися!
Вдалий варіант для подачі: порційно – в невеликих піалах, супроводжуючи бородінським хлібом для кожного гостя.
Закуска: курячий салат з яблуком і перцем
Складові
- Куряче м’ясо відварне – 400 г;
- Сир твердий – 250 г;
- Яблуко (кисло-солодкий сорт) – 4 шт. середнього розміру;
- Болгарський перець (бажано 2-х кольорів) – 2 шт .;
- Сіль, спеції – від 1 щіпки;
- Майонез для заправки.
Як приготувати
- Куряче м’ясо варимо до готовності, охолоджуємо.
- Яблука і перець чистимо.
- М’ясо ріжемо середніми брусочками. Решта інгредієнти – тонкою соломкою.
- Заправляємо салат майонезом, солимо, перчимо, прикрашає листочками петрушки.
Варіації: додати мелкорубление горіхи, мариновані огірочки або відварену моркву.
Для любителів закусок і салатів пропонуємо добірку рецептів за участю улюбленого фрукта.
- Форшмак «Одесит з яблуком»
- Сироедческіе салати
- М’ясний салат «Їжачок» на день народження дитини
- Курячий салат з ананасами і яблуком
- Салат «Малахітовий браслет» з куркою і яблуком
- Салат зі свіжого буряка з яблуком
- Салат «Ріг достатку»
- Вінегрет з квасолею і яблуком
- Оселедець під шубою з яблуком (дотримуються вегетаріанського харчування)
Основна страва: телятина з фруктами
Телятина, яку можна зробити на дитячий день народження, сподобається і дорослим. М’ясо готується швидко, однак вимагає невеликої підготовки напередодні ввечері, щоб промаринуватися всю ніч.
Складові
- Телятина (вирізка, ідеально – карбонад) – 500г;
- Яблокі- 3 шт. середнього розміру;
- Айва – 2шт. (В т.ч. консервована);
- Апельсин – 1шт. середнього розміру;
- Морква – 2 шт. невеликого розміру;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. невеликого розміру;
- Соєвий соус;
- Спеції: сіль, перець, зелень петрушки.
Приготування
- Замарінуем напередодні ввечері телячу вирізку, порізану довгими брусочками. Маринад: соєвий соус + перець.
- Готувати будемо в сотейнику або глибокій сковороді. На дно – 2 ст. ложки рослинної олії. Викладаємо м’ясо і обсмажуємо з усіх боків на середньому вогні.
- Ріжемо моркву соломкою, а цибулю – півкільцями і додаємо до м’яса.
- Ріжемо фрукти: яблука і айва – часточками, апельсин – дрібними шматочками, гарненько очистивши від білої частини шкірки. Додаємо фрукти до м’яса і овочів.
- Дотушіваем м’ясо в оточенні всіх інгредієнтів близько 5-10 хвилин.
Подача: полив соусом, що утворився в сковороді, з присипкою з дрібно нарізаної зелені петрушки.
Основна страва: тефтелі в яблучному соусі
Тюфтельки – ідеальний вибір для дитячого свята. Домашні рецепти з м’ясного фаршу набагато краще засвоюється, тому можуть бути запропоновані навіть дітям дошкільного віку.
Супровід з яблук і вершкового соусу зробить тефтелі особливо соковитими і ароматними.
Нам потрібні
- Тефтелі: 500 г яловичини, 1 яблуко, 1 цибулина, сіль, 1 яйце, 1 ч.л. гірчиці.
- Соус: 2 ст.л. вершкового масла, 1 ст.л. борошна, 1 яблуко, 1 ч.л. гірчиці, 2 ст.л. сметани, бульйон (або вода).
Рада кухарчука
Як приготувати овочевий бульйон? Бульйон: вода, сіль, лавровий лист, корінь петрушки / селери, морква, трохи цибулі.
Приготування
- Яблука чистимо, видаляємо насіння і перекручуємо в м’ясорубці. Половину пюре відкладаємо для фаршу.
- Прокручуємо на м’ясорубці м’ясо і цибулю, додаємо яблуко, яйце, гірчицю – перемішуємо і солимо за смаком.
- Вологими руками валяємо невеликі тефтелі, які відразу ж відправляємо в киплячу підсолену воду. Як тільки спливуть – переносимо в глибоку сковороду, де підготували соус і тушкуємо до 30 хвилин.
готуємо соус
- У глибокій сковороді борошно обсмажуємо на вершковому маслі з невеликою кількістю бульйону.
- Додаємо другу половину перемеленого яблука, гірчицю, сметану і добре розмішуємо, щоб не було грудочок.
- При необхідності доливаємо бульйон – до потрібної консистенції соусу.
Основна страва: тушкована курка з яблуками
Складові
- Курка – 1 випотрошена тушка;
- Яблука – 4 шт .;
- Лук – 3 шт. середньої величини;
- Вершкове масло – 180 г;
- Сіль, перець – за смаком, від 1 щіпки;
- Мелений імбир, приправа для курки – за смаком;
- Овочевий або курячий бульйон – 1,5-2 склянки;
- Борошно – 2 ч.л.
Як приготувати
- Ділимо тушку на порційні шматочки і обсмажуємо на вершковому маслі, щоб злегка підрум’янилися.
- Яблука чистимо, видаляємо серцевину і ріжемо невеликими скибочками.
- Половину яблук укладаємо на дно великого сотейника. Зверху кладе шматочки курки, присипаючи імбиром і спеціями.
- Дрібно рубаний лук смажимо до золотистого кольору на вершковому маслі. Додаємо сіль, перець і борошно і швидко перемішуємо. Розводимо склянкою бульйону (води), перемішуємо, доводимо до кипіння. Тушкуємо на малому вогні близько 5 хвилин.
- Цю суміш додаємо в сотейник, зверху викладаємо залишилися яблука. Закривши сотейник кришкою, тушкуємо на малому вогні до готовності м’яса.
- Подача: таку курку найбільш вигідно подавати гарячою.
Десерт: пиріг яблучний «Віват, Болгарія!»
Особливу соковитість цій простому рецептом надають шари з тертих яблук без перемішування з тестом.
Складові
- Борошно – 1 склянка;
- Манка – 1 стакан;
- Цукор – 1 склянка;
- Яблука (солодкий сорт) – 6 шт. великого розміру;
- Розпушувач – 2 ч.л .;
- Молоко, нагріте до кипіння – 1 стакан;
- Ваніль – 1 ч.л. (Або ванільний цукор);
- Лимонний сік окропити яблука, щоб не темніли;
- Масло вершкове для змащування форми.
Приготування
- У велику миску насипаємо манку, борошно, цукор, розпушувач. Перемішуємо.
- Дно рознімної форми для випікання застилає пергаментним папером, форму змащуємо вершковим маслом.
- На дно висипаємо 1 склянка сухої суміші з манки, борошна, цукру і розпушувача.
- Яблука чистимо від шкірки і трьом на крупній тертці, окропивши масу соком лимона, щоб не темніла. Викладаємо у форму на сухий шар.
- Молоко доводимо до кипіння, додаємо ванілін і не поспішаючи заливаємо форму. Ножем акуратно проводимо вздовж форми, щоб молоко проникло до нижнього шару.
- Випікаємо в розігрітій духовці близько 50-60 хв при 180 градусах.
Подача: через сито присипати пиріг зверху цукровою пудрою.
Пиріг яблучний «Корисне задоволення»
Рецепт включає легку йогуртовую основу, вівсяні пластівці і яблука. У домашніх умовах такий набір інгредієнтів дає нам можливість нагодувати дітей смачно, але не віддаляючись від корисного раціону.
Нам потрібні
- Яблука – 6-7 шт. великого розміру;
- Йогурт питний, можна знежирений або з фруктовими добавками – 450 мл;
- Вівсяні пластівці «Екстра» – 4 ст.л .;
- Манка – 4 ст.л .;
- Яйце – 1 шт .;
- Розпушувач – 1 ч.л.
Приготування
- З’єднуємо в мисці йогурт, яйце, розпушувач, манку і вівсяні пластівці. Ретельно перемішавши, залишаємо до набрякання.
- Яблука чистимо від шкірки і нарізаємо дрібними часточками.
- Форму для випікання змащуємо маслом.
- На дно укладаємо яблука. Зверху заливаємо тестом.
- У розігрітій до 170 градусів духовці випікаємо пиріг близько 40 хвилин.
- Дочекавшись повного охолодження, подаємо на стіл.
Топпінг: що душа забажає! Як і додаткові інгредієнти. За смаком в пиріг можна додавати сухофрукти, горіхи, корицю, пару ложок джему.
Десерт: яблучний пиріг без випікання
Ні грама масла і муки! Зате основа із сухофруктів і горіхів і хрустка начинка зі шматочків яблук. Домашній пиріг за цим рецептом готується швидко, але зажадає від 3-х годин перебування в холодильнику.
Він відмінно впишеться в літній день народження. Або круглий рік послужить заміною дитячому морозиву, оскільки дуже ситний і багатий корисними речовинами.
Складові
- Яблука (кисло-солодкий сорт) – 3 шт .;
- Фініки – 250 г;
- Волоські горіхи – 200 г;
- Мед (рідкий) – 2 ст.л .;
- Вода питна – ½ склянки;
- Сіль – ¼ ч.л .;
- Лимонний сік.
Як приготувати
- Очищені від кісточок і плодоніжок фініки на півгодини замочуємо у воді кімнатної температури.
- Перебиваємо в блендері горіхи і додаємо половину фініків. Доводимо масу до однорідності.
- Роз’ємну форму для випічки вистилає пергаментним папером. На дно форми утрамбовуємо корж з горіхової маси.
- Очищені яблука нарізаємо дрібними кубиками і скроплюємо лимонним соком.
- Другу половину фініків також пюреріруем в блендері, додавши мед і сіль. З’єднуємо фінікове пюре з яблуками і викладаємо зверху на горіхово-фініковий корж в якості начинки.
Відправляємо пиріг застигати – 3-4 години в холодильнику.
Для любителів яблучної випічки і легких десертів, наступна добірка.
- яблучний крамбл
- Домашній мармелад з яблук і гарбуза
- Запечені яблука в духовці
- Печені яблука в мікрохвильовці
- Запечені яблука з медом і волоським горіхом
- Шарлотка в мікрохвильовці
- Желе з яблук
напої
Для багатьох різноманітність напоїв з прикметником «яблучний» асоціюється тільки з соком, а даремно! Використовуючи різні види яблук, кислих сортів або солодких, навіть по одному і тому ж рецепту ми можемо отримати абсолютно різні напої.
Яблучний сік можна готувати чистим, а можна з м’якоттю, можна з’єднувати з одним додатковим інгредієнтом, а можна створити цілий фруктово-овочевий букет. Все залежить від вашого смаку і фантазії!
- Лимонад з імбиром і яблуком
- Смузі «Яблучний штрудель»
- Морквяно-яблучний смузі з селерою
- Смузі з яблук
- Яблучно-бананова пастила
- Смузі для схуднення з яблуком і виноградом
Прикраси блюд з яблук
Останньою главою ми представимо вам прикраси, які можна вирізати з яблук. Для складання букета або наповнення кошика зручно взяти яблука різних кольорів: червоні, зелені, жовті.
Більш детально про все дивіться в наступних майстер класах.
- Карвінг по яблуку – вирізаємо черепаху
- Кошик з фруктами
- фруктовий букет
- Фруктова нарізка для дітей
Яблучне меню на день народження може включати безліч рецептів з яблук і кожен раз вражати уяву рідних і близьких. Скористайтеся вже сьогодні безпрограшними простими стравами. І нехай ваше свято складеться смачним і веселим!