Я давно вже чула про чудесне желирующее речовина під назвою агар-агар. Агар є рослинним замінником желатину, отримують його з червоних і бурих водоростей. Агар повністю розчиняється тільки в гарячій 95-100 градусів воді. Кінцевий продукт з додаванням агару застигає вже при кімнатній температурі.
Купивши агар-агар, насамперед я вирішила приготувати мармелад. За основу взяла морс високої концентрації. Результат мене не особливо порадував. Тому в цей раз я готую мармелад на агарі з апельсинового пюре.
Для приготування апельсинового мармеладу на агарі нам знадобиться:
- 700 мл апельсинового пюре (готувати мармелад можна практично з будь-яких фруктів або ягід),
- 100 грам цукру або за смаком (з такою кількістю цукру мармелад вийшов в міру солодкий),
- 6 грам агар-агар (приблизно 3 чайні ложки).
Рецепт приготування смачного домашнього мармеладу на агарі.
Насамперед з апельсинів необхідно отримати апельсинове пюре або апельсиновий сік. У мене було 7 смачних солодких апельсинів, але, на жаль, це були звичайні апельсини, а не спеціальний сорт апельсинів для соку. Тому для приготування мармеладу на агарі я використовувала апельсинове пюре. Пюріровать апельсини я в кухонному комбайні. попередньо почистивши.
Викладемо апельсинове пюре в каструлю, додати цукор і агар, добре перемішати. Діючи відповідно до інструкції, дамо постояти цієї суміші 10-15 хвилин.
Відносно цукру в мармеладі. Для більшої користі можна не класти цукор зовсім або зменшити його кількість. Але оскільки мармелад це як не крути цукерка, то цукор, на мій погляд, обов’язковий.
Тепер поставимо каструлю на вогонь і доведемо до кипіння. Варимо апельсинове пюре, постійно помішуючи, на невеликому вогні 5-8 хвилин, до повного розчинення агар-агар.
Знімемо пюре з вогню, дамо трохи охолонути і розкладемо в формочки. Залишимо мармелад на агарі остигати при кімнатній температурі. Хвилин через 30 смачне і корисне ласощі готові. Залишиться тільки дістати його з форми і можна насолоджуватися.
Зберігати мармелад на агарі, на мій погляд, краще в холодильнику. Перший мармелад, який я приготувала з концентрованого морсу, на другий день при кімнатній температурі зберігання покрився пушком.
Також хотілося б відзначити, що мармелад на агарі не варто обвалювати в цукрі, інакше він моментально відійде водою.
Смачного.