Маринована кольорова капуста швидкого приготування

Маринована цвітна капуста
Коли ми думаємо про солоної соковитою закусці, яка доповнює зимовий стіл, відразу згадується банку з нашаткованими похрустивают листям. Нам видається капуста, тільки сьогодні ми розповімо, який смачною і корисною буває не білокачанна, а кольорова маринована капуста швидкого приготування. Розмова піде про те, чому вона корисніша всіх інших видів цього овоча, що робить її такою ніжною і як її приготує просто і швидко.

Одним з головних плюсів цієї страви є справжня швидкість приготування – нам немає потреби поглядати на жадану солоненьке баночку в холодильнику протягом кількох днів.

Якщо з ранку залити розсіл з урахуванням всіх тонкощів, то до вечора наш стіл вже прикрасить хрустка капусточка. Її смак тонше, ніж у звичній нам білокачанної, а консистенція набагато ніжніше. Маринована кольорова капуста швидкого приготування відмінно доповнює будь-яке м’ясо і птицю, підходить до картоплі, будь то пюре або фрі, добре поєднується з солоними стравами з круп. Почастуєте домашніх чимось новеньким і будьте впевнені, що через пару днів вони вже попросять добавки!

Користь цвітної капусти

Маринована кольорова капуста хороша не тільки смаковими якостями і не розчарує не тільки гурманів, а й прихильників здорового способу життя. Цей рецепт приготування овоча дозволяє зберегти всі його корисні властивості, яких чимало.

  • У кольоровій капусті сирого білка міститься в 2 рази більше, ніж в білокачанної, а вітаміну С – в 3 рази.
  • Вона стабілізує обмін речовин за рахунок високого вмісту мінеральних речовин.
  • Тартронова кислота в суцвіттях дозволяє організму позбавитися від жирових відкладень, почистити судини і знизити рівень цукру.
  • Цвітна капуста багата флавоноїдами, які зміцнюють імунітет і ензимами, що гальмують розвиток ракових клітин.
  • Завдяки значно легше засвоюється клітковині, ніж білокачанна, кольорова капуста не подразнює слизову шлунка і давно визнана дієтологами, продуктом першої необхідності при гастритах і виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.

А тепер уявіть, що все це багатство мінералів, вітамінів і мікроелементів можна смачно приготувати, не втративши ні грана корисних властивостей! Заманливо? Ще б!

Поради кухарчуком

Тепер, коли ми точно вирішили швидко приготувати мариновану кольорову капусту, варто розібратися, як правильно її вибрати. Адже не завжди в магазині або на ринку можна напевно визначити, що до чого. Наші поради допоможуть вам не потрапити в халепу. Цвітна капуста буває не тільки білою, але фіолетовою і навіть бурштинової, і все ж біла зустрічається набагато частіше, тому розглянемо її.

  • Перш за все, звертайте уваги на тон суцвіть – він повинен бути рівного кремово-білого кольору. Не варто купувати качан з коричневими цятками або відверто темного кольору – це ознаки несвіжого продукту.
  • Суцвіття повинні щільно прилягати одне до одного, що не растопирівая занадто сильно і загальна вага повинен бути істотним. Тобто на око овоч повинен важити менше, ніж по факту.
  • Чим більше навколо них соковитих зелених листя, тим краще. Це говорить про свіжість і правильному зберіганні.

класичний рецепт

Складові

  • Качани цвітної капусти – 1-1,5 кг + –
  • Цукор пісок – 2 ст. л. + –
  • Вода фільтрована – 1 л. + –
  • Рафінована олія – ​​1/2 склянки + –
  • Оцет столовий 9% – 1/4 склянки + –
  • Запашний перець горошком – 4 шт. + –
  • Сіль – 2 ст. л. + –
  • Зубчики часнику – 3 шт. + –
  • Лавровий лист – 1 шт. + –

Приготування

 Як бачите для приготування цієї соковитої кисло-солодкого закуски знадобляться зовсім нехитрі продукти.

  1. Наливаємо в каструлю літр води, солимо і доводимо до кипіння.
  2. Поки вода закипає, займаємося капустою: розбираємо качани на суцвіття і моєму. Структура їх така, що промити як слід все одно не вийде, для цього нам і знадобиться гаряча солона вода.
  3. Знімаємо закипілий розсіл з вогню і кидаємо в нього розібрані і промиті суцвіття. Тримаємо там капусту 7-10 хвилин. Це потрібно для того, щоб, по-перше, як слід наситити овоч сіллю, а, по-друге, позбавити його від можливих шкідників, які ще залишилися після промивання водою.
  4. Воду зливаємо в окремий посуд і проціджують, щоб приготувати з неї розсіл для маринаду. Додаємо в неї залишилися спеції, олія, оцет і цукор, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
  5. Капусту складаємо в банку, заливаємо отриманим киплячим маринадом і, закривши, поліетиленовою кришкою, укутуємо. Ми залишаємо остигати – приблизно протягом 7-9 годин, після чого прибираємо в холодильник.

Як бачите, рецепт надзвичайно простий і готується маринована кольорова капуста дуже швидко. Ми можемо варіювати склад, додаючи до «основної» програмі «довільну»: нашатковану моркву, скибочки болгарського перцю, каперси, всіляку зелень, корінь імбиру або насіння кропу. Будь-які спеції з тих, що ви любите, припадуть, до речі, і додадуть вже звичного для нас страви відтінки нового смаку.

Мариновану кольорову капусту можна додавати до страв з будь-яких, свіжих або солоних овочів. Вона відмінно впишеться і в будь-який овочевий салат і, навіть може стати самостійним гарніром – все залежить від ступеня солоності.

Протипоказання

Навіть у вживанні такого, здавалося б, абсолютно нешкідливого овоча, є свої «підводні камені». Цвітну капусту не рекомендують вживати людям хворим на подагру, що страждають харчовою алергією або тим, у кого індивідуальна непереносимість цього продукту.

Всім іншим маринована цвітна капуста і її швидке приготування доставлять тільки радість і задоволення.