Маринована брюссельська капуста на зиму

Маринована брюссельська капуста на зиму
Серед численних літніх турбот особливим пунктом значаться заготівлі овочів про запас, завдяки яким наш стіл повний вітамінів круглий рік. Надзвичайно корисна брюссельська капуста, заготовлена ​​на зиму за улюбленим рецептом, зможе стати повноцінною заміною злегка набридлі огірків і помідорів.

Приручити мініатюрну родичку нашої білоголової «королеви грядок» зовсім нескладно – вона смачна і ніжна як в свіжому вигляді, так і у вигляді консерви.

Брюссельська капуста проти раку і депресії

Нечасто можна зустріти на присадибних ділянках рослина, чий єдиний високий стебло обнизаний маленькими капустяним качанчики. Напевно якби про цілющі властивості «брюсселькі» було відомо більше, вона була б не менш популярна в наших краях, ніж томати або перець.

marinovannaya-bryusselskaya-kapusta.jpg2

Її цілюща «географія» вражає:

  • Поліпшення зорової функції,
  • Боротьба з шкідливим холестерином,
  • Підвищення імунітету.
  • Люди, в тарілках у яких частіше за інших виявляється брюссельська капуста, набагато рідше страждають від депресії і хворіють на рак, ніж ті, які її ігнорують.
  • Серце у любителів цієї дівчинки працює, як новий мотор.

Яку вибрати «брюссельку»

  1. Для закладання в банки найкраще брати щільні качанчики.
  2. Постараємося вибрати невеликі – вони більш ніжні і смачні. Ті ж, що побільше, злегка гірчать, і це далеко не всім подобається.
  3. Яскраво-зелені капустяні головки – те, що потрібно для консервування!

marinovannaya-bryusselskaya-kapusta.jpg5

Брюссельська капуста маринована: покроковий рецепт

Складові

  • Капуста- – 0,5 кг + –
  • Селера свіжа – 1-2 стебла + –
  • Сіль – 1 ч.л. + –
  • Цукор-пісок білий – 2 ч.л. + –
  • Оцет столовий 5% – 4-5 ст.л. + –
  • Чорний перець – 4-5 горошин + –
  • Гвоздика – 2-3 шт. + –
  • Свіжі смородинові листя – 2-3 листочка + –

Домашнє приготування маринованої брюссельської капусти

  1. Щоб капустяні консерви довго зберігалися, необхідно сировину перед заливкою маринадом проварити. Для цього маленькі качанчики відправляємо на 5 хвилин в підсолений окріп.
  2. В іншу каструлю, трохи менше, сиплемо сіль і цукор, заливаємо водою, кип’ятимо, прибираємо з вогню, кладемо в маринад все спеції і додаємо оцет.
  3. У стерилізовані банки закладаємо «брюссельку», заливаємо її ароматним гарячим маринадом і закочує металевими (стерилізованими) кришками.

Відмінне доповнення до цього соління – шматочки болгарського перцю. Його слід додати, за бажанням, на етапі проварювання капусти прямо в каструлю, а потім закласти в банки. Соління не тільки вийде ще більш ароматним і смачним, але і виглядати воно по-святковому ошатно.

Маринована брюссельська капуста: експрес рецепт

Любителям гостренького складно терпіти до зими, щоб потім з чистою совістю відкрити банку улюбленої маринованої закуски. Пропонуємо варіант приготування її «на зараз».

Складові

  • Брюссельські кочанчики – 1 кг;
  • Велика морквина – 1 коренеплід;
  • Масло соняшнику (неароматно) – 3-4 ст.л .;
  • Часник – 1-2 середніх зубки;
  • Оцет (9%) – 3-4 ст.л .;
  • Цукор – 1,5 ст.л .;
  • Сіль – 1,5 ч.л.

marinovannaya-bryusselskaya-kapusta

Як зробити смачну заготовку на зиму брюссельської капусти

І в цьому випадку маринувати будемо проварені кочанчики. Разом з ними відправляємо в каструлю чищену і розділену на кружки товщиною до 1 см морквину.

  1. Злив в окрему ємність овочевий бульйон (варити 2-3 хвилини), капусту з’єднуємо з пропущеним через прес часником і розкладаємо по банках.
  2. У нас вийшов насичений овочевий відвар. У нього кладемо все спеції, ллємо олію з оцтом, солимо-перчимо. Коли рідина закипить, розливаємо її в банки, заповнені брюссельськими качанчики.

Закриваємо прозорими кришками з пластика. Як тільки вміст банок охолоне, їх можна буде ховати в холодильник.

Через добу можна буде знімати пробу, а решта відправити назад, в холод.

Квашена брюссельська капуста: класичний рецепт

Найбільшу вітамінну з усіх капусти можна не тільки маринувати, але і морозити (проваривши кілька хвилин у воді і розклавши порційно по пакетах). Ще один спосіб домашньої заготовки на зиму – соління.

Складові

  • «Брюсселька» – 1 кг;
  • Вода – 1 л;
  • Сіль – 1,5-2 ст.л .;
  • Лавр – 1-2 листка;
  • Чорний перець – 2-3 горошини.

marinovannaya-bryusselskaya-kapusta.jpg3

Як зробити смачну засолювання брюссельської капусти

Щоб кочанчики вийшли тверденький і приємно хрусткими, їх перед засолкою потрібно вимочити протягом години в чистій воді. Потім – бланшіровка, тобто проварювання 3-4 хвилини в сольовому розчині середньої концентрації. У нього можна кинути не тільки лавр, а й інші улюблені спеції для аромату. Для солодощі можна використовувати цукор або мед.

Розклавши капусту чистим банкам, заповнюємо їх гарячим розсолом, охолоджуємо і залишаємо в теплі на 2 дня, щоб вона прокисла, а потім відправляємо в холод.

Щоб коли на поле вже порожньо, на столі було густо, піклуватися про це потрібно вчасно. Вирощена своїми руками на зиму брюссельська капуста вийде особливо ніжною, якщо вибрати для засолювання або маринування найменші качани. Вони і на тарілці виглядають красиво, і смак у них відмінний – солодкий, з горіховим відтінком, який так цінують гурмани.