Маннік з сиром на сметані відноситься до простої і смачної домашньої випічки. Готується він без вершкового або рослинного масла в складі, що аж ніяк не робить його сухим і непривабливим. Сир, доданий до тесту, забезпечує і необхідну вологу, і ніжну текстуру. Підсилює смак родзинки, який можна замінити будь-якими цукатами, горіхами або сухофруктами.
На відміну від класичного манника на кефірі, сирний варіант виходить більш щільним і менш розсипчастим. Пшеничне борошно в рецепті відсутня зовсім, а вологе і досить важке тісто піднімається не сильно. Але маннік з сиром рівномірно пропікається, дивує «соковитістю» і завжди виходить відмінним!
Складові:
- манна крупа – 170 г;
- сир 5% або вище – 300 г;
- сметана – 100 г;
- яйця – 3 шт .;
- цукор – 180 г;
- ванільний цукор – пакетик (8-10 г);
- розпушувач тіста – 1 ч. ложка;
- родзинки – 100 г.
Маннік з сиром в духовці – класичний рецепт
- Сир викладаємо в робочу миску, розминаємо виделкою. Якщо використовується крупнозернистий продукт, протираємо через сито, позбавляючись від грудок.
- Додаємо сметану і весь цукор, включаючи ванільний. Яйця поділяємо на білки і жовтки – останні відразу вводимо до сирної суміші. Рідку білкову масу поки прибираємо в холодильник – пізніше вона буде потрібно для збивання, тому стежимо, щоб до білків не були краплі жовтка або частки шкаралупи, а посуд була сухою і чистою.
- Збиваємо сирну суміш міксером до максимально можливої гладкості і однорідності.
- Додаємо манку і розпушувач. Перемішуємо і обов’язково залишаємо сирне тісто на 20-30 хвилин, щоб манні крупинки встигли просочитися вологою і розбухнути.
- Кидаємо до майже готового тесту родзинки, перемішуємо. Попередньо можна замочити сушені ягоди в окропі для розм’якшення.
- Повертаємося до білків. Збиваємо міксером до отримання білої стійкої маси. Правильно збиті білки при перевертанні миски повинні залишатися нерухомими.
- Частинами (за 3-4 підходи) переносимо пишну білкову суміш до сирному тесту. Кожну порцію втручаємося ложкою плавними рухами від низу до верху.
- Перекладаємо тісто в підготовлену форму для випічки (змащену маслом або застелену пергаментним папером). В даному рецепті використовується ємність діаметром 22 см і бажано брати не більше, щоб маннік вийшов не надто тонким.
- Ставимо форму з тестом в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо близько 40-50 хвилин. Готовність перевіряємо, проткнувши середину випічки дерев’яною шпажкою або зубочисткою – на паличці не повинно бути мокрого тесту і сирих крихт.
- Остужаем готовий маннік з сиром та родзинками. При бажанні присипаємо просіяного цукровою пудрою, доповнюємо ягодами або сметаною. Розрізаємо на порційні сегменти і пригощаємося!
Класичний маннік з сиром готовий! Приємного чаювання!