Консервовані закуски з овочів – це просто, смачно і завжди доречно, адже підходять вони завжди і до будь-якої страви.
Що може бути доречніше на застілля, ніж малосольні помідори, а рецепт з часником зробить овочі пряними і ідеально підходять до м’яса і печеною картошке.Свежіе овочі, простий маринад і трохи прянощів – ось все, що нам знадобиться, а готове блюдо буде вже через пару днів.
Як правильно вибрати помідори
Найголовніше в рецепті малосольних помідорів – звичайно ж, самі овочі, тому їх відбору приділяємо особливу увагу. Як же виглядають ідеальні помідори для соління?
- Стиглість. Який би сорт ви не вибрали: сливовидної, жовті або навіть черрі – всі вони повинні бути абсолютно стиглими, включаючи м’якоть навколо плодоніжки.
- Розмір. Вибираємо помідори середні або менше середнього розміру. Великі сорти більше підходять для довгострокового маринування і не встигнуть повністю просолитися за два дні.
- Густина. Чим більше м’ясистим виявився помідор, тим смачніше він буде в маринованому вигляді. Пам’ятаємо, що маринад трохи розм’якшує структуру, так що водянисті породи запросто перетворяться в пюре.
- Зовнішній вигляд. Вибираємо цілі помідори, без вм’ятин, тріщин в шкірці, зіпсовані місць і інших недоліків – все це відіб’ється на смаку майбутньої закуски.
Малосольні помідори з часником
Складові
- Помідори – 1 кг + –
- Часник – 6-7 зубків + –
- Вода – 1 л + –
- Сіль – 2 ст.л. + –
- Цукор – 1,5 ст.л. + –
- Оцет 9% – 4 ст.л. + –
- Чорний перець горошком – 1 ч.л. + –
- Запашний перець горошком – 1 ч.л. + –
- Лавровий лист – 5 шт. + –
Як швидко приготувати малосольні помідори
Тепер, коли ми вибрали помідори, приступаємо до їх маринування. Рецепт дуже простий, активний час готування займе не більше 20 хвилин.
- У каструлі доводимо до кипіння 1 л води. Засипаємо туди спеції, але часник і оцет поки не чіпаємо, вони знадобляться пізніше.
Щоб зробити маринад ще більш пряним, можна використовувати не тільки перець і лавровий лист, але і різні трави: кріп, петрушку, кінзу, чебрець або базилік.
- Даємо суміші покипіти 3 хвилини, потім вимикаємо вогонь і відставляємо каструлю в сторону. Маринад повинен охолодитися до кімнатної температури.
- Моєму помідори і робимо на кожному з них неглибокий хрестоподібний надріз. При бажанні, для цієї ж мети, можна скористатися виделкою і наколоти нею овоч кілька разів.
- В окрему каструлю наливаємо достатню кількість звичайної води. Доводимо до кипіння. Спеції тут не знадобляться.
- Як тільки вона закипіла, шумівкою акуратно, по одному, опускаємо туди помідори на 30 секунд, а потім швидко дістаємо і кладемо їх в холодну воду до охолодження. Це займе 2-3 хвилини.
- Очищаємо помідори від шкірки. Тепер зробити це досить просто – шкірка сама відділяється від м’якоті. Якщо плодоніжка масивна – видаляємо її теж. Готові овочі відкладаємо в сторону.
- Зубчики часнику чистимо і нарізаємо тонкими пластинами.
- Беремо ємність відповідного розміру: лоток, каструлю або навіть банку. Акуратно, щоб не пом’яти, викладаємо туди овочі.
З огляду на, що ми готуємо саме малосольні помідори з часником, посуд не вимагає попередньої стерилізації.
- Між томатами додаємо часник так, щоб вони рівномірно розподілилися. Якщо потрібна закуска гостріше, то просто кладемо кілька додаткових зубчиків.
- У остиглий маринад додаємо оцет, перемішуємо.
- Заливаємо помідори маринадом, щоб вони були повністю покриті рідиною. Якщо маринаду виявилося замало – зробіть за вказаними пропорціям і технології ще літр. Перець горошком і лавровий лист також укладаємо на помідори.
- Закриваємо ємність кришкою. Якщо її немає – використовуємо харчову плівку або фольгу. Щільно все пакуємо і відправляємо в холодильник. Легка маринування з’явиться вже через добу, але якщо нам потрібен більш насичений смак – залишаємо на 48 годин.
- Через зазначений час, дістаємо овочі з маринаду. Можна подавати на стіл.
Малосольні помідори з часником готові. Це пряна закуска буде надзвичайно хороша, як сама по собі, так і в якості доповнення до гарячих страв.
Смачного!