Хрусткі класичні малосольні огірки в каструлі з холодною водою або розсолом – проста і дуже швидка закуска. Ви будете приємно здивовані тим, наскільки смачними бувають малосольні огірки. Ми підготували для вас 7 способів приготування таких огірків, крім того, щоб усе стало ще зрозуміліше, всі рецепти з фото покроково показують, що і як робити. Спробуйте і переконайтеся самі.
Класичний рецепт малосольних огірків у каструлі з холодною водою
Ніжні, хрусткі малосольні огірки, приготовані за нашим рецептом, готуються досить швидко і просто. Менше ніж за 2 дні, ви зможете приготувати чудову закуску, яка прикрасить будь-який святковий стіл.
Інгредієнти
- Огірок 1.5 кг
- Часник 5 зубчиків
- Вода 1.5 л.
- Перець чорний горошок 5 шт.
- Кріп 4 парасольки
- Дубове листя 4 шт.
- Листя хрону 5 шт.
- Смородина чорна 5 листків
- Сіль 1 ст.л. на літр
- Цукор-пісок ½ ст.л. на літр
Приготування
-
Як приготувати малосольні огірки в каструлі з холодним розсолом? Перш ніж приступити безпосередньо до засолювання огірків, потрібно їх попередньо промити в достатній кількості холодної води. Потім, щоб прибрати з огірків гіркоту, покладіть їх у великий таз або каструлю і залийте повністю холодною водою. Нехай вони постоять так протягом 2 годин.
-
Після того, як овочі добре відмокнуть у воді, відріжте на кожному огірку з обох боків по 1 сантиметру. Це потрібно для того, щоб розсіл швидше вбрався, і огірки добре просолилися. З цією ж метою можна зробити по 4-5 проколів виделкою по всьому периметру огірка. Ця маніпуляція так само допоможе розсолу швидше вбратися.
-
Листя і прянощі промийте в холодній воді та трохи обсушіть. Зубчики часнику очистіть від лушпиння і сполосніть водою.Каструлю вимийте в гарячій воді з додаванням 1-2 чайних ложок харчової соди.
-
Приступаємо безпосередньо до засолювання. На дно каструлі покладіть 3 листки чорної смородини, 2 листки дуба, 2 парасольки кропу, 3 горошини перцю і 3 зубчики часнику. Тепер потрібно акуратно викласти огірки (бажано, щоб вони всі були приблизно одного розміру, не більш ніж 10 сантиметрів). Коли каструля буде повністю заповнена огірками, зверху покладіть листя смородини і дуба, що залишилося, парасольки кропу, часник, перець і 5 листочків хрону.
-
Тепер потрібно підготувати розсіл. Для цього 1,5 літра води розділіть на 2 частини. Першу половину нагрійте в каструлі і додайте до неї 1,5 столові ложки солі та таку саму кількість (або трохи менше) цукрового піску. Дочекайтеся, поки сіль і цукор розчиняться, а потім перелийте розсіл у другу половину води, яку не нагрівали. Потрібно залишити воду до повного охолодження.
-
У каструлю з підготовленими огірками залийте весь остиглий розсіл. Верх каструлі можна накрити бавовняною тканиною (не кришкою)! огірки мають дихати) і залиште в такому стані на ніч (не менше, ніж на 10 годин). Після закінчення зазначеного часу, переставте каструлю з огірками в холодильник і витримайте їх там, протягом 24-30 годин.
-
Ось і все, ніжні, ароматні, хрусткі та дуже смачні малосольні огірки готові!
Хрусткі малосольні огірки холодним способом
Спробуйте приготувати цю чудову смачну та хрустку закуску. Готуються такі огірки дуже просто, досить швидко, а виходять завжди неперевершено смачно. Вам не потрібно нічого ні варити, ні стерилізувати. Що може бути простіше?
Інгредієнти:
- Свіжі огірки – 1 кг
- Зубчики часнику – 3 шт.
- Вода – 1л
- Парасольки кропу – 4-5 шт.
- Листя рослин (вишня, смородина чорна) – по 12 шт.
- Сіль кухонна – 70 г
- Хрін (листя) – 2 шт.
- Зелень кропу – 20-30 г
Процес приготування:
1. Спочатку підготуйте огірки до засолювання. Найкраще вибирати такі сорти, де є пухирці – такі огірки краще підходять для засолювання, ніж звичайні гладкі. Ретельно промийте їх під проточною водою. Покладіть огірки у велику каструлю і повністю залийте їх холодною водою. Нехай вони постоять так години 2-3, від цього вони стануть ще більш хрусткими.
2. Листя, парасольки кропу та зелень промийте. На дно посуду, в якому ви плануєте солити огірки, покладіть 6 листочків чорної смородини, 6 листочків вишні та 2 парасольки кропу, також додайте половину гілочок кропу.
3. Дістаньте огірки з води та обріжте кінчики з обох боків. Це робиться для того, щоб соляний розчин легше і швидше проникав всередину огірків. Складіть огірки в посуд для подальшого засолювання. Це може бути каструля, таз, банка – не важливо, беріть те, у чому вам буде зручно солити огірки.
4. У літрі кип’яченої води кімнатної температури розчиніть 70 грам кухонної солі. Як слід, перемішайте.
5. Часник очистіть від лушпиння, сполосніть у холодній воді та дрібно наріжте. Викладіть часник поверх огірків, покладіть листя, що залишилося, парасольки і зелень кропу. Також зверху покладіть листя хрону. Процідіть готовий соляний розчин через марлю, складену в кілька шарів, і рівномірно залийте цим розчином огірки.
6. Тепер потрібно дати огіркам настоятися. Залиште їх за кімнатної температури годин на 6, а краще – на 8. Щоб в огірковий розсіл не потрапив пил, накрийте посуд з огірками чистим кухонним рушником.
7. Після закінчення зазначеного часу, переставте огірки в холодильник, де вони продовжать настоюватися ще близько 24 годин. Якщо ви брали невеликі огірки, то вони засоляться швидше. Більшим знадобиться трохи більше часу.
8. Такі хрусткі малосольні огірки стануть чудовим доповненням до будь-якої овочевої або м’ясної страви на вашому столі.
Швидкий спосіб приготування малосольних огірків із кропом
Цей рецепт підійде тим, кому ну вже дуже сильно захотілося солоненьких огірочків, а їх у домі немає. Також такий рецепт можуть узяти на замітку чоловіки майбутніх матусь, які постійно хочуть то солоденького, то солоненького о 3-й годині ночі.
Інгредієнти:
- Огірки свіжі – 1 кг
- Оцет – 1 ст. л.
- Зубчики часнику – 2-3 шт.
- Чорний мелений перець – на кінчику ножа
- Зелень кропу – 45 г
- Сіль кухонна – 1,5-2 ст. л. л.
Процес приготування:
1. Для того щоб огірки за цим рецептом вийшли швидко і смачно, потрібно уважно підійти до вибору інгредієнтів. По-перше, потрібно вибрати правильний сорт огірків. Найкраще для цієї мети підійдуть огірки з пухирцями (гладкі сорти одразу приберіть убік, вони не підійдуть). По-друге, дуже важливим є розмір огірків: вони мають бути однакового розміру, бажано такого, що не перевищує 7-10 сантиметрів. Отже, добре промийте огірки в холодній воді. Вимиті огірки розріжте вздовж на 4-8 частин (залежно від товщини овоча).
2. Кріп також промийте в достатній кількості води, трохи обсушіть і дрібно нарубайте.
3. Візьміть чисту трилітрову банку і перекладіть у неї огірки, зверху додайте подрібнений кріп, столову ложку оцту, трохи перцю, потрібну вам кількість солі та очищені зубчики часнику (попередньо їх краще нарізати кільцями).
4. А тепер починається найцікавіша, але водночас найбільш трудомістка частина приготування малосольних огірків за цим рецептом. Потрібно закрити банку кришкою і почати її енергійно трясти у всіх напрямках. Робити це потрібно протягом хвилин 8-10. Доволі виснажливе для жіночих рук заняття, тому, буде вельми непогано, якщо ви довірите цю частину приготування огірків міцним чоловічим рукам. Тряска сприяє якнайшвидшому виділенню соку і швидкому процесу просолювання огірків (за рахунок того, що вони вже нарізані на частини і розсолу легше проникнути всередину).
5. Після того, як ваш чоловік (або все-таки ви самі) гарненько потрясе огірки, поставте банку в прохолодне затінене місце і залиште хвилин на 30. За цей час розсіл остаточно проникне в усі шматочки огірків.
6. Перед подачею на стіл можна скропити готові малосольні огірки невеликою кількістю рослинної олії, а потім перемішати.
Огірки малосольні з часником і зеленню з холодним розсолом
Ніжні й ароматні, в міру солоні, соковиті та хрусткі – малосольні огірки є чудовою закускою і прекрасним доповненням до будь-якої страви. Готуються вони вкрай легко і просто, і вже буквально через добу, дві можна насолоджуватися їхнім чудовим смаком.
Інгредієнти:
- Свіжа зелень кропу – 70-100 г
- Огірки – 1 кг
- Сіль і цукор – по 1 ст. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Зубчики часнику – 3 шт.
- Листя чорної смородини – 3 шт.
- Перець духмяний – 5 горошин
Процес приготування:
1. Секрет ідеальних малосольних огірків у правильно підібраному сорті цього овоча. Пам’ятайте, що гладкі огірки більше підходять для салатів, а ось колючі огірочки з пухирцями – саме те для засолювання. Спочатку промийте огірки (бажано, щоб вони були приблизно одного розміру) у достатній кількості холодної води. Потім, коли вони трохи обсохнуть, обріжте кінчики з кожного боку (так солі буде легше проникнути всередину).
2. Візьміть міцний целофановий пакет, а краще – два, а ще краще – зіп-пакет. Перекладіть у нього огірки.
3. Зелень кропу гарненько промийте в проточній воді. Якщо у вас вистачає часу, то можна замочити кріп у солоній воді хвилин на 30, тоді з нього вийде вся живність, якщо вона є. Але якщо вам не хочеться довго возитися із зеленню, то достатньо просто промити кріп. Далі можна порвати його прямо руками і покласти в пакет (а можна і нарізати ножем – як вам зручніше).
4. Часник почистіть, і наріжте на тонкі кружечки. Додайте нарізаний часник у пакет до решти інгредієнтів. Туди ж відправте промите смородинове листя, а також лавровий лист. Додайте запашний перець, а потім висипте в пакет столову ложку солі та столову ложку цукрового піску.
5. Закрийте або зав’яжіть пакет і ретельно перемішайте всі інгредієнти. Ось і все. Тепер залишилося почекати близько 8-10 годин, і огірочки будуть готові. Тільки стежте за тим, щоб пакет не протік.
Смачного!
Ніжні малосольні огірки на мінеральній воді в каструлі
Цей не зовсім звичайний спосіб засолювання огірків користується досить високою популярністю. Огірки виходять соковитими, хрусткими, в міру солоними – просто пальчики оближеш!
Інгредієнти:
- Огірки свіжі невеликого розміру – 1 кг
- Зубчики часнику – 4 шт.
- Мінеральна вода – 1,5 літра (чим більше газу, тим краще)
- Сіль – 2 ст. л.
- Зелень кропу – 50 г
Процес приготування:
1. Намагайтеся вибирати огірки однакового розміру, щоб вони не перевищували 10 сантиметрів у довжину. Як слід, вимийте їх у холодній воді, а потім трохи обсушіть. Тепер потрібно обрізати огірки з обох кінців на 1 сантиметр. Цей трюк допоможе огіркам просолитися швидше.
2. Часник потрібно попередньо розділити на зубчики й очистити їх від лушпиння. Сполосніть часник водою, а потім наріжте тонкими кружечками.
3. Зелень кропу промийте холодною водою і відкиньте на друшляк, щоб уся зайва рідина могла стекти.
4. На дно посуду, в якому ви будете готувати малосольні огірки, покладіть частину кропу, потім зверху шар огірків, потім знову шар кропу, шар часнику, шар огірків, шар кропу, шар часнику. І так доти, доки не закінчаться всі інгредієнти. Потрібно розрахувати таким чином, щоб шар кропу виявився останнім.
5. Тепер потрібно розчинити в мінералці сіль. Найкраще використовувати кам’яну сіль без йоду. І кількість солі підкоригуйте на ваш смак, якщо ви не любитель занадто солоних огірків, то, можливо, вам буде достатньо 1,5 ложок солі.
6. Залийте підготовлені огірки та зелень солоною мінералкою (вона має повністю покрити всі інгредієнти). Накрийте посуд зверху кришкою (якщо є така можливість) або харчовою плівкою. Готуються малосольні огірки на мінералці в холодильнику приблизно 14-16 годин.
Смачного!
Класичні малосольні огірки з хроном у каструлі
Цей рецепт підійде тим, хто любить гостренькі огірочки. Малосольні огірки виходять смачними, гоструватими та ароматними. Прекрасний спосіб урізноманітнити способи приготування малосольних огірків.
Інгредієнти:
- Вода – 2 л
- Огірки – 3 кг
- Листя хрону – 2 шт.
- Корінь хрону – ½ шт. невеликого розміру
- Головка часнику – 1 шт.
- Сіль кухонна – 5-6 ст. л. л.
- Зелень кропу – 20 г
- Парасольки кропу – 4 шт.
- Перець чорний – 4 горошини
Процес приготування:
1. Найголовніше в цьому рецепті – вибрати правильні огірки: невеликі, одного розміру, з пухирцями. Саме такі сорти ідеально підходять для засолювання. Після того, як огірки вибрані, їх потрібно гарненько промити в достатній кількості холодної води. Потім перекладіть чисті огірки у велику каструлю (а краще – в таз) і доверху заповніть її холодною водою. Потрібно дати огіркам настоятися у воді не менше 2 годин.
2. Після цього витягніть огірки з води і відріжте з кожного кінця по 1 см огірка. Обрізати огірки потрібно обов’язково, інакше розсолу знадобиться набагато більше часу, щоб проникнути всередину.
3. Візьміть корінь хрону й акуратно почистіть його. Потім корінь потрібно натерти на крупній тертці.
4. Кріп (зелень і парасольки) і листя хрону промийте під проточною водою і відкиньте на друшляк, щоб зелень трохи обсохла.
5. 2 літри води налийте в каструлю і доведіть до кипіння. У киплячу воду додайте 5 столових ложок солі та чорний перець, вимкніть плиту. Остудіть розсіл до трохи теплого стану.
6. Поки остигає розсіл, приготуйте чисту і стерильну банку. Нагадаємо, що стерилізувати банки можна не тільки на пару, а й у мікрохвильовці та духовці.
7. Настав час укладати огірки по банках. Гілочки кропу порвіть руками і покладіть на дно банки, туди ж покладіть 1 лист хрону, частину тертого хрону, огірки, нарізаний кільцями часник і огірки… Зверху покладіть ще трохи тертого хрону, лист хрону і парасольки кропу. Розлийте розсіл по банках і прикрийте банки блюдцем. Огірки мають простояти так (не в холодильнику) близько 3 діб. За цей час огірки встигнуть просочитися розсолом і ароматом, який віддадуть зелень і спеції. Тепер можна прибирати огірки в холодильник для постійного зберігання.
Смачного!
Малосольні огірки холодним способом із додаванням листя чорної смородини
Пропонуємо вашій увазі простий рецепт смачних, соковитих, хрустких і дуже ароматних малосольних огірків з листям чорної смородини. Така чудова закуска чудово доповнить будь-яку овочеву або м’ясну страву.
Інгредієнти:
- Свіжі огірки – 2 кг
- Сіль харчова – 50 г
- Вода питна – 1,5 л
- Зубчики часнику – 4-5 шт.
- Листя чорної смородини – 4-6 шт.
- Парасольки кропу – 4-5 шт.
- Листя вишні та дуба – за смаком
Процес приготування:
1. Візьміть по парі листків вишні та дуба, 6 листочків чорної смородини і кропові парасольки. Промийте всю зелень у достатній кількості холодної води, а потім дайте просохнути. У цей час почистіть зубчики часнику і наріжте їх за допомогою ножа на тонкі пластини.
2. Огірки вимийте у великій кількості холодної води. Намагайтеся, щоб вони всі були приблизно одного розміру (не більше 10 сантиметрів), а ще дуже важливий сорт. Для соління найкраще підходять колючі огірочки та огірочки з пухирцями. Гладкі ж сорти огірків будуть ідеально виглядати в салаті. Отже, в огірків потрібно зрізати з кожного боку приблизно по 1-1,5 сантиметра. Завдяки цьому вони зможуть швидше просолитися.
3. 1,5 літра води налийте в каструлю і доведіть до кипіння. Вимкніть вогонь і насипте в гарячу воду сіль. Добре перемішайте і остудіть до кімнатної температури.
4. Поки розсіл остигає, приготуйте трилітрову банку. Найкраще, якщо ви її ретельно вимиєте і пропарите на водяній бані 5-10 хвилин, потім на дно банки покладіть по одному дубовому і вишневому листу, 2-3 парасольки кропу, 3 порічкові листки і жменю часникових кілець. Потім акуратно викладіть огірки, а зверху покладіть часник, листя і кріп, що залишилися. Залийте в банку з огірками остиглий розсіл і закрийте банку тарілкою.
5. Перші три доби малосольні огірки мають настоюватися за кімнатної температури, а потім їх потрібно переставити в холодильник, накривши банку капроновою кришкою.
6. Ніжні малосольні огірочки готові. Сподіваємося, що їхній чудовий смак припаде вам до душі.
Смачного!