У будь-якої системи харчування є мега-популярні страви, зведені в ранг чарівної знахідки в результаті гри креативного розуму кулінарів. Люди люблять творити, та й все наше життя – це творчість, чи не тому рецепт сироедческого майонезу з насіння соняшнику став легендарним в середовищі сироїдів? Давайте познайомимося зі знаменитим соусом – у всіх тонкощах його приготування, і опишемо три смачних салату, яким він надає особливої пікантності.
Рафіновані рослинні масла з традиційного столу не підходять для повного сироїдіння. Тому для заправки салатів сироїди переходять на олії холодного віджиму, серед яких особливо популярні масло гарбузового насіння, оливкова волоського горіха і льняне.
Разом з тим можна приготувати сироедческій майонез з насіння соняшнику, рецепт якого варіюється по набору інгредієнтів, але завжди призводить до чудового результату.
Давайте розглянемо три майонезу на основі цього насіння і обов’язково випробуємо кожен з них в найближчі дні – в салатах або просто з шматочками овочів!
Сироедческій майонез: простий рецепт із зеленню
Складові
- Насіння соняшнику – 1 стакан + –
- Вода питна – 1 стакан + –
- Сіль рожева – 1 щіпка + –
- Сік лимона – з половини лимона середнього розміру + –
- Зелень – улюблена + –
- Спеції – за смаком + –
Приготування
ВАЖЛИВО!
Для будь-якого сироїда дуже важливо навчитися тонко відчувати смак їжі і сформувати свої нові переваги. Тому найбільш гармонійні рецепти виходять у тих людей, які не бояться експериментів з смаковими добавками, серед яких найбільш популярні сік цитрусових (лимон, апельсин), найрізноманітніші спеції і листова зелень. Орієнтуйтеся на зазначені кількості базових інгредієнтів і ПРОБУЙТЕ в процесі приготування! Після чого додайте воду або акцентні «дрібниці».
Як приготувати майонез
- Насіння замочуємо на 4 години. Дуже зручно замочувати на ніч.
- Додаємо в блендер воду – щоб на 2 пальця покривала насіння.
- Злегка перекручуємо і додаємо решту компонентів.
Наше завдання – отримати соус консистенції сметани, при використанні зелені він буде світло-зеленим.
Такий сироедческій соус з насіння зберігатися в холодильнику до 4 днів. Цікавими варіантами можуть стати аналогічно приготовлений соус з волоських горіхів або насіння кунжуту.
Дуже смачним виходить майонез з соняшникового насіння з кропом і часником. При цьому можна використовувати прикореневі частини зелені кропу, які в традиційній кулінарії часто відправляються в відходи через незвичній твердості.
Сироедческій майонез: рецепт з медом і маслами
Нам потрібні
- Насіння соняшнику (сирі!) – 1 склянка;
- Насіння гарбузове (сирі!) – ½ склянка;
- Оливкова олія холодного віджиму – 2 ст.л .;
- Лляна олія холодного віджиму – 2 ст.л .;
- Сік лимона – з 1 шт.среднего розміру;
- Мед – 2 ст.л .;
- Сіль чорна – 1 ч.л .;
- Сіль морська – ½ ч.л .;
- Гірчиця порошок – 1 ч.л .;
- Перець чорний мелений – 1/3 ч.л .;
- Асафетида в порошку – 1/3 ч.л .;
- Вода питна – 1,5-2 склянки.
Рада кухарчука
Незвичайна приправа Асафетида має вельми специфічний запах. В її різні назви вперто входить епітет «смердючий» через концентрованого запаху часнику і цибулі.
Однак смак її більш м’який, ніж у цих рослин, а вживати її в їжу корисно з багатьох причин. Серед них: профілактика гельмінтозів, лікування грибкових хвороб, гармонізація гормонального статусу, посилення потенції, пригнічення ревматичного запалення.
Як приготувати
- Замочуємо обидва види насіння на 5 годин, краще – на ніч.
- Закладаємо всі інгредієнти і 1,5 склянки води в високошвидкісний блендер.
- Перекручуємо на високій швидкості протягом 2-3 хвилин і оцінюємо консистенцію.
- Наша мета – кремоподібна щільна рідина. При необхідності додаємо решту воду.
Рецепт включає багато корисних інгредієнтів і заслуговує частого використання. Тому не скупіться на творчість! Варіюйте склад, наприклад, збільште кількість гірчиці і меду – для отримання гірчично-медового соусу. Або додавайте улюблену листову зелень, таким чином збільшуючи її зміст в денному раціоні.
Сироедческій майонез з сочевиці (відео)
А тепер ми пропонуємо вам кілька рецептів корисних салатів, в яких будь-який з двох майонезів заграє всіма барвами і порадує смакові рецептори!
Сироедческій салат з брокколі
Нам потрібні
- брокколі та цвітна капуста – в рівних кількостях,
- сироедческій майонез,
- за смаком – рубана зелень кропу і жменя розмочених насіння соняшнику.
Приготування
Ріжемо капусти на дрібні кубики, змішуємо, додаємо насіння і заправляємо майонезом. Вуаля! Пробуйте рецепт скоріше, салат насправді дуже свіжий і пікантний!
Рада кухарчука
Цей сироедческій салат можна готувати взимку, і тоді його смачними варіаціями стануть рецепти з додаванням кольрабі, яку ріжемо тонкою соломкою, або тертої моркви і селери. Свіжих овочів беріть в половину від базових капусти.
А влітку з брокколі відмінно поєднуються огірки і різні види листової зелені.
Сироедческій салат з буряка
Не будемо ускладнювати і приготуємо найпростіший зимовий рецепт. Саме в ньому наш новий майонез заграє усією гамою смаків!
Нам потрібні: буряк, апельсин, будь-який з майонезів для заправки, зелень кропу – за смаком.
Приготування
- Подрібнюємо 2 буряки середнього розміру і 1 невеликий апельсин.
- Буряк – на крупній тертці або тонкою соломкою з допомогою терки «Бернер».
- Апельсин – дрібними шматочками, з нарізкою поперек часточок або великою соломкою за допомогою «Бернера».
- При додаванні кропу – дрібно рубін м’яку частину зелені.
- Змішуємо компоненти – з додаванням майонезу.
Хочемо звернути вашу увагу на сирий буряк – як невичерпне джерело натхнення для меню сироїда. Традиційна кулінарія здавна шанує цей коренеплід в вареному вигляді, і цим суттєво обмежує його корисні властивості і смакові можливості.
Експериментуйте з сирої буряком, додаючи її в зимові салати з капустою, поєднуючи з цитрусовими. І не бійтеся її літніх поєднань з помідорами, болгарським перцем або кабачками.
Різні варіанти сирого буряка з овочами ми вже пропонували в своїх статтях. Пропонуємо вам вже готові добірки.
- Рецепт сироедческого салату з буряка (3 рецепта)
- Сироедческіе салати (добірка салатів)
- Незвичайні салати з сирого буряка
Сироедческій салат з капусти
Легко, зрозуміло і універсально смачно – точні епітети для поєднання білокачанної капусти і моркви.
- З’єднуємо приблизно рівні кількості двох інгредієнтів і заправляємо сироедческім майонезом.
У нарізці використовуємо різні способи.
- Для капусти: трьом згорнуті листя на звичайній тертці. Або ріжемо тонкою соломкою і злегка обжимаємо руками. Або трьом на «Бернер» поперек листа – з насадкою для тонкої соломки.
- Для моркви: велика терка або соломка на «Бернер», а, можливо, і тонкі півкола, якщо ви вибрали стрункий довгий коренеплід молодої моркви. Щоразу ми отримуємо трохи інший смак салату.
До речі, чим довше ви будете пережовувати їжу, тим ефективніше буде травлення. Однак врахуйте, що з незвички на початку шляху до повного сироїдіння переважно максимальне подрібнення твердих овочів.
Рада кухарчука
У салат з капусти з морквою відмінно впишуться найрізноманітніші сусіди:
– кольорова капуста,
– червонокачанна капуста,
– буряк,
– пророщені насіння,
– вимочені насіння,
– лляне і кунжутне насіння,
– вимочені сухофрукти,
– кисло-солодке чи солодке яблуко,
– апельсин,
– і навіть банан.
Грайте зі складом і насолоджуйтеся смаком і користю «живий їжі»!
Рецепт сироедческого майонезу містить всі переваги сироїдіння, а за смаком може нагадувати найрізноманітніші страви традиційної кухні. Ви здивуєтеся, але багато людей, вперше дегустують перший рецепт з нашої статті, куди додана часточка часнику і велика жменя кропу, порівнюють смак соусу з відвареної молодою картоплею!
Багато несподівані відкриття і порівняння трапляться з вами при використанні сироедческіх рецептів. Тому що ця нестандартна система харчування сама по собі оновлює смакові рецептори і відкриває для нас нові відчуття від звичних продуктів!