Не менш, ніж нові рецепти оригінальних страв і способи готування, цікаво дізнаватися про історію виникнення і поширення страв. Наприклад, популярне частування м’ясо по-французьки в класичному варіанті називається бекеоффе, робиться не в скороварці, а печі без майонезу і сирної посипання. Саме так шматочки нежирної свинини, телятину або птицю традиційно готують в східній частині країни Марсельєзи і круасанів, додаючи моркву.
А ось уяву багатьох з нас при згадці м’яса по-французьки малює скибочки соковитого філе, покритого товстим шаром просоченого майонезом цибульки із запеченою зверху рум’яної сирної скоринкою. Словом, ми уявляємо собі не дуже корисне, перенасичене калоріями, але таке смачне і ароматне м’ясне ласощі. Приготувати його за допомогою сучасної кухонної техніки так само просто, а якщо скористатися скороваркою – ще й швидко! ..
Якщо хто не знає, то звичайною «мульти» скороварка-мультиварка відрізняється швидкістю приготування і тим, що в неї не можна заглянути, щоб перевірити ступінь готовності страви. Якщо вже закрив кришку, запустив програму, то відкрити її можна буде тільки після спрацьовування таймера.
Цього разу ми пропонуємо запекти на французький манер філе свинини. Але можна взяти будь-яке нежирне філе.
- З овочів в даному випадку візьмемо соковиті томати (черрі або звичайні) і гриби – печериці, гливи або улюблені дикі.
- Грибочки з супермаркету можна перед закладкою в «Мульти» трохи підсмажити, а ось лісові перед цим обов’язково проварити.
- Противники покупного майонезу можуть замінити його вершками або соусом домашнього приготування. Вийде більш корисно і так само смачно! .. Рецепт домашнього соусу пропонує наш шеф повар.
Соковите м’ясо по-французьки в мультиварці-скороварці з грибами
Складові
- М’якоть свиняча без жиру – 400 г + –
- Картопля сира чищена – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Томати червоні середнього розміру – 4-5 плодів + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Твердий сир – 150 г + –
- Майонез «Провансаль» – 2 ст.л. + –
- Сіль – 1/2 ч.л. + –
- Чорний перець свіжого помелу – 1/2 ч.л. + –
- Оливкова олія – 2 ст.л. + –
Покрокова приготування найніжнішого «французького» м’яса під сиром
- У мисці з високими бортиками з’єднуємо сире яйце, майонез і дрібну сирну крихту, зроблену на тертці (трьом половину сиру). Змішавши все, вийшла досить густий бовтанку заливаємо вміст мультиварки. Вона повинна розподілитися рівномірно.
- За лушпиння нарізкою відправляємо в чашу нарізані пластинками грибочки і томати (різати не дуже товсто!)
- Наступний шар – тонко нарізана півкільцями свіжа цибулина.
- Змастивши скороварочную чашу маслом, кладемо на дно скибочки м’яса, потім закладаємо картоплю.
- Картопляні бульби моєму, знімаємо шкірку і ріжемо кружальцями завтовшки близько 5 мм. Картоплю теж потрібно посолити. Можна присмачити улюбленими травами, за бажанням.
- Складаємо в тарілку, щоб м’ясо трохи просочилося.
- Кожен відбиваємо зовсім трохи по обидва боки, а потім солимо і посипаємо перцем.
- Гострим ножем ріжемо поперек волокон. Скибочки повинні бути товщиною близько 1 см.
- Свиняче м’ясо промиваємо, видаляємо пліву і залишки жирових прошарків.
- Закриваємо кришку, вибираємо в програмному меню функцію «М’ясо», встановлюємо таймер на 20 хвилин і тиснемо «Пуск».
- Коли агрегат відключиться, відкриваємо кришку, посипаємо майже приготоване м’ясо по-французьки другою половиною тертого сиру.
- Вибираємо програму «Зберігання тепла» і виставляємо 5 хвилин. Цього часу вистачить, щоб свиняче філе і картопля стали м’якими, а сир перетворився в рум’яної скоринки.
Давши ситно частування трохи охолонути, витягаємо його, нарізаємо порційно всі верстви разом і подаємо. Можна присипати для ароматності свіжою зеленню.
Картопля по-французьки з соковитим м’ясом курки в вершках
Не тільки м’ясна частина смачна в цьому рецепті, але і картопляна. Надати соковитість страви і зробити його ніжним допоможуть вершки. А щоб калорій вийшло все одно трохи, візьмемо знежирену грудку.
Складові
- Куряча м’якоть – 400 г
- Картопля сира – 4 середніх бульби
- Цибулина велика біла – 1 шт.
- Кетчуп або томат-паста – 3 ст.л.
- Перець солодкий соковитий – 1 овоч
- Часник – 2 великих зубки
- Яйце куряче (велика) – 1 шт.
- Сир твердий – 150 г
- Сливки (можна майонез) – 2 ст.л.
- Молоко – 100 мл
- Сіль – ½ ч.л.
- Перець мелений чорний – 1/3 ч.л.
- Олія соняшникова без запаху – 1 ст.л.
- Прованські трави – щіпка.
Запікання картоплі по-французьки в скороварці з курячим м’ясом
- Почнемо з підготовки м’яса. Філейку ріжемо поздовжніми скибочками завтовшки близько 1,5 см. Солимо їх, заправляємо ароматними травами і перчимо – нехай маринуються.
- Чищений картопля подрібнюємо у вигляді тонких пластинок, перець, вирізавши серцевину, нарізаємо кільцями. Лук потрібно буде порізати кільцями. Часникові зубки пропускаємо через ручний прес.
- Складаємо підготовлені продукти пошарово в чашу скороварки, не забувши змастити її маслом. На дно кладемо картопляну нарізку, її промазуємо кетчупом, зверху розміщуємо м’ясо і посипаємо цибулею, щоб філе добре просочилося його ароматом. Останній шар – тонкі кільця перцю.
- Тепер – соус. Щоб його зробити, змішаємо сире яйце, вершки, молоко, роздавлений часник, солимо-перчимо.
- Соусом рівномірно поливаємо вміст скороварочной чаші.
- Програми встановлюємо так само, як і в першому рецепті, тобто спочатку – на «м’ясо» на чверть години, а потім ще на пару хвилин, посипавши сиром, на «Зберігання тепла».
Ароматне страву, яке у нас в підсумку вийде, можна подати з салатом зі свіжих овочів. Його найкраще заправити рафінованим маслом, а не майонезом, щоб цілком насолодитися смакової насиченістю основного блюда.
Якщо раніше коронною стравою всіх застіль була картопля-пюре з котлетами, то тепер на гаряче прийнято подавати більш вишукані страви. М’ясо по-французьки, тобто вирізку будь-якого виду м’яса під сирної «шубою», можна запікати не тільки в духовці, але і в мультиварці-скороварці, варіюючи набір овочів в залежності від сезону. Смак частування виходить незрівнянно багатшим, ніж у звичайного жаркого, до того ж посуду мити доводиться набагато менше. Задоволення для гостей і господарів! ..