М’ясний салат в тарталетках з брусницею

М’ясної салат в тарталетках з моченой брусницею – справжня окраса святкового столу, смачна і оригінальна холодна закуска, яку можна подати і на фуршетний стіл.

м'ясний салат в тарталетках з брусницеюСалат дуже простий у приготуванні, але вимагає часу для підготовки необхідних інгредієнтів (наприклад, години дві, щоб відварити яловичину), правда, всі підготовчі роботи можуть бути проведені напередодні того дня, коли ви збираєтеся подати на стіл тарталетки з салатом. Зазначимо, що мочена брусниця – не тільки прикраса тарталеток, вона надає салату дивну смакову ноту і чудово поєднується з м’ясом.

Потрібно:

  • Яловичина безкоста – 500 грамів (до 600)
  • Яйця курячі – 3 штуки
  • Печериці консервовані різані – 1 банку (масою 400 грамів з номінальною масою грибів 200 грамів)
  • Сир – близько 200 грамів (годиться будь-який, на ваш смак, більш або менш твердий, щоб потерти його на тертці)
  • Майонез (ми воліємо не дуже жирний, з жирністю до 30%, але вибір за вами) – близько 250-300 грамів
  • Перець чорний мелений – за бажанням
  • Брусниця мочена – приблизно 1,5 склянки
  • Тарталетки салатні – 15 штук (ми зазвичай купуємо готові)

Приготування:

м'ясний салат в тарталетках. зварити і покришити м'ясоСпочатку треба зварити м’ясо для салату, робити це краще заздалегідь, напередодні, так як процес займає багато часу. Як зварити м’ясо, ви можете подивитися тут. Однак зауважимо, що яловичину для салату потрібно варити довше, ніж ви варили б просто м’ясний бульйон. Після того як бульйон закипів, варіть м’ясо години 1,5 – 2 залежно від якості яловичини. М’ясо в салаті має бути м’яким. Коли яловичина звариться, дайте їй охолонути в бульйоні, потім дістаньте м’ясо з холодного бульйону і дрібно покришіть «в мотлох» (тобто ви будете намагатися м’ясо нарізати дрібними салатними кубиками, а вони будуть розвалюватися на частини – це нормально, так і повинно бути).

м'ясний салат в тарталетках: яйця зварити крутоЯйця зварити круто, охолодити теж можна заздалегідь, очищаємо їх від шкаралупи безпосередньо перед приготуванням салату.

м'ясний салат в тарталетках: додати консервовані печериціБанку консервованих печериць відкриваємо, зливаємо рідину з банки або відкидаємо печериці в друшляк і даємо рідини стекти.

м'ясний салат в тарталетках: сир натерти на тертціСир натираємо на крупній тертці. Це, до речі, теж можна зробити заздалегідь і поставити тертий сир у холодильник у контейнері, обов’язково з кришкою, щоб сир не засох.

м'ясний салат в тарталетках: все перемішати і додати майонезВ глибоку миску викладаємо нарізану відварену яловичину, гриби, тертий сир, в цю ж миску натираємо на крупній тертці зварені круто яйця. Все перемішуємо. Додаємо майонез, ще раз все перемішуємо. Пробуємо. При бажанні додаємо чорний мелений перець (краще дрібного помелу), перемішуємо. М’ясний салат для тарталеток готовий.

м'ясний салат в тарталетках: підготувати моченую брусницюМи виходимо з того, що мочена брусниця у вас вже є. Як її заготовити ми розповідали тут. Можна замінити брусницю моченой журавлиною, але смак буде інший і, ми б сказали, що це вже «на любителя». Увага! Якщо ви використовуєте журавлину – її потрібно класти рази в два-три менше, так як журавлина – ягода набагато більш кисла. Отже, моченую брусницю викладаємо в друшляк, щоб зайва рідина скла (можна, до речі, зробити це трохи раніше, перед тим як почати змішувати салат).

м'ясний салат в тарталетках: розкласти салат в тарталеткиЧайною ложкою розкладаємо салат з тарталеткам, кладемо «від душі», – з гіркою. Якщо салат все ж залишився, а тарталетки вже скінчилися, ви з задоволенням з’їсте його завтра вранці без тарталеток, просто як салат, або покладіть товстим шаром на ранковий бутерброд.

м'ясний салат в тарталетках: кладемо брусницю на салатНа кожну тарталетку з салатом кладемо брусницю і злегка вдавлюємо ягоди в салат, щоб вони не скочувалися (це найзручніше робити рукою, – ви можете подивитися на нашому відео трохи нижче). Ось і готово! Розставляємо м’ясної салат в тарталетках, прикрашений моченой брусницею, на блюді і подаємо на стіл.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: