Ситним закусок на новорічному столі завжди надавали особливого значення, адже саме вони будуть головним блюдом до подачі гарячого.
Спробуйте на свято приготувати ніжний, але пікантний салат шарами з копченою куркою і маринованим огірочком, прикрашений жовтком і зеленню. До речі, наступаючий 2018 рік оголошено роком Жовтої Собаки, так що все яскраве і ошатне, в тому числі і на столі, тільки вітається.
Як красиво оформити і подати порційні закуски
Останнім часом все більшої популярності набувають порційні закуски і салати. Особливо це зручно, якщо ви зустрічаєте свято в галасливій компанії і традиційного застілля віддаєте перевагу фуршет. Вони виглядають дуже ефектно, а приготувати їх не складніше, ніж стандартний салат.
Так, які ж бувають святкові порційні закуски і як їх краще приготувати:
- Найпоширеніша форма – тарталетки. Невеликі пісочний кошики можна купити в супермаркеті або приготувати самостійно в домашніх умовах, а потім подавати в них будь-якої дрібно нарізаний салат, наприклад знаменитий олів’є або вінегрет.
- Не менш красивий варіант подачі – на листі салату. Звичайно, вони повинні бути досить щільними: такими, як «романо» або пекінська капуста, зате низька калорійність такої закуски відразу зробить її популярною. Якщо любите салат з кукурудзою і крабовими паличками, то це прекрасний варіант.
- Відносно нова мода на закуски-шпажки не залишить нікого байдужим. Вона ідеальна для салатів з великої нарізкою, таких як капрезе або грецький. Але і сир з виноградом та іншими фруктами у вигляді маленьких шашличків прикрасить будь-який стіл.
- І, звичайно ж, яскраві красиві салати шарами. Їх можна акуратно викласти на десертні тарілки з допомогою кулінарного кільця або подати салат в верріни – високих прозорих келихах з широким верхом.
Для новорічного листкового салату з м’ясом копченої курки ми виберемо саме останній варіант.
Листковий салат з копченою куркою і корнішонами
Складові
- Копчена курка (окіст) – 2 шт. + –
- Печериці – 250 г + –
- Огірки солоні (корнішони) – 7 шт. + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Твердий сир – за смаком + –
- Майонез – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Рослинна олія – для смаження + –
- Зелень – для прикраси + –
Як самостійно приготувати багатошаровий салат з куркою і грибами
З рецептом листкового салату з копченою куркою впорається навіть та людина, яка дуже далекий від кухні, адже найскладніше в ньому – це відварити яйця. Але і про це ми розповімо в нашому покроковому рецепті.
Як правильно підготувати продукти для салату
- Яйця, краще кімнатної температури, кладемо в холодну воду і ставимо на плиту варитися. Після того, як вони закиплять, залишаємо їх побулькать ще 5-7 хвилин. Після цього охолоджуємо в холоді – так буде легше чистити.
- Печериці нарізаємо часточками або невеликими шматочками. Чи не занадто крупно, але вони повинні почуватися в салаті.
- На невеликій сковороді розігріваємо трохи рослинного масла і швидко обсмажуємо печериці. Це займе 1-2 хвилини, а потім отставляем їх в сторону остигати.
Як зібрати листковий салат з куркою і огірками
Коли ми збираємо листковий салат, важливо зробити все акуратно і красиво, адже від цього залежить зовнішній вигляд закуски. Тому, незалежно від того, використовуємо ми кулінарне кільце або подаємо в верріни, кожен шар салату повинен виглядати апетитно.
- Перший (нижній) шар – куряче м’ясо. Зараз копчену курку купити досить просто, цілком або окремими частинами. Вибираємо то, что больше нравится. Звичайно, якщо є можливість закоптити самостійно, то не варто упускати таку можливість.
- Видаляємо кісточки і обов’язково шкіру – зайвий жир нам ні до чого. Нарізаємо курку кубиками близько сантиметра величиною.
- Укладаємо першим шаром і злегка приправляємо свіжомеленим чорним перцем.
- другий шар – обсмажений гриби. Їх злегка приправляємо майонезом. Тут головне – не переборщити, адже нам важливий смак самих продуктів, а не заправки.
- третій шар – дрібно нарізані солоні огірки або мариновані корнішони. Їх можна покласти побільше, якщо є любителі кисленького.
- четвертий шар – яйця. У них відокремлюємо білки від жовтків, а потім кожну частину натираємо в окрему миску. Посипаємо наш листковий салат тертими білками. Знову дуже ніжно змащуємо майонезом.
- П’ятий шар. Сир натираємо на дрібній тертці. Для цього салату підійде будь-який твердий і напівтвердий сир: маасдам, Едам, гауда, пармезан, навіть копчений ковбасний і багато інших, які підходять за смаком.
Не варто використовувати сири типу сулугуні або, навпаки, моцарели – вони не підходять для цього салату. Сирний шар не приминає, нехай залишається повітряним.
- Шостий шар. Ще трохи майонезу, після чого викладаємо найголовніший шар – з жовтків. Їх натираємо на дрібній тертці або подрібнюємо ножем. Посипаємо красиво зверху.
- Сьомий шар. Прикрашаємо свіжою зеленню. Для цього салату особливо підійдуть молодий зелений лук і кріп, але можна скористатися будь-який інший зеленню.
На цьому все, як бачите, в готуванні немає нічого складного. Зазначена кількість продуктів підійде приблизно на 8-10 невеликих порцій, так що, якщо намічається велика вечірка, радимо пропорційно збільшити обсяг інгредієнтів.
Подавайте салат шарами з копченою куркою в верріни або порційно на блюдцях – і насолоджуйтеся захопленням гостей.
Смачного!