Одвічна ягідна тема не перестає розбурхувати уяву, спонукаючи до пошуку оригінальних і ще більш смачних варіантів домашньої випічки.
Якщо часу на дріжджову опару немає, а сім’я вимагає чогось до чаю, пропонуємо своїми руками спекти незрівнянний листковий пиріг з вишнею за класичним рецептом. Звичайно, випічка на масляній основі – не найкращий варіант для фігури, але вона виходить настільки ніжною і соковитою, що можна зробити виняток …
Весь смак ягідних десертів криється в начинці, тому їй варто приділити особливу увагу. Якщо після тотального консервування десь на дереві ще вціліли свіжі вишні, в пиріг краще покласти саме їх, попередньо позбувшись від кісточок. Щоб не відмовлятися від задоволення взимку поласувати пирогом з вишнею з листкового тіста, випеченого за бабусиним рецептом, можна взяти морожені ягоди.
Вишневе варення краще залишити для іншого випадку, оскільки «слоенка» не любить зайвої вологи, якої не уникнути через велику кількість сиропу в домашній солодкої закрутки.
Старовинний класичний рецепт вишневого пирога з листкового тіста
Основа слойки – магазинне або домашнє вершкове масло з високим відсотком жирності. Щоб здешевити випічку, можна замінити його маргарином або спредом.
Складові
- Ягода вишня свіжа – 300 г;
- Цукор-пісок – 3-4 ст.л .;
- Борошно (в / с) – 0,5 кг;
- Масло з вершків холодну – 300 г;
- Яйце куряче велике – 1 шт;
- Вода очищена прохолодна – неповна склянка;
- Сіль велика – ½ ч.л .;
- Оцет фруктовий (6%) – 1,5 ч.л .;
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст.л.
Як приготувати вдома вишневий пиріг з листкового тіста
- На дошку для оброблення гіркою насипаємо пропущену через сито і тим самим насичену киснем борошно.
- Зробивши в ній поглиблення, кладемо порізане дрібними шматочками масло і максимально подрібнюємо його, перемішуючи з борошном.
- Знову робимо поглиблення і ллємо в нього воду, попередньо розчинивши в ній сіль, перемішуємо.
- Вводимо яйце, акуратно вивільнивши його з шкаралупи, присмачуємо майже готове тісто оцтом, вимішуємо до однорідності.
- Готову основу обгортали плівкою з поліетилену і відправляємо в холод (але не морозилку!) На півгодини.
- Включаємо духовку і встановлюємо температуру нагрівання 180С.
- Круглу форму встеляли пекарським пергаментом і викладаємо зверху половину основи, розкотивши її млинцем. Борти дозволять утримати начинку всередині і додадуть випічці більш естетичний вигляд.
- Посипаємо основу крохмалем, рівномірно розподіляючи – він затримає рідину від вишень всередині, і пиріг не потече.
- Зверху викладаємо ягоди, посипаємо їх цукровим піском.
- З другої частини тесту формуємо тонкі смужки шириною 1-2 см і викладаємо їх у вигляді клітки, прищипуючи кожну до країв.
- Відправляємо форму в духовку і залишаємо там до зарум’янювання.
Пиріг найкраще подавати теплим, щоб максимально насолодитися його соковитістю і приємною хрусткость!
Простий рецепт вишневого пирога з готового листкового тіста
Складові
- Листове тіста без дріжджів – 0,5 кг + –
- Вишня заморожена без кісточок – 500 г + –
- Сметана – 200 г + –
- Яйця курячі – 3 шт + –
- Цукор-пісок білий – 1 стакан + –
- Крохмаль картопляний – 1-2 ст.л. + –
Випікання в домашніх умовах листкового пирога з вишневою начинкою
- Давши готової тестової основі відтанути, ділимо його на дві частини і обидві розгортаємо до потрібної товщини. Занадто тонко катати не варто, щоб не втратити смак випічки. Оптимальна товщина – 5 мм.
- Щоб сира основа пирога при випіканні не пузир, її акуратно протикаємо виделкою в декількох місцях.
- Перший лист викладаємо на квадратний деко з високими бортами або в круглу форму, припускаючи тісто на бортики.
- Посипавши крохмалем, зверху кладемо ягоди без кісточок.
- Яйця злегка спінюється з цукром, з’єднуємо зі сметаною і заливаємо сумішшю ягоди.
- Зверху кладемо другу частину тесту, ретельно защипуємо краю.
- Випікаємо вишневий десерт в духовій шафі до золотистого близько півгодини при 180С.
Листковий пиріг з вишнею: оригінальний рецепт з мигдальним смаком
Складові
- Готове тісто для листкової випічки – 0,5 кг;
- Ягода вишня свіжа – 300 г;
- Масло вершкове – 120 г;
- Борошно з мигдальних горіхів – 400 г;
- Цукор білий – 100 г;
- Яйця курячі сирі – 3 шт;
- Ванілін порошковий – щіпка.
Домашня випічка оригінального вишневого пирога до свята
- Дістаємо з морозилки тісто – нехай відтає, а ми поки займемося приготуванням крему. Для цього зіб’ємо масло і цукор до розчинення солодких крупинок. Потім домішали в нього борошно з мигдалю, по одному введемо сирі яйця, присмачуємо ваніліном. Крем готовий, але ідеальний варіант – дати йому постояти в холоді 3-4 години.
- Розкачуємо половину тіста, застилає їм форму для випікання (під низ кладемо пергамент), не забувши залишити запас на бортики.
- Вишню миємо, обсушуємо, обриваємо черешки, видаляємо кісточки.
- Намазуємо основу з тіста мигдально-вершковим кремом, укладаємо зверху ягоду в один шар, прикрашаємо сіткою з тіста, порізаного на смужки. Випікаємо листковий десерт до зарум’янювання в добре розігрітій духовці.
Свіжі ягоди – найкраща начинка для солодкої випічки, оскільки роблять її ароматною і соковитою. Саме тому пиріг з листкового тіста з вишнею, не дивлячись на свою досить високу калорійність (270 ккал на 100 г продукту), користується нечуваною популярністю. Він виходить соковитим, хрустким і ошатним, тішачи погляд і даруючи незабутньо яскраві смакові враження.