Зимові свята – саме час приготувати смачну домашню випічку і відповідний для цього варіант – австрійське лінцерское печиво. Виріб складається з двох розсипчастих половинок, з’єднаних між собою густим ароматним джемом. Найпростіше на перший погляд ласощі нагадують звичайне печиво з начинкою, але в ньому є своя «родзинка» – дрібна мигдальна крихта, що надає випічці запам’ятовується горіховий смак.
Головною прикрасою печива є маленьке витончене «віконце», якому можна надати будь-яку форму – все залежить від вашої фантазії і наявних форм. Поверхня випічки усипана білосніжною цукровою пудрою для схожості з пухнастим сніговим покривом. Такі ошатні «зимові» вироби можна поставити на святковий стіл або представити в якості подарунка, заздалегідь упакувавши в красиву коробку або перев’язавши витонченої стрічкою.
Складові:
- мигдаль – 100 г;
- вершкове масло – 120 г;
- цукор – 80 г;
- яйце – 1 шт .;
- сіль – пучку;
- кориця мелена – ¼ ч. ложки;
- апельсинова цедра – ½ ч. ложки;
- борошно – близько 200 г;
- розпушувач тесту – 1/3 ч. ложки;
- густий джем – близько 100 г;
- цукрова пудра (для посипки).
Лінцерское печиво рецепт з фото
- Мигдаль заливаємо окропом і залишаємо хвилин на 10. Через деякий час, зливаємо воду і знімаємо размягченную оболонку. Якщо чистка відбувається з працею, витримуємо горіхи в окропі повторно.
- Очищений мигдаль підсушують на сухій сковороді. Помішуємо, не допускаємо підгоряння. Знявши з вогню, охолоджуємо.
- Заздалегідь залишаємо при кімнатній температурі масло до помітного розм’якшення. Потім збиваємо з цукром до утворення пишної світлої суміші.
- Вбиваємо яйце, кидаємо сіль і додаємо цедру апельсина. Не забуваємо, що білий шар цитруса дає гіркоту, тому знімаємо тільки тонку помаранчеву шкірку шляхом натирання на дрібній тертці. Знову працюємо міксером до отримання однорідної маси.
- Остигнули горіхи перемелює в борошно за допомогою кавомолки або стаціонарного блендера, пересипаємо до масляною масою. злегка збиваємо.
- Окремо змішуємо борошно, корицю і розпушувач. Просіявши, поступово додаємо в робочу миску. Спочатку перемішуємо масляну суміш ложкою, потім вручну.
- Збираємо тісто в кого, довго місити не потрібно. Повинна вийти м’яка, податлива і не прилипає до рук маса. Якщо тісто вийшло липким, додаємо трохи борошна. Обертаємо кому харчовою плівкою і на 2 години прибираємо в холодильник.
- Охолоджене тісто розгортаємо до товщини 3-5 мм. Можна поділити масу на частини і розгортати по черзі невеликими порціями. Зручно виконувати розкочування між двох шарів харчової плівки, тоді тісто не буде прилипати до качалці і робочої поверхні. Вирізаємо кола діаметром близько 7 см за допомогою форми для печива або горлечка склянки.
- Половину заготовок залишаємо цілими, в інших продавлюємо «віконця» за допомогою маленьких формочок. Всі обрізки збираємо, знову розгортає і т.д., поки не витратиться все тісто.
- Підчепивши заготовки тонкої лопаткою, акуратно переносимо на деко, покритий пергаментним папером. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Підтримуючи температуру, випікаємо печиво 10-12 хвилин (до моменту, коли краї почнуть злегка підрум’янюватися).
- Остужаем заготовки. Всі вироби з «віконцями» присипаємо просіяного цукровою пудрою.
- Кола без отворів змащуємо тонким шаром джему, залишаючи трохи вільного місця по краях. Джем обов’язково вибираємо густий, щоб начинка не розтікалася.
- З’єднуємо половинки лінцерского печива – накриваємо джемово шар «віконцями». Злегка натискаємо зверху, щоб скріпити обидві частини, але діємо акуратно – випічка тендітна і її легко пошкодити. Виходить приблизно 10-12 штук готових виробів.
Лінцерское печиво готове! Приємного чаювання!