Не всі магазинні напої можна з точністю відтворити самостійно безпосередньо на своїй кухні і без допомоги фабричних технологій. Але один напій все ж зумів знайти альтернативу своєму фабричному сородичу, і ім’я цього напою – домашній лимонад з лимоном і м’ятою. Просте поєднання доступних інгредієнтів дозволяє готувати настільки корисний коктейль з цитрусових і прянощів в великих обсягах в будь-який час року.
Класичний рецепт лимонаду з м’яти і лимона
Приготувати смачний домашній лимонад можна навіть з мінімальної кількості продуктів. На приготування простого лимонно-м’ятного напою піде близько 1,5 години, проте витрачений час буде повністю виправдано кінцевим результатом.
На виході з банального мінімуму інгредієнтів вийде майже 4 л. прохолодного лимонаду. Про те, як приготувати такий напій – читайте в покроковому рецепті.
Складові
- Вода – 3 л;
- Лимони – 3 шт. великого розміру;
- Цукор – 1,5 склянки;
- М’ята – 0,5 склянки.
Підготовка продуктів
- Лимони моєму під проточною водою.
- Обдаємо цитрусові окропом.
- Обтирає лимони рушником або паперовою серветкою.
- Очищаємо цитрус від цедри і білої м’якоті.
Приготування домашнього лимонаду
- Вичавлюємо зі свіжих лимонів сік: використовуючи 3 великих цитруса, можна отримати 1 склянку (об’ємом 250 мл) лимонного фрешу.
- Готуємо сироп для лимонно-м’ятного напою:
- кип’ятимо 1 стакан фільтрованої води;
- додаємо в окріп 1,5 склянки цукру і тримаємо сироп на вогні до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться. Важливо весь час сироп заважати, щоб цукрові крупинки в ньому краще розчинялися.
- Змішуємо приготований теплий сироп з свіжовичавленим лимонним соком, водою, що залишилася і листям свіжої м’яти.
- Прибираємо лимонад з лимоном і м’ятою в холодильник. Це потрібно не тільки для того, щоб напій охолов, а й для того, щоб він настоявся.
- Подаємо лимонад в порційних склянках, обов’язково прикрашених гілкою м’яти, часточкою лимона або лайма. При бажанні, в напій можна додати 2-3 кубика фігурного льоду.
Як поліпшити домашній напій
- Лимонад з м’яти і лимона найкраще готувати на основі негазованої бутильованої або фільтрованої питної води. Важливо, щоб вода не містила в собі домішок, тому при приготуванні напою намагайтеся використовувати несолону, і взагалі без будь-яких смакових добавок, воду.
- Домашній лимонад з лимоном і м’ятою можна робити не тільки з свіжовичавленого соку і м’якоті цитрусових. У лимонний напій можна додавати і цедру. Вона завжди використовується як натуральна ароматна добавка.
Деяким господаркам для посилення смаку лимонаду достатньо всього лише на пару годин кинути в нього кілька шкурок лимона. Інші ж кулінари прагнуть надати напою більш концентрований смак. Для цього вони натирають цедру на тертці разом з лимоном, після чого розмішують її з цукром, товченої м’ятою і водою.
Рецепт лимонаду з лаймом і м’ятою
Складові
- Лайм – 1 шт. + –
- М’ята – за смаком + –
- Цукор – 3 ст.л. + –
- Лимон – 1 шт. + –
- Вода – 1,5 л + –
Як приготувати м’ятний лимонад
Солодкі напої підсилюють спрагу, тому однією склянкою солодкого лимонаду навряд чи вдасться напитися, а ось кислі навпаки – добре втамовують спрагу. Саме тому влітку краще вживати соки з кислих фруктів або цитрусових. Для приготування одного з таких лимонадних фрешів підійдуть лимон і лайм. Кислий лимон і ще більш кислий лайм в поєднанні дають хороший тонизирующе-освіжаючий ефект, який підкріплюється свіжим ароматом запашної м’яти.
- Лайм і лимон моєму, потім обдаємо їх окропом.
- Нарізаємо цитрусові акуратними кільцями.
- Розминаємо ступкою порізаний цитрус і пересипаємо нарізку в глечик з прохолодною чистою водою.
- Додаємо в напій цукор, розмішуємо його і чекаємо, поки він повністю розчиниться у воді.
- М’яту моєму під проточною водою, після чого ретельно розминаємо її в ступці. Важливо, щоб вона пустила не тільки аромат, але і сік.
- Товчену м’яту пересипаємо в глечик з лимонадом і розмішуємо вже готовий напій.
- Наостанок кладемо в лимонад з лаймом і м’ятою свіжі гілочки пряної рослини.
- Прикрашаємо порції часточкою лайма чи лимона.
Саморобний лимонад: секрети успіху
Щоб зробити за один підхід відразу велику порцію напою, досить спочатку правильно заготовити для нього основу. Правильна основа – це висока концентрація лимонно-лаймовою кислоти.
Щоб створити її – необхідно, крім свіжовичавленого лимонного соку, класти в глечик з лимонадом побільше шматочків цитруса, які разом з напоєм протягом 1-1,5 годин будуть настоюватися в холодильнику.
Коли напій насититься кислотою, його можна буде розбавити звичайною кип’яченою водою. Таким чином, не переусердствуя, можна за раз отримати велику порцію прохолодного лимонаду.
Домашній лимонад з лимоном і м’ятою – простий напій, який завжди прикрасить річний стіл своїми свіжістю і ароматом. У золотої колекції лимонадів, які є у нас на сайті, лимонно-м’ятний коктейль займає одне з найпочесніших місць. Знайомтеся і ви з цікавими рецептами вітамінного чудо-нектару, щоб потім все літо балувати їм свою сім’ю.
Смачного!