Традиційне, споконвіку російське, блюдо добре і в літню спеку, і після гучного застілля – воно освіжає і тонізує організм, бадьорить і знімає похмільний синдром. Рецепт окрошки на воді з майонезом – це найбільш швидкий і зручний варіант сніданку чи обіду, який поверне вам сили і допоможе легше пережити спекотні дні. Ми пропонуємо готувати цю страву саме на мінеральній воді – вона підсилює смак інгредієнтів, і є більш корисною, ніж водопровідна.
Калорійність окрошки на воді з майонезом, безумовно, трохи вище, ніж у аналогічного страви, зробленого на кефірі або квасі. Однак таке частування ситніше і корисніші, а тому цей холодний суп здатний стати повноцінним стравою, що не вимагає доповнення.
Окрошка на мінеральній воді відрізняється більш м’яким смаком і чудово розкриває відтінки всіх інгредієнтів. А якщо вам необхідно освіжитися і підбадьоритися, то саме мінеральна вода здатна це зробити найкраще.
Традиційна окрошка: рецепт на мінералці і майонезі
Складові
- Майонезний соус – 3-4 ст.л. + –
- Огірки свіжі – 2 шт. + –
- Чорний перець мелений – за смаком + –
- Варена ковбаса або відварене м’ясо – 200 г + –
- Петрушка (або селера) свіжа – 1 пучок + –
- Редиска – 4-5 шт. + –
- Вода мінеральна газована – 1 л + –
- Сіль кухонна – 1 щіпка + –
Як приготувати окрошку на воді з майонезом
- Мінеральну воду виливаємо в невелику каструльку з кришкою, яку буде легко потім помістити в холодильник на 2-3 години для настоювання.
- Зелені свіжі огірочки, як слід, промиваємо під проточною водою, зрізаємо з них капелюшки і кришимо невеликим кубиком. Чим красивіше і акуратніше нарізка, тим вдаліше вийде ваша окрошка на вигляд. А тому над шинкування інгредієнтів варто попрацювати.
- У ємність до огірочками нарізаємо вимиті редис, але вже полукружкамі. Туди ж відправляємо пучок зелені, промитий під водою і дрібно нашатковану.
- Варену ковбаску кришимо кубиком середньої величини, після чого змішуємо всі інгредієнти і відправляємо їх в каструлю з мінеральною водою. Перемішуємо окрошку, присаливаем і перчимо до смаку. В кінці додаємо дві столові ложки майонезу і знову розмішуємо блюдо.
- Якщо вам здається, що окрошка не вистачає кислинки, то можна додати в неї трохи свіжовичавленого лимонного соку, а можна – цілі четвертинки лимона або пару гуртків цитруса. Це зробить окрошку і смачніше, і красивіше.
Каструлю відправляємо в холодильник – окрошка потребує наполяганні, щоб вона змогла трохи загуснути і стати смачніше. Через кілька годин блюдо можна розливати по тарілках і подавати до столу.
Окрошка класична: рецепт на воді з майонезом
Складові
- Вода мінеральна «Боржомі» – 2 скляні пляшки;
- Майонез – 2 ст.л .;
- Куряче філе – 250 г;
- Огірки мариновані – 2-3 шт. (Невеликі);
- Цибуля зелена – 1 пучок;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль за смаком.
Як зробити окрошку на воді з майонезом
- Мінеральну воду переливаємо в каструлю і залишаємо, поки будемо готувати, щоб зайвий газ «вийшов» з мінералки.
- Філе курки спершу нарізаємо невеликими шматочками, а потім обсмажуємо на сковороді на невеликій кількості соняшникової олії до готовності. Перекладаємо курку на паперові серветки, щоб зайвий жир стік з м’яса.
- Тим часом, поки курка остигає, нарізаємо мариновані огірочки. Кришимо їх кубиками, намагаючись зберегти форму. Найкраще брати невеликі і в міру тверді огірки.
- Пучок зеленої цибулі промиваємо під краном і дрібно рубаємо. Додаємо тепле куряче м’ясо, огірки і цибуля в каструлю з мінеральною водою.
- Додаємо майонез і перемішуємо окрошку, а потім солимо її і заправляємо ароматним чорним перцем свіжого помелу.
- Відправляємо каструлю в холодильну камеру і даємо страви 1,5-2 години, щоб окрошка як слід настоялась.
Окрошка на воді з майонезом: легкий домашній рецепт
Складові
- Очищена питна вода – 1 л;
- Майонез – 1,5 ст.л .;
- Яйця курячі – 2 шт .;
- Петрушка – 1 \ 2 пучка;
- Зелень кропу – 1 \ 2 пучка;
- Щавель свіжий – невеликий пучок;
- Цибуля зелена – 1 \ 2 пучка;
- Сіль за смаком;
- Сік лимона – 1 ч.л.
Як робиться окрошка з майонезом і яйцями
- Насамперед зваримо яйця. Для цього промиваємо їх під проточною водою і відправляємо на вогонь. Чекаємо, коли вода в каструлі закипить, і засікаємо 10 хвилин. Для окрошки краще використовувати яйця, зварені круто.
- Поки очищені від шкаралупи яйця будуть остигати, розберемося з нашою зеленню. Спершу промиваємо кріп і петрушку, обтрушувати їх від зайвої вологи і кришимо ножем.
- Потім зелена цибуля, обмитий і обсушенний, нарізаємо невеликими кільцями, а слідом за ним промиваємо пучок щавлю і ріжемо його довгими тонкими смужками.
- Остигнули яйця кришимо кубиками середньої величини. Змішуємо нарізані інгредієнти між собою і відправляємо в каструльку з очищеною водою. Туди ж додаємо трохи свіжого (а краще – домашнього) майонезу, перемішуємо.
5. Солимо окрошку на свій смак і додаємо трохи свіжовичавленого лимонного соку, щоб додати страві приємною кислинки і освіжаючих ноток. Прибираємо окрошку в холодильник на кілька годин для настоювання.
Кожен рецепт можна змінювати на свій особистий розсуд. Наприклад, якщо ви хочете отримати більш поживна і ситне блюдо, то майонезу можна додати більше, також можна покласти в окрошку відварені яйця, м’ясо і навіть копченості.
Для більш легкої – білкової окрошки з освіжаючим і тонізуючим ефектом, підійде нежирний майонез, мінеральна вода і побільше зелені. А якщо вам подобаються гострота і прянощі, то не бійтеся відправляти в каструлю спеції: орегано, базилік або навіть чебрець.
Як бачите, улюблений рецепт окрошки на воді з майонезом у кожної господині свій. Ми пропонуємо спробувати всі варіанти і вибрати той, який найбільше сподобається, щоб експериментувати з ним і дивувати домашніх новими поєднаннями смаків!