Вишуканий напій – частий гість на святкових столах, його нерідко подають до різних страв або приносять в якості подарунка, що прийшли гості.
З огляду на, що скоро Новий рік, багато з вас вже пригледіли собі пляшку благородного напою, нам лише залишається розповісти вам, які легкі закуски до вина підійдуть.
Не всі страви мають щасливу можливість опинитися в тандемі з келихом прекрасного напою, але тим, кому пощастило – можна тільки позаздрити.
Як правильно поєднувати вино та закуски
Багато з нас мало звертають увагу на те, чим потрібно запивати ту чи іншу страву. Йдучи в гості, ми не знаємо, що буде пригощати нас господиня, та й «повернути носом» якось непристойно, а оформляючи святковий стіл самостійно – ми більше думаємо про те, щоб було смачно, ситно і різноманітно.
Однак існує одне важливе правило за будь-яким столом, якого варто завжди дотримуватися – вміти поєднувати їжу і напої, щоб вони гармонійно доповнювали, а не перебивали смак один одного.
Правила підбору їжі за кольором вина
- З червоним вином найкраще поєднуються різноманітні сири та гострі м’ясні страви. Особливий смак набуває з келихом червоного напою смажене м’ясо. Також ароматне вино прекрасно доповнюють фрукти, ягоди, риба (сьомга або форель), піца, суші, макарони.
- Біле вино – прекрасний супутник для всіляких салатів, нежирних ковбасних виробів і практично всіх видів риби, ікри і морепродуктів (мідій, омарів, устриць). Також білим вином можна доповнити смак ніжного м’яса телятини або птиці. Іноді, біле вино подають до перших страв, однак, якщо це суп, то його вином не варто запивати.
- Рожеве вино найкраще дегустувати спільно з холодними м’ясними закусками, морепродуктами і десертами.
Вищеописане стосується виключно сухих столових вин. Однак, як ви знаєте, існують також напівсолодкі, солодкі, ігристі вина і шампанське. Ці різновиди дуже популярні, тому їх досить часто можна зустріти на святковому застіллі.
Коротенько пропонуємо ознайомитися, з чим кожен з підвидів краще подати на стіл.
- Напівсолодкі і солодкі вина традиційно подають до фруктів, морозива, всіляких десертів, шоколаду та різним похідним від нього страв.
- Ігристі вина – кращі «джентльмени» для десертів. Причому, їх не тільки подають разом із солодким, як супровід, а й нерідко включають до складу всіляких десертів.
- шампанське – напій на всі випадки життя. Воно підходить практично до всіх видів страв і саме цим напоєм часто відкривають різні урочисті обіди.
З чим вино подавати не можна
Розібравшись з тим, хто повинен «скласти компанію» вишуканому провину на святковому столі, пора з’ясувати, хто йому «не пара». Таких продуктів небагато, проте знати їх потрібно обов’язково.
- Відразу під «табу» потрапляє оцет. Це означає, що будь-які страви, в які він доданий, з вином поєднувати не можна.
- Під забороною виявляються і улюблені багатьма корисні горіхи. Їх смак настільки сильний, що смакові рецептори після споживання горішків не здатні повноцінно реагувати ні на один інший смак. Саме тому салати, закуски, гаряче або десерти, в яких вони містяться, з вином краще не поєднувати.
- Не варто поєднувати з вином і кавою. Тому, якщо ви плануєте кавові зерна перемолоти і додати в яке-небудь смачне святкове блюдо, то підберіть з напоїв для нього щось інше, тільки не вино.
- Деякі види вин прийнято доповнювати фруктами і шоколадом, проте і тут є свої обмеження. Наприклад, цитрусові «заглушають» смакові рецептори, і якщо вони додані в десерт у великій кількості, то розкуштувати і насолодитися справжнім смаком напою вам навряд чи вдасться.
- З шоколадом також варто бути досить обережним. Занадто терпкі, солодкі шоколадні вироби, а також шоколад з пікантними добавками – перебивають ніжний смак сухого вина. А ось для кріплених вин такі продукти, як цитрус і шоколад, абсолютно підходять і йдуть за святковим столом на ура.
Легкі закуски до вина: рецепти на будь-який смак
Повільно, але впевнено ми підійшли до головної теми сьогоднішньої статті – добірці кращих низькокалорійних закусок до вина. Варіантів легких закусочних страв існує величезна безліч, сюди входять закуски з овочів, сиру, морепродуктів, риби, асорті з солодких і солоних інгредієнтів, фрукти на шпажках і багато іншого.
Ми зібрали для вас лише найсмачніші і прості в приготуванні рецепти, які ви зможете втілити в життя за лічені хвилини.
Яйця, фаршировані ікрою і сиром
Складові
- Ікра тріски – 50 г;
- Твердий сир – 50 г;
- Морква – 1 шт .;
- Майонез – 1 ст.л .;
- Листя салату – 1 шт .;
- Чорний мелений перець – 1 щіпка;
- Яйця курячі – 3 шт.
Як швидко приготувати фаршировані яйця
- Морква і яйця відварюємо.
- Варені яйця охолоджуємо, чистимо від шкаралупи, ріжемо навпіл.
- З кожної половинки видаляємо жовток і перекладаємо його в глибоку тарілку.
- Сир твердих сортів натираємо на дрібній тертці, потім пересипаємо його до яєць.
- Змішуємо сирно-яєчну масу з меленим чорним перцем, морквою (нарізаною на дрібні кубики), ікрою тріски і майонезом.
- Ретельно масу перемішуємо, після чого фаршируємо їй варені яєчні білки.
- Прикрашаємо фаршировані яйця пекінською капустою або листям салату, і в такому вигляді подаємо їх на стіл гостям.
Сирні кульки: дієтична закуска до вина
Складові
- Бринза – 60 г;
- Часник – 1 зубок;
- Сир фета – 60 г;
- Зелень, кунжут, терті крабові палички або оливки – на вибір (для обсипання).
Приготування сирної закуски з часником
- Фету і бринзу натираємо на тертці.
- Часник продавлюємо під пресом.
- Подрібнені інгредієнти з’єднуємо.
- Формуємо з отриманої маси кульки і обвалюють їх в підготовленої заздалегідь обсипання.
Сир з фруктами на шпазі «Літні мрії»
Щоб приготувати таку просту закуску – знадобиться мінімум інгредієнтів. Досить взяти пармезан або моцарелу, нарізати сир середніми кубиками і упереміш з улюбленими ягодами і фруктами нанизати на шпажку. Солодкі інгредієнти також рекомендується порізати невеликими кубиками.
Як ягід і фруктів використовуйте все, що душі завгодно: ананаси, яблука, ківі, банани, полуницю, персики, ожину і багато іншого. Це вийде не тільки дуже смачно і оригінально, але і максимально корисно.
Бекон з овочами і сиром в тарталетках
Складові
- Картопляне пюре – 300 г + –
- Бекон – 100-150 г + –
- Кошики-тарталетки – 20 шт. + –
- Оливкова олія – 30 мл + –
- Овочева суміш з ріпчастої цибулі, грибів, моркви, зеленого горошку – 100 г + –
- Твердий сир – 50 г + –
Як приготувати тарталетки з сиром і овочами
- Розкладаємо порожні тарталетки на блюді і заповнюємо кожну картопляним пюре до половини.
- Подрібнюємо і змішуємо між собою сиру моркву, цибулю, гриби, бекон і зелений горошок. Після – трохи обсмажуємо отриману суміш в сковороді на оливковій олії (можна замінити рослинним, але без запаху).
Для овочевої суміші можна використовувати не тільки ті овочі, які вказані в інгредіентному складі. Вони легко замінюються в рецепті будь-якими овочами на ваш розсуд.
- Обсмажені продукти викладаємо в тарталетки поверх картопляного пюре, посипаємо їх тертим сиром і подаємо з вином до столу.
Вафельні трубочки з куркою і зеленню
Якщо ви шукайте бюджетний варіант закуски, для приготування якої не потрібно купувати дорогих інгредієнтів, начебто сьомги, балику або ікри, то наш наступний рецепт – саме для вас.
Готується блюдо протягом 5 хвилин, з’їдається ще швидше, але головне – те, що один і той же принцип приготування дозволяє робити одночасно різноманітну для подачі закуску. Одна начинка подається традиційно в тарталетках, а інша – в вафельних трубочках.
Складові
- Вафельні трубочки та тарталетки – по 5 шт .;
- Куряче філе – 100 г;
- Плавлений сир – 50 г;
- Сіль – 1 щіпка;
- Сир «Сулугуні» – 60 г;
- Свіжа петрушка – 3 гілочки.
Як швидко приготувати закуску з курки з сиром
- Сулугуні нарізаємо, укладаємо першим шаром в тарталетки.
- Зверху, в кожну тарталетки, кладемо платівку плавленого сиру, поверх нього нарізане відварене м’ясо курки. За таким же принципом начиняє вафельні трубочки.
- Після – все прикрашаємо зеленню і подаємо готову закуску до святкового столу. Ця страва відмінне на смак, як в холодному, так і в теплому вигляді.
Якщо готуєте легку закуску заздалегідь, а хочете подати її на фуршет гарячої, то безпосередньо перед подачею розігрійте блюдо в мікрохвильовій печі.
Легкі закуски до вина, рецепти яких ми крок за кроком розглянули, завжди прикрасять ваш стіл і ідеально доповнять улюблений аристократичний напій. На будь-якому святі, будь то день народження, Новий рік або будь-який інший урочистий фуршет – ці страви завжди будуть виглядати оригінально, смачно і красиво. Зробіть своє свято незабутнім, витративши на оформлення закусок лічені хвилини.
Смачного!