Лечо з болгарського перцю з помідорами на зиму – дуже популярна заготівля у господинь. Такі яскраві та смачні закатки зберігають вітаміни всі зимові місяці й дають змогу відчути літні смаки овочів у холодну пору.
Лечо з болгарського перцю з помідорами на зиму – класичний рецепт
У класичному лечо основними овочами виступають перці і томати, рідко в рецептах можна зустріти ще цибулю і моркву. Приготування просте, головне дотриматися всіх нюансів рецептури.
Час готування: 1 година 10 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти
- Перець болгарський 3 кг
- Помідор 2 кг
- Цукор-пісок 110 гр.
- Сіль 2 ст.л.
- Оцет столовий 9% 40 гр.
- Олія соняшникова 90 мл.
Приготування
-
Як заготовити лечо з болгарського перцю з помідорами на зиму? Перець найкраще використовувати великий і бажано червоного кольору, найсолодший. Плоди промити, порізати навпіл, видалити плодоніжки, вирізати перегородки і насіння. Нарізати на великі поздовжні шматки.
-
Зрілі помідори заздалегідь промити, зробити надрізи хрест-навхрест. Залити томати окропом, потримати так 3-4 хв., потім швидко перекласти в крижану воду і зняти шкірку. Порізати помідори на часточки, пробити блендером або перекрутити на м’ясорубці. Вилити отриману масу в каструлю.
-
Всипати туди ж цукровий пісок, додати сіль за смаком, найкраще додавати потроху і пробувати, але оптимально так, як зазначено в рецепті. Додати рослинну олію і розмішати.
-
У томатну масу покласти перець шматочками, перемішати, поставити на середній вогонь і дочекатися закипання.
-
Далі вогонь зменшити і варити приблизно півгодини. Перець має зберегти свій колір і смак. Далі влити в заготовку оцет і розмішати.
-
Заздалегідь простерилізувати кришки та банки. Розлити лечо по банках до горлечка, закатати.
-
Переверніть банки догори дном, накрийте теплим пледом і залиште в такому положенні до повного охолодження. Лечо з болгарського перцю з помідорами на зиму готове! Після охолодження перенести закатки в льох або комору.
Смачного!
Лечо з перцю, помідорів, цибулі та моркви
Смачне лечо із солодкого перцю з морквою, цибулею і томатами може бути закускою, також ним можна заправляти супи, використовувати як овочевий гарнір, а також подавати до святкового столу в окремій вазочці.
Час готування: 1 година 45 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Перець червоний болгарський – 1 кг;
- Цибуля ріпчаста – 400 г;
- Морква – 1 кг;
- Томати – 2 кг;
- Олія соняшникова без запаху – 180 мл;
- Цукор-пісок – 200 г;
- Сіль кухонна – 2 ст. л.;
- Есенція оцтова 70 % – 1,5 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Ретельно промиті овочі почистити, у перцю вирізати перегородки, відрізати капелюшок і викинути насіння.
Крок 2. Цибулю порізати півкільцями, моркву – тонкими довгими смужками, як для салату “Морква по-корейськи”.
Крок 3. Перець порізати тонкою довгою соломкою, з помідорів зняти шкірку, ошпаривши їх окропом, і перекрутити їх через м’ясорубку або пробити блендером.
Крок 4. У каструлю з товстим дном вилити соняшникову олію, довести її до кипіння.
Крок 5. Покласти в олію моркву, через 5 хв. додати сіль, цукор і масу з помідорів.
Крок 6. Варити ще 5 хв. і викласти до овочів смужки солодкого перцю.
Крок 7. Через 5 хв. туди ж відправити півкільця цибулі. Закрити каструлю кришкою і готувати на середньому вогні 1 годину.
Крок 8. Через зазначений час залити в заготовку оцет, прикрити кришкою і дати поваритися ще 3 хв.
Крок 9. Зняти масу з вогню, обережно все перемішати.
Крок 10. Банки і кришки вимити в содовому розчині, обполоснути. Банки простерилізувати, кришки прокип’ятити і висушити. Розкласти киплячу масу по банках і закатати.
Крок 11. Зберігати лечо протягом 1 року в холодному погребі.
Смачного!
Лечо з болгарського перцю, помідорів і часнику “Пальчики оближеш”
За рецептом виходить пікантна закуска з приємною гостротою часнику і яскравим смаком перцю і томатів. Її зручно використовувати як маринад для шашлику або готовий соус до м’ясних і рибних страв.
Час готування: 1 година 15 хв.
Порцій: 9.
Інгредієнти:
- Перець болгарський – 2,4 кг;
- Помідори – 2,1 кг;
- Цукор-пісок – 100 г;
- Олія рослинна дезодорована – 110 мл;
- Часник – 4 головки;
- Сіль – 1,2 ст. л.;
- Оцтова есенція 70 % – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Промиті помідори надрізати злегка в декількох місцях і залити крутим окропом на 2-3 хв., потім помістити в холодну воду і зняти шкірку. Порізати великими шматками і пропустити через м’ясорубку. Вилити масу в товстостінну широку каструлю.
Крок 2. У промитого перцю вирізати насіннєву коробку і перегородки. Порізати тонкими довгими смужками і покласти їх до помідорів.
Крок 3. На середньому вогні варити овочеву суміш, поки не закипить. Всипати цукор-пісок і сіль, влити олію і тушкувати під кришкою близько 15 хвилин.
Крок 4. З часнику зняти лушпиння, видавити зубчики через прес. Цю кашку покласти до овочів, розмішати і варити ще 5 хв.
Крок 5. Прибрати каструлю з плити, ввести в заготовку оцет і розмішати.
Крок 6. Гарячу закуску одразу ж розкласти в заздалегідь простерилізовану тару, закатати стерильними кришками і дати повністю охолонути в перевернутому положенні, укутавши теплою тканиною.
Крок 7. Після повного охолодження банки перенести в холод і залишити там зберігатися. Використовувати протягом 1 року.
Смачного!
Смачний і простий рецепт лечо без стерилізації
Такий процес, як стерилізація заготовок, поступово відходить у минуле. Тепер питання збереження закаток часто вирішується за допомогою добавок. У цьому рецепті зберегти закуску в первозданному вигляді допоможе оцет.
Час готування: 1 година 20 хв.
Порцій: 7.
Інгредієнти:
- Перець солодкий болгарський – 1 кг;
- Томати стиглі – 2 кг;
- Морква – 1,1 кг;
- Олія соняшникова без запаху – 4 ст. л. л.;
- Оцтова есенція 70 % – 1 ст. л.;
- Цукровий пісок – 5 ст. л.;
- Сіль – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Промити помідори і крупно їх нарізати, перекрутити в м’ясорубці або пробити блендером.
Крок 2. Пюре з помідорів перелити в глибоку каструлю з товстим дном і стінками. Всипати туди ж сіль із цукром, налити соняшникову олію, розмішати.
Крок 3. На середньому вогні довести масу до кипіння і після цього готувати під кришкою 40 хв. на слабкому вогні.
Крок 4. Почищену моркву нарізати тонкою соломкою, у перцю прибрати перегородки і насіннєві коробки, а потім порізати його вздовж на тонкі смужки. Для більшого аромату можна на цьому етапі обсмажити моркву в невеликій кількості олії.
Крок 5. Суміш моркви і перцю помістити в томатне пюре і тушкувати під кришкою 20 хв.
Крок 6. Прибрати заготовку з плити, додати в неї оцет, перемішати.
Крок 7. Банки і кришки промити з содою, прополоскати. Банки стерилізувати будь-яким зручним способом, кришки прокип’ятити 5 хв. і дати обсохнути.
Крок 8. Закатати кипляче лечо в банки, перевернути їх догори дном і прибрати остигати під теплу ковдру до ранку наступного дня.
Крок 9. Охолоджена закуска зберігається в темному місці до 1 року і більше.
Смачного!
Салат “Лечо з кабачками”
Дуже смачна і незвичайна закуска виходить, якщо додати у звичайне лечо кабачки. Вони роблять салат ніжнішим і таким, що тане на язиці.
Час готування: 1 година 35 хв.
Порцій: 10.
Інгредієнти:
- Перець болгарський солодкий (червоний) – 1,5 кг;
- Морква – 1,4 кг;
- Зрілі томати – 1,6 кг;
- Кабачки – 1 кг;
- Олія соняшникова – 85 мл;
- Оцет 9 % – 70 мл;
- Цукор-пісок – 1 ст. л.;
- Сіль кухонна – 1,5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Промитий перець порізати навпіл, прибрати насіння і перегородки, вирізати коробочки. Порізати половинки перцю поздовжніми смужками.
Крок 2. Моркву почистити і порізати на кружечки. З кабачків зняти шкірку, вирізати м’якоть із насінням (його можна посушити) і нарізати кабачки тонкими півкільцями.
Крок 3. Помідори кілька разів обдати окропом і зняти з них шкірку, далі перекрутити в м’ясорубці або кухонному комбайні.
Крок 4. У великій важкій каструлі змішати всі інгредієнти, влити туди ж рослинну олію, посолити, додати цукор з оцтом, дуже ретельно кілька разів масу розмішати і поставити на середній вогонь.
Крок 5. Після закипання готувати закуску під кришкою 30 хв., періодично помішуючи дерев’яною лопаткою.
Крок 6. За цей час відповідну тару простерилізувати в духовці або над парою, чисті кришки прокип’ятити 3-5 хв. і дати обсохнути.
Крок 7. Кипляче лечо розкласти по заздалегідь підготовлених банках, закатати. Перевернути банки на рушник і накрити теплою курткою. Дати охолонути протягом доби.
Крок 8. Прибрати лечо в підвал або комору, також можна зберігати в холодильнику.
Смачного!
Домашнє лечо з баклажанами
Одна з популярних добавок у лечо до помідорів і перцю – це баклажани. Закуска виходить трохи гострою, пікантною, засмаженою на смак.
Час готування: 2 години 5 хв.
Порцій: 7.
Інгредієнти:
- Перець болгарський червоний – 400 г;
- Баклажани – 1,6 кг;
- Томати – 800 г;
- Морква – 380 г;
- Цибуля ріпчаста – 420 г;
- Часник – 4 часточки;
- Цукор-пісок – 80 г;
- Сіль – 1,5 ст. л.;
- Оцет 9 % – 55 мл;
- Олія рослинна – 190 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Не знімаючи шкірки з чистих баклажанів, порізати їх крупно на кубики і варити 5 хв., відкинути на друшляк і остудити.
Крок 2. Перець промити, зняти насіннєві коробочки, вирізати перегородки. Нарізати перець тонкою соломкою.
Крок 4. Томати порізати навпіл, натерти м’якоть на крупній тертці, шкірки викинути. Тоді помідори не доведеться ошпарювати.
Крок 5. Почищену цибулю порізати соломкою і пасерувати в глибокій жаровні на рослинній олії до готовності.
Крок 6. Очищену моркву крупно потерти на тертці, висипати її до цибулі в жаровню і готувати ще 10 хв.
Крок 7. Туди ж відправити шматочки перцю, перемішати і додати також пюре з помідорів.
Крок 8. Через 5 хв. додати кубики баклажанів, перемішати і готувати на середньому вогні під кришкою 40 хв. Всипати цукровий пісок, сіль. Влити оцет. За 5 хв. до кінця додати пропущений через прес часник.
Крок 9. Вилити киплячу масу в попередньо підготовлені простерилізовані банки, закатати їх стерильними кришками та перевернути догори дном, тепло укутати.
Крок 10. Дати постояти 1-2 доби, потім перенести в підвал. Зберігати заготовку близько 1 року.
Смачного!
Рецепт лечо з оцтом
Лечо з яблучним оцтом і кружечками огірків переверне ваше уявлення про цю закуску. Виходить справжнє літо в банці, яке прекрасно зберігає свій смак і аромат.
Час готування: 1 година 10 хв.
Порцій: 7.
Інгредієнти:
- Перець солодкий болгарський – 900 г;
- Томати зрілі – 1,1 кг;
- Огірки свіжі – 1,9 кг;
- Оцет яблучний – 100 мл;
- Цукор-пісок – 110 г;
- Часник – 3 часточки;
- Сіль – 1,5 ст. л.;
- Олія соняшникова без запаху – 100 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготувати пюре з помідорів. Для цього з ошпарених окропом томатів зняти шкірку і пробити їх блендером або пюрирувати за допомогою кухонного комбайна.
Крок 2. У глибоку каструлю перекласти отримане пюре.
Крок 3. У перцю вирізати перегородки, насіннєві коробки, розрізати його на довгі тонкі часточки і додати до томатів.
Крок 4. У часнику зняти лушпиння, потерти його на найдрібнішій тертці й додати в каструлю, туди ж відправити цукровий пісок із сіллю, влити олію.
Крок 5. Перемішати масу і довести до кипіння, готувати із закритою кришкою 15-20 хв.
Крок 6. Чисті огірки порізати на кружальця, додати в каструлю разом з оцтом. Розмішати, варити під кришкою 10-15 хв.
Крок 7. Банки та кришки вимити в содовому розчині, обдати холодною водою. Кришки піддати нетривалому кип’ятінню, банки простерилізувати над парою.
Крок 8. Гаряче лечо прямо з плити розлити по банках і закатати. Перевернути заготовки догори дном, тепло укутати і дати плавно дійти до кімнатної температури протягом доби.
Крок 9. Зберігати лечо з огірками в холоді в темному місці близько 1 року.
Смачного!
Лечо на зиму без олії та оцту
Закуска не містить зайвих калорій у вигляді великої кількості рослинної олії, а також її можна давати і дітям, бо оцту в складі також немає.
Час готування: 1 година 10 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Томати – 2 кг;
- Перець червоний болгарський – 1,4 кг;
- Часник – 5 часточок;
- Сіль – 14 г;
- Цукровий пісок – 140 г.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори потрібно вибрати м’ясисті, салатного сорту. Зняти з томатів шкірку, обдавши їх кілька разів окропом і виклавши в холодну воду.
Крок 2. Помідори порізати соломкою і половину викласти в широку каструлю або казан.
Крок 3. Почищений часник дуже дрібно нарізати ножем і додати до томатів. Все перемішати і поставити на середній вогонь.
Крок 4. Після того як маса закипить, її потрібно варити приблизно 10 хв., далі викласти в каструлю помідори, що залишилися.
Крок 5. Перець очистити від насіннєвих коробок і перегородок, нарізати тонкою соломкою і покласти до решти овочів.
Крок 6. Додати в каструлю сіль, цукор-пісок варити, помішуючи час від часу, під кришкою півгодини.
Крок 7. Банки і кришки добре вимити, обполоснути, кришки обдати окропом і висушити. Банки стерилізувати над парою або в духовці.
Крок 8. Розлити гарячий продукт по підготовленій тарі, закатати.
Крок 9. На теплій ковдрі перевернути закатки догори дном і тепло укутати. Дати банкам з лечо охолонути і прибрати їх на зберігання в льох або комору.
Крок 10. Зберігається така заготівля близько року, використовується в супи, м’ясні страви.
Смачного!
Рецепт лечо з квасолею
Шлях до серця чоловіка іноді лежить не просто через шлунок, а просто через рецепт неймовірно ситного гострого лечо з болгарським перцем, томатами і квасолею. Складності ніякої, а виходить дуже поживна заготівля на всю сім’ю.
Час готування: 1 година 10 хв.
Порцій: 12.
Інгредієнти:
- Квасоля – 480 г;
- Томати – 3,5 кг;
- Перець солодкий болгарський – 2,5 кг;
- Перець чилі – 1 шт.;
- Цукор-пісок – 1 склянка;
- Олія соняшникова рафінована – 1 склянка;
- Оцет 9 % – 2 ст. л.;
- Сіль – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Замочити квасолю з вечора в холодній воді, воду потрібно міняти раз на 2-3 години.
Крок 2. Коли вимочування закінчиться, потрібно зварити квасолю без солі до готовності і відкинути на сито, промити під струменем холодної води.
Крок 3. Промиті томати порізати кубиками, вирізати щільні білі частини, подрібнити м’ясорубкою або блендером до стану пюре.
Крок 4. У солодкого перцю вийняти насіннєві коробки і перегородки, промити і тонко нарізати на смужки. У пекучого перцю зрізати капелюшок і нарізати його кільцями разом із насінням.
Крок 5. У широкій каструлі змішати пюре з помідорів, цукор, олію і сіль, поставити на слабкий вогонь. Після закипання варити масу ще 20 хв.
Крок 6. Додати до томатів солодкий і пекучий перець, перемішати і тушкувати 15 хв., періодично помішуючи.
Крок 7. Викласти в масу квасолю, варити ще 10 хв., мішаючи лопаткою.
Крок 8. Перед вимиканням влити в лечо оцет і розмішати.
Крок 9. Розлити заготовку по стерильних банках і закатати.
Крок 10. Зберігати пікантне овочеве лечо в холодному погребі приблизно 12-14 міс.
Смачного!
Смачне лечо з рисом
Дуже оригінальна закуска з рисом, поживна та ситна. Хтось пам’ятає рецепт такого лечо з часів СРСР, а тепер ви можете повторити його на своїй кухні і порадувати рідних, особливо старшого покоління.
Час готування: 1 година.
Порцій: 12.
Інгредієнти:
- Перець болгарський солодкий – 1 кг;
- Томати – 3 кг;
- Рис – 300 г;
- Цибулю ріпчасту – 1 кг;
- Морква – 900 г;
- Часник – 1 шт.;
- Олія соняшникова – 380 мл;
- Цукровий пісок – 170 г;
- Оцет 9 % – 90 мл;
- Сіль – 2,5 ст. л.;
- Приправи – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори викласти в окріп, тримати близько 4 хв., злити воду, залити холодною. Прибрати шкірку з томатів і пропустити їх через м’ясорубку або просто нарізати кубиками невеликого розміру.
Крок 2. Промитий перець почистити від насіннєвої коробки і перегородок, порізати соломкою.
Крок 3. Промиту моркву почистити, потерти на крупній тертці. Цибулю з часником теж почистити і дрібно нарізати.
Крок 4. Всипати в помідорну масу сіль, цукор-пісок, влити соняшникову олію.
Крок 5. Вилити масу в 10-літрову товстостінну каструлю. Якщо такої вдома немає, має сенс розділити всі овочі на 2 половини і варити лечо в 2 етапи. Розмішати томатне пюре дерев’яною лопаткою, накрити каструлю кришкою і поставити на середній вогонь на 7 хв.
Крок 6. Потім додати всі нашатковані овочі, перемішати і довести до кипіння. Всипати прянощі. Приблизна схема може бути такою: кілька бутонів гвоздики, 1 чайна ложка суміші перців, 9 горошин чорного запашного перцю, 1 столова ложка зерен гірчиці, 2 лаврових листки, 1 столова ложка паприки. Лавровий лист потрібно прибрати з маси через 5 хв. після початку кипіння.
Крок 7. Приблизно через 15 хв. після початку кипіння маси всипати промитий рис і готувати на повільному вогні приблизно 20 хв. до напівготовності. Заготівлю весь час потрібно мішати, тому що вона має тенденцію до пригорання. Рис у лечо потрібно купувати довгий і не пропарений. Далі рис дійде до повної готовності в гарячій масі, поки вона буде остигати, і не розбухне в кашу.
Крок 8. За 4 хв. до закінчення приготування влити 80 мл оцту, розмішати і спробувати на смак. За необхідності потроху додати залишок.
Крок 9. Чисто вимиті банки простерилізувати, кришки вимити з содою і прокип’ятити.
Крок 10. Розкласти лечо з рисом у гарячому стані по банках, закатати і перевернути догори дном під теплою курткою до повного охолодження.
Крок 11. Зберігати близько 1 року.
Смачного!