Квас подвійного бродіння

kvas-dvojnogo-brozheniya2
У літню спеку ми завжди знаходимося в пошуках якісних охолоджувальних напоїв, які б відмінно тонізували організм і надавали йому бадьорості.

Але краще народних рецептів нічого немає – приготований в домашніх умовах квас подвійного бродіння стане відмінним приборкувачем спраги! Домашні напої завжди корисніше і смачніше магазинної газованої води і, що найважливіше, – містять тільки натуральні компоненти.

Традиційний напій для здоров’я

Чому саме квас подвійного бродіння? Приготований за такою технологією напій вважають споконвічно російським продуктом, і його рецепти мають давнє коріння.

Технологія подвійного бродіння – сама вдала для смачного і корисного квасу, в ній два компонента доповнюють і збагачують один одного. Кисломолочні і дріжджові бактерії, які є в квасі, благотворно впливають на наш організм так само, як кефір або ряжанка, очищають мікрофлору кишечника.

Молочнокисле бродіння стримує рівень алкоголю, який є в квасі, роблячи цей продукт безпечним навіть для маленьких дітей.

Традиційний квас подвійного бродіння добре втамовує спрагу і чудово тонізує організм. Він має приємний смак і легкий запах хліба – це прекрасний варіант для тих, хто не вживає саморобний квас через різкого запаху дріжджів.

kvas-dvojnogo-brozheniya

Приготувати такий напій дуже просто – потрібно лише час для бродіння. Стакан домашнього охолодженого квасу надовго подарує вашому організму свіжість, і ви будете почувати себе комфортно навіть в літню спеку!

Хлібний квас подвійного бродіння

Складові

  • Житній свіжий хліб – 350 г;
  • Цукор-пісок білий – 5 ст.л .;
  • Житня закваска – 3 ст.л .;
  • Вода очищена – 4,5 л.

Як зробити народний хлібний квас подвійного бродіння

  1. Спершу приготуємо житнє закваску: змішаємо 2 столові ложки цукру і 5 столових ложок житнього борошна в скляній банці, розвівши інгредієнти водою до отримання густої маси.
  2. Закриваємо ємність кришкою і прибираємо в холодильник.
  3. На наступний день відкрийте банку, додайте 1,5 ложки житнього борошна і трохи води, щоб закваска знову була як густа сметана.
  4. На третій день виконайте те ж, і знову відправте її в холодильник. Після цього закваска готова.
  5. Житній хліб поріжте на невеликі шматочки і підрум’яньте в духовці до золотистого кольору (але не пережарьте).
  6. У каструлю влийте воду і закип’ятіть, додайте житні сухарі, перемішайте і відставте в сторону до охолодження (щоб рідина була теплою).
  7. У остигнула воду з хлібом додайте житнє закваску і перемішайте. Накрийте ємність тканиною і зав’яжіть горлечко, залиште в теплі на 1,5-2 дня.
  8. Після бродіння квас процідіть через чисту марлю і додайте цукор, перемішайте до його повного розчинення. Розлийте квас в чисті пластикові пляшки (пляшки доверху наливати не потрібно, залиште місце для виходу кисню: приблизно на три пальці від горлечка), і щільно закупорьте.
  9. Покладіть пляшки в темне, тепле місце на добу, а потім перекладіть в холодильник.

Після того, як квас охолоне, розлийте його по склянках і насолоджуйтеся приємним смаком домашнього напою!

Квас подвійного бродіння з мелісою і медом

Складові

  • Житній солод – 350 г + –
  • Борошно житнє – 300 г + –
  • Кислота лимонна – 1 ч.л. + –
  • Груші – 2 шт. + –
  • Мед – 4 ст.л. + –
  • Мелісса суха – 3 ч.л. + –
  • Житня закваска – 2 ст.л. + –
  • Вода очищена – 5 л + –

Приготування квасу з мелісою і медом

  1. Прокип’ятіть 2 склянки води і залийте їй житнє борошно, добре розмішайте, щоб маса була по консистенції як сметана. Відставте в сторону до повного охолодження.
  2. Сушену мелісу залийте склянкою окропу, накрийте і нехай стоїть, поки не охолоне. Після процідіть через марлю.
  3. Груші почистіть, видаліть серцевину і наріжте кубиками. Разом з родзинками пропустіть через м’ясорубку або подрібніть в блендері.
  4. Житній солод засипте в окрему каструлю і залийте 3 склянками окропу, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Остудіть до 30 ° С, щоб відвар був ледь теплим.
  5. Всі компоненти з’єднати в одній посудині: житнє борошно, настій меліси і відвар житнього солоду, добре все перемішайте.
  6. Додайте фрукти, лимонну кислоту, житнє закваску і мед.
  7. Залийте все водою, що залишилася і перемішайте, поставте в тепле місце.
  8. Квас повинен блукати не менше 2 днів. Якщо він придбав насиченість – процідіть його через марлю (в іншому випадку, нехай він ще постоїть день).
  9. Розлийте напій в пластикові пляшки (не до горлечка), а потім витримайте в теплі, поки вони не стануть твердими як каміння – це значить, що квас готовий. Покладіть бутлі з квасним напоєм в холодильник на 4 години.

Відмінна альтернатива солодкій газованій воді – квас подвійного бродіння з мелісою і медом. Такий напій добре заряджає енергією і дарує нові смакові відчуття – те, що потрібно для нестерпних жарких днів!