Курка з апельсинами

Курка з апельсинами – незвичне для російської кухні, але дуже смачна страва. Його можна зробити за вашим бажанням або дуже помірно гострим. Замаринувати курку потрібно заздалегідь, потім ви приготуєте її за 40 хвилин.

Курка з апельсинами запікається у формі 40 хвилинПроцес приготування надзвичайно простий. Курка виходить пряна, ароматна, соковита, рум’яна, з насиченим смаком (що не завжди вдається з курячим м’ясом, яке «за замовчуванням» має смак близький до нейтрального). Загалом, це блюдо, яким можна здивувати ваших рідних і друзів.

Потрібно:

  • Курка – близько 800-900 грамів (у нас – філе, філе, але можна брати будь-які частини, можна розрізати на шматки цілу курку)
  • Апельсини – 2 штуки, бажано великих (інакше соку може виявитися замало), можна 3 невеликих
  • Мед – 1 столова ложка
  • Приправа «Каррі» – 1 чайна ложка
  • Перець червоний мелений – від однієї третини до цілої чайної ложки за вашим бажанням і смаком (УВАГА! Попереджаємо вас, що, якщо ви покладете цілу чайну ложку, це буде дуже-дуже-дуже гостра курка, залишає відчуття «пожежі в роті». Такий варіант підходить тільки для любителів надгострих страв і не всім подобається. Настійно радимо почати для першого разу з третині чайної ложки або навіть з чверті, пізніше ви «обчисліть» підходящий для вас рівень гостроти цієї страви).
  • Сіль поварена – приблизно 1,5 чайних ложки
  • Масло рослинне – 2 столові ложки
  • Кріп – за бажанням, можна без нього, близько 40-50 грамів

Приготування:

Курка з апельсинами: курку розрізати на порційні шматкиКурку (або її частини, залежно від того, що ви купили) вимити в холодній проточній воді. Промокнути паперовим рушником або серветкою, розрізати на порційні шматки і скласти в миску достатнього обсягу, в якій ми будемо маринувати курку.

Курка з апельсинами: віджати сік з одного апельсинаАпельсини теж потрібно вимити і витерти. З одного великого апельсина віджимаємо сік в невелику миску (для цього не обов’язково мати якийсь спеціальний пристрій, достатньо розрізати апельсин на 4-8 частин – і ви зможете віджати сік, просто стискаючи їх пальцями: подивіться наш відео-рецепт під цією статтею).

Курка з апельсинами: додати сіль, перець, мед, маслоВ миску з віджатим соком додаємо всі інші інгредієнти для маринаду в зазначеній кількості (ще раз нагадуємо: обережніше з перцем!): мед, каррі, сіль, перець, рослинна олія.

Курка з апельсинами: перемішати маринад до однорідного стануРетельно перемішуємо вміст миски до однорідного стану. В отриманій суміші і ми будемо маринувати нашу курку.

Курка з апельсинами: залити курку маринадом на 2 годиниЗаливаємо апельсиновим маринадом шматки курки і обов’язково перемішуємо, щоб маринад рівномірно проник між тяжеленькими шматочками курки і цілком покрив їх. Залишаємо курку маринуватися на 2 години в холодильник можна на цей час не прибирати, миску краще накрити кришкою або тарілкою. Хвилин за 15 до закінчення зазначеного часу включаємо розігріватися духовку.

Курка з апельсинами: викласти курку у форму для запіканняКоли 2 години пройшло і курка вже замаринувалась, викладаємо її разом з маринадом в підходящого розміру форми для запікання. Форму можна нічим не змащувати. (Ми вже багато разів писали про необхідність дотримуватися рекомендації по використанню форм з жароміцного скла і кераміки, якщо у вас така форма, ви можете прочитати про це, наприклад, тут). Якщо хочемо, посипаємо дрібно нарізаною (попередньо вимитим) кропом (це необов’язковий компонент). Від другого апельсина відрізаємо кілька тонких кружечків (якщо апельсин дуже великий, можна частину кружечків розрізати навпіл) і розкладаємо їх поверх курки (можна ще і між шматками курки).

Курка з апельсинами ставиться в духовку на середню висотуФорму з куркою ставимо в духовку, розігріту до приблизно 220 градусів (це зазвичай рівень нагріву вище середнього, але не максимальний, якщо у вас немає в духовці термометра) на деко або решітку, на середню висоту. Рівень нагріву не зменшуємо. Запікаємо курку з апельсинами приблизно 35-40 хвилин.

Курка з апельсинами готова до подачі на стілПісля закінчення цього часу курка злегка підрум’яниться, скоринки у кружечків апельсина трохи підсохнуть. Коротше, курка з апельсинами, запечена в духовці готова. Можна подавати на стіл. Як гарнір чудово підійде відварена картопля, можна макарони або рис. Оскільки сама курка пряна, гарнір краще вибирати з нейтральним смаком.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: