Курка в соєвому соусі, рецепт в духовці

kurica-v-soevom-souse-recept-v-duxovke
Приготувати м’ясо птиці можна безліччю різних способів, і у кожної господині напевно є свій улюблений, перевірений не раз варіант. Тим, хто не може вирішити, що виявиться смачніше – курка в соєвому соусі в духовці рецепт класичний або ж тушковане філе – ми пропонуємо спробувати обидва страви. І гасіння, і запікання має масу плюсів, адже в підсумку ми отримуємо ніжну, соковиту птицю, яку не соромно запропонувати гостям і домочадцям!

Запікати або тушкувати – ось в чому питання

В принципі, великої різниці між запеченим і тушкованим м’ясом немає, оскільки обидва ці способи мають на увазі підготовку без додавання масла або з мінімальним його кількістю.

Єдина відмінність лише в тому, що курка, маринована в соєвому соусі в духовці, набуває рум’яної скоринки, а тушкована птиця виходить більш ніжною і тане в роті.

kurica-v-soevom-souse-recept-v-duxovke3

Також є відмінність і в способі подачі страви. Незважаючи на те, що страви з птиці в принципі поєднуються практично з будь-якими гарнірами, до запеченого варіанту найкраще подати соковитий салат або гарячу овочеву суміш.

А якщо ви вирішили загасити м’ясо – вибирайте рис, гречку або макарони. Соусом, що залишився після гасіння, можна полити сухуватий гарнір, і тим самим зробити його більш смачним.

Курка в духовці цілком в соєвому соусі

Складові

  • Курка ціла – 1,5 кг;
  • Лимон – 1 шт .;
  • Часник – 2-4 зубки;
  • Соєвий соус – 2 ст.л .;
  • Мед – 1 ст.л .;
  • Рослинна олія – ​​2 ст.л .;
  • Паприка суха – за смаком;
  • Будь-яка приправа для курки – за смаком;
  • Сіль – за бажанням.

Як покроково приготувати курку під соєвим соусом в духовці

Приготування цієї красивої і неймовірно смачною птиці можна розділити на чотири етапи: підготовка курочки, маринування, приготування соусу і безпосередньо запікання.

готуємо курку

  1. Курячу тушку очищаємо від зайвих пір’їнок, якщо вони присутні, промиваємо водою і обсушуємо серветками, щоб прибрати зайву вологу.
  2. Кладемо курочку на обробну дошку грудкою вниз і сильно натискаємо на неї зверху так, щоб зламався хрящ. У такому вигляді тушка стане більш плоскою, а значить, не підгоратиме під час запікання в духовій шафі.
  3. В районі стегон у курки є жир – ми його виймаємо і злегка відбиваємо. Навіщо ж робити це дію? Справа в тому, що грудка запеченої птиці зазвичай виходить занадто сухий, і, щоб додати їй соковитості, ми піднімаємо шкірку на грудях і кладемо відбитий жирок туди.
  4. Якщо наша пташка виявилася худосочною і жирку у неї немає – просто беремо невеликий шматочок сала і проробляємо ним те ж саме: відбиваємо і кладемо на грудку під шкірку.

Як замаринувати курку в соєвому соусі для духовки

  1. Підготовлену тушку ми будемо маринувати сухим способом – це можна зробити заздалегідь, з вечора напередодні готування. За ніч спеції вбереться в м’ясо, і смак курочки буде більш насиченим.
  2. Процес сухого маринування дуже простий: ми натираємо нашу пташку сіллю і будь-якими приправами для курячого м’яса. З сіллю краще не переборщити – перед духовкою ми будемо змащувати її спеціальним соусом, тому посолимо лише злегка.
  3. Натерту спеціями курочку загортаємо в харчову плівку і прибираємо в холодильник. Не бійтеся залишити її в холоді надовго – чим довше вона стоїть, тим буде смачніше. Якщо ви не хочете маринувати тушку з вечора – дайте їй постояти в спеціях хоча б дві-три години.

Готуємо спеціальний соус

Нічого екстраординарного в нашому соусі немає: ми просто змішуємо рослинне масло, соєвий соус і мед, додаємо суху паприку і добре перемішуємо.

Запікаємо курку в соєвому соусі в духовці

  1. Приготованим соусом добре намазуємо витягнуті з холодильника курочку з усіх боків і залишаємо її в такому вигляді ще на півгодини-годину. Можна в холодильнику, можна при кімнатній температурі, якщо у вас на кухні не надто жарко.
  2. Розрізаємо лимон на дві частини, видавлюємо з нього сік і натираємо цим соком тушку курки всередині.
  3. У вичавлені половинки лимона вкладаємо очищені зубчики часнику (по 1 або по 2 в кожну) і кладемо їх всередину курки – так часник не підгорить при запіканні і збереже свій аромат.
  4. Беремо деко, змащуємо його рослинним маслом, викладаємо на нього курку.
  5. Розігріваємо духовку до 180-200 ° і запікаємо курочку годину-півтори (в залежності від розміру). Краще використовувати режим конвекції, якщо він передбачений у вашому духовій шафі. Можна також перед запіканням обернути ніжки і крильця фольгою, щоб вони не підгоріли.
  6. Можна запекти курочку і прямо на решітці, попередньо підставивши під неї деко, куди буде стікати жир. При такому способі ми півгодини запекти птицю грудкою вниз, а потім перевернемо її на іншу сторону і будемо готувати ще 30-40 хвилин до утворення красивою коричневої скоринки.

kurica-v-soevom-souse-recept-v-duxovke2

Готову страву виходить неймовірно ароматним і соковитим, а чарівний запах часнику і лимона, що виділяється при запіканні, змусить всіх ваших домочадців з нетерпінням чекати вечері!

Курка тушкована в соєвому соусі по-азійському

Складові

  • Курка – 600-700 г + –
  • Часник – 5 зубків + –
  • Імбиру корінь – 4-5 см + –
  • Цибуля зелена – 2-3 гілочки + –
  • Соєвий соус – 3 ст.л. + –
  • Рослинна олія – ​​1 ч.л. + –

Як покроково гасити курку в соєвому соусі

  1. Часник нарізаємо кубиками середнього розміру.
  2. Корінь імбиру очищаємо від шкірки і нарізаємо вздовж довгими, тонкими брусочками.
  3. Курку миємо, обсушуємо і нарізаємо на шматки середнього розміру (зазвичай з невеликого курчати виходить 6-8 шматочків).
  4. На сковороді розігріваємо олію, кидаємо туди часник і імбир, обсмажуємо дві-три хвилини.
  5. Викладаємо в сковороду курячі шматки і обсмажуємо їх на сильному вогні до появи характерної скоринки, перевертаємо. Зазвичай на це йде близько 10 хвилин.
  6. Поки птах обсмажується, в мисці змішуємо соєвий соус в рівних пропорціях з кип’яченою теплою водою. Якщо ви любите більш яскравий смак, води можна додати трохи менше, ніж соусу.
  7. Виливаємо соус на сковороду до курки і тушкуємо на середньому вогні до готовності – приблизно 15-20 хвилин.
  8. Поки птах гаситься, миємо й нарізаємо довгими брусочками пір’я зеленої цибулі.
  9. Готову курку знімаємо зі сковороди і перекладаємо в окрему ємність, а в залишився від гасіння соус додаємо зелений лук і залишаємо його на вогні ще на 2-3 хвилини.
  10. Готову курочку по-азійському подаємо з локшиною або рисом, поливаючи гарнір зверху соусом з зеленою цибулею.

Що вибрати для святкового меню – курку в соєвому соусі в духовці, рецепт якої був першим, або ж тушкований варіант – вирішувати вам.

У будь-якому випадку, ви можете не турбуватися за своїх гостей – і те, і інше блюдо їм точно сподобається!