Приготувати м’ясо птиці можна безліччю різних способів, і у кожної господині напевно є свій улюблений, перевірений не раз варіант. Тим, хто не може вирішити, що виявиться смачніше – курка в соєвому соусі в духовці рецепт класичний або ж тушковане філе – ми пропонуємо спробувати обидва страви. І гасіння, і запікання має масу плюсів, адже в підсумку ми отримуємо ніжну, соковиту птицю, яку не соромно запропонувати гостям і домочадцям!
Запікати або тушкувати – ось в чому питання
В принципі, великої різниці між запеченим і тушкованим м’ясом немає, оскільки обидва ці способи мають на увазі підготовку без додавання масла або з мінімальним його кількістю.
Єдина відмінність лише в тому, що курка, маринована в соєвому соусі в духовці, набуває рум’яної скоринки, а тушкована птиця виходить більш ніжною і тане в роті.
Також є відмінність і в способі подачі страви. Незважаючи на те, що страви з птиці в принципі поєднуються практично з будь-якими гарнірами, до запеченого варіанту найкраще подати соковитий салат або гарячу овочеву суміш.
А якщо ви вирішили загасити м’ясо – вибирайте рис, гречку або макарони. Соусом, що залишився після гасіння, можна полити сухуватий гарнір, і тим самим зробити його більш смачним.
Курка в духовці цілком в соєвому соусі
Складові
- Курка ціла – 1,5 кг;
- Лимон – 1 шт .;
- Часник – 2-4 зубки;
- Соєвий соус – 2 ст.л .;
- Мед – 1 ст.л .;
- Рослинна олія – 2 ст.л .;
- Паприка суха – за смаком;
- Будь-яка приправа для курки – за смаком;
- Сіль – за бажанням.
Як покроково приготувати курку під соєвим соусом в духовці
Приготування цієї красивої і неймовірно смачною птиці можна розділити на чотири етапи: підготовка курочки, маринування, приготування соусу і безпосередньо запікання.
готуємо курку
- Курячу тушку очищаємо від зайвих пір’їнок, якщо вони присутні, промиваємо водою і обсушуємо серветками, щоб прибрати зайву вологу.
- Кладемо курочку на обробну дошку грудкою вниз і сильно натискаємо на неї зверху так, щоб зламався хрящ. У такому вигляді тушка стане більш плоскою, а значить, не підгоратиме під час запікання в духовій шафі.
- В районі стегон у курки є жир – ми його виймаємо і злегка відбиваємо. Навіщо ж робити це дію? Справа в тому, що грудка запеченої птиці зазвичай виходить занадто сухий, і, щоб додати їй соковитості, ми піднімаємо шкірку на грудях і кладемо відбитий жирок туди.
- Якщо наша пташка виявилася худосочною і жирку у неї немає – просто беремо невеликий шматочок сала і проробляємо ним те ж саме: відбиваємо і кладемо на грудку під шкірку.
Як замаринувати курку в соєвому соусі для духовки
- Підготовлену тушку ми будемо маринувати сухим способом – це можна зробити заздалегідь, з вечора напередодні готування. За ніч спеції вбереться в м’ясо, і смак курочки буде більш насиченим.
- Процес сухого маринування дуже простий: ми натираємо нашу пташку сіллю і будь-якими приправами для курячого м’яса. З сіллю краще не переборщити – перед духовкою ми будемо змащувати її спеціальним соусом, тому посолимо лише злегка.
- Натерту спеціями курочку загортаємо в харчову плівку і прибираємо в холодильник. Не бійтеся залишити її в холоді надовго – чим довше вона стоїть, тим буде смачніше. Якщо ви не хочете маринувати тушку з вечора – дайте їй постояти в спеціях хоча б дві-три години.
Готуємо спеціальний соус
Нічого екстраординарного в нашому соусі немає: ми просто змішуємо рослинне масло, соєвий соус і мед, додаємо суху паприку і добре перемішуємо.
Запікаємо курку в соєвому соусі в духовці
- Приготованим соусом добре намазуємо витягнуті з холодильника курочку з усіх боків і залишаємо її в такому вигляді ще на півгодини-годину. Можна в холодильнику, можна при кімнатній температурі, якщо у вас на кухні не надто жарко.
- Розрізаємо лимон на дві частини, видавлюємо з нього сік і натираємо цим соком тушку курки всередині.
- У вичавлені половинки лимона вкладаємо очищені зубчики часнику (по 1 або по 2 в кожну) і кладемо їх всередину курки – так часник не підгорить при запіканні і збереже свій аромат.
- Беремо деко, змащуємо його рослинним маслом, викладаємо на нього курку.
- Розігріваємо духовку до 180-200 ° і запікаємо курочку годину-півтори (в залежності від розміру). Краще використовувати режим конвекції, якщо він передбачений у вашому духовій шафі. Можна також перед запіканням обернути ніжки і крильця фольгою, щоб вони не підгоріли.
- Можна запекти курочку і прямо на решітці, попередньо підставивши під неї деко, куди буде стікати жир. При такому способі ми півгодини запекти птицю грудкою вниз, а потім перевернемо її на іншу сторону і будемо готувати ще 30-40 хвилин до утворення красивою коричневої скоринки.
Готову страву виходить неймовірно ароматним і соковитим, а чарівний запах часнику і лимона, що виділяється при запіканні, змусить всіх ваших домочадців з нетерпінням чекати вечері!
Курка тушкована в соєвому соусі по-азійському
Складові
- Курка – 600-700 г + –
- Часник – 5 зубків + –
- Імбиру корінь – 4-5 см + –
- Цибуля зелена – 2-3 гілочки + –
- Соєвий соус – 3 ст.л. + –
- Рослинна олія – 1 ч.л. + –
Як покроково гасити курку в соєвому соусі
- Часник нарізаємо кубиками середнього розміру.
- Корінь імбиру очищаємо від шкірки і нарізаємо вздовж довгими, тонкими брусочками.
- Курку миємо, обсушуємо і нарізаємо на шматки середнього розміру (зазвичай з невеликого курчати виходить 6-8 шматочків).
- На сковороді розігріваємо олію, кидаємо туди часник і імбир, обсмажуємо дві-три хвилини.
- Викладаємо в сковороду курячі шматки і обсмажуємо їх на сильному вогні до появи характерної скоринки, перевертаємо. Зазвичай на це йде близько 10 хвилин.
- Поки птах обсмажується, в мисці змішуємо соєвий соус в рівних пропорціях з кип’яченою теплою водою. Якщо ви любите більш яскравий смак, води можна додати трохи менше, ніж соусу.
- Виливаємо соус на сковороду до курки і тушкуємо на середньому вогні до готовності – приблизно 15-20 хвилин.
- Поки птах гаситься, миємо й нарізаємо довгими брусочками пір’я зеленої цибулі.
- Готову курку знімаємо зі сковороди і перекладаємо в окрему ємність, а в залишився від гасіння соус додаємо зелений лук і залишаємо його на вогні ще на 2-3 хвилини.
- Готову курочку по-азійському подаємо з локшиною або рисом, поливаючи гарнір зверху соусом з зеленою цибулею.
Що вибрати для святкового меню – курку в соєвому соусі в духовці, рецепт якої був першим, або ж тушкований варіант – вирішувати вам.
У будь-якому випадку, ви можете не турбуватися за своїх гостей – і те, і інше блюдо їм точно сподобається!