Курка в соєвому соусі – прекрасний спосіб загасити курку невеликими шматочками в глибокій сковороді з морквою і цибулею (а можна і з солодким перцем!). Це дуже смачно, швидко і просто! Соєвий соус додасть курки з овочами оригінальний смак і аромат.
Соєвий соус не дуже поки ще звичний для більшості російських господинь інгредієнт, те ж саме можна сказати і про бальзамічний оцті. Однак і те, і інше вже можна без проблем купити в наших магазинах і спробувати, що з ними можна зробити. Дуже рекомендуємо! Ви отримаєте нову палітру смаків і ароматів для вашого столу.
Потрібно:
- Філе курки – близько 750 грамів (у нас грудки)
- Масло рослинне – 3-3,5 столові ложки
- Цибуля ріпчаста – одна велика цибулина
- Часник – 5 великих зубчиків
- Морква – 2 штуки великих (замість моркви в цій страві можна використовувати солодкий болгарський перець, теж 2 штуки, а можна і те, і інше – по 1)
- Бальзамічний оцет (білий) – 3 столові ложки
- Соєвий соус (ми воліємо класичний) – 4-4,5 столові ложки
- Цукровий пісок – 1,5 столові ложки
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: ми не додаємо сіль, тому що соєвий соус дуже солоний і його достатньо, щоб всі інші інгредієнти цієї страви теж з його допомогою стали досить солоними.
Приготування:
Філе курки потрібно вимити холодною проточною водою і нарізати на невеликі (орієнтуємося на 3-5 см по найдовшій стороні, без перфекціонізму: лінійкою виміряти не будемо) шматочки кубиками або брусочками.
Моркву теж, звичайно, треба вимити, очистити і нарізати тонкою соломкою (можна нашаткувати, як для моркви по-корейськи, з допомогою відповідного пристосування – це значно прискорює процес). Якщо ви будете класти солодкий перець (ми в цей раз не поклали), його теж спочатку моєму, витираємо, потім видаляємо насіння і нарізаємо тонкою соломкою.
Ріпчасту цибулю нам потрібно очистити і нарізати тонкими півкільцями або чверть кільцями.
Зубчики часнику очистити від лушпиння і нарізати поперек дуже тоненькими пластинками-пелюстками.
Глибоку сковороду сильно розігріти, влити в сковороду 1-1,5 столові ложки рослинної олії, потім викласти в сковороду нарізане шматочками куряче філе. На сильному рівні нагріву обсмажити шматочки курки до золотистого кольору (це займе хвилин 10-15, не забудьте 2-3 рази протягом цього часу перемішати шматочки курки, щоб вони обжарились більш або менш рівномірно з усіх сторін). Коли шматочки курки обсмажаться, викладаємо їх на час зі сковороди в інший посуд – нехай «чекають своєї години».
Тим часом в сковороду (вона все ще на сильному рівні нагрівання) додаємо 2 столові ложки рослинної олії і викладаємо туди нарізані цибулю і часник. Обсмажуємо, помішуючи, кілька хвилин до тих пір, поки цибуля не почне міняти колір золотистий, ви при цьому повинні відчути виразний запах смаженого часнику.
Додаємо в сковороду нашатковану моркву (або солодкий перець, якщо хочете), перемішуємо і смажимо ще 2-3 хвилини, щоб овочі пом’якшилися. Потім додаємо соєвий соус, бальзамічний оцет і цукровий пісок, все перемішуємо і, продовжуючи помішувати, смажимо ще 1-2 хвилини.
Зменшуємо рівень нагрівання до невеликого, повертаємо в сковороду обсмажені шматочки курячого філе, ще раз все перемішуємо (перегляньте наш відео-рецепт!).
Накриваємо сковороду кришкою і на слабкому рівні нагріву тушкуємо курку з овочами ще 20 хвилин (протягом цього часу треба 2-3 рази відкрити кришку і перемішати вміст сковороди).
після вказаного часу курка в соєвому соусі з овочами готова до вживання. Гарнір до неї (якщо ви взагалі хочете подати курку з гарніром – можна і без нього), як нам здається, підходить будь-який з «класичних домашніх»: відмінно поєднується і з рисом (як приготувати рис на гарнір можна подивитися тут), і з макаронами, і з відварною картоплею, можна подати і з овочевим салатом.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: