Щоб навчитися готувати прості, але неймовірно смачні страви, не потрібно відвідувати курси кулінарного мистецтва – наш портал ділиться своїми секретами абсолютно безкоштовно. У сьогоднішньому матеріалі ми пропонуємо дізнатися, як робиться курка в медово-соєвому соусі – ідеальне для обіду блюдо. Також ми дізнаємося, як правильно маринувати курочку і як зробити її разом з гарніром – картоплею.
Як приготувати маринад для курки
Як випливає з назви цієї статті, головними компонентами заправки для курячого м’яса виступають два інгредієнта – мед і соєвий соус. Але це не означає, що варіант приготування маринаду всього-на-всього один.
Насправді, соус можна зробити і солодким, і гострим, і навіть кислим!
Якщо вам хочеться більше пряної солодощі, то додайте до меду і солоного соусу з сої мелену паприку – цей солодкий перець відмінно поєднується з курячим м’ясом і надає йому більше смаку. Також можна додати в маринад каррі.
Для незвичайного і навіть екзотичного варіанта підійде чебрець – він зробить смак курочки більш унікальним і напевно сподобається любителям пряної кухні. Можна доповнити маринад і улюбленими сушеними травами або приправами, якщо ви не прагнете до кулінарних експериментів.
А ще спробуйте внести різноманітність за допомогою меленого імбирного кореня.
А ось якщо вам подобається кислинка, то без пари скибочок лайма не обійтися! Видавіть з них сік і відправляйте прямо в медово-соєву заправку. Замінити лайм можуть і інші цитрусові – наприклад, лимон або навіть грейпфрут.
Ці фрукти відмінно поєднуються з солодким медом і солоним соєвим соусом.
Варіанти маринадів на основі меду і соєвого соусу
Солодко-солоний
- Соєвий соус (1 частина);
- Мед (2 частини);
- Коричневий тростинний цукор (1 частина).
Підігріти мед на водяній бані і додати в нього цукор, щоб він розчинився. Змішати з соєвим соусом і використовувати для маринаду курки. Також на основі меду і цукру можна приготувати карамельний соус, яким варто полити м’ясо зверху, а замаринувати в такому випадку можна просто в соєвому соусі.
Пряно-солодкий з солоними нотками
- Мед (2 частини);
- Соєвий соус (1 частина);
- Кориця (1 \ 2 частини).
Спершу маринуємо птицю в соєвому соусі, витримуючи його в ньому не менше години. Після цього змішуємо мед з корицею і натираємо цією масою куряче м’ясо.
Гострий і солодкий
- Соєвий соус (1 \ 2 частини);
- Мед (2 частини);
- Часник (2-3 зубки);
- Червоний перець чилі (2 щіпки).
Тиснемо часничок і змішуємо його з усіма інгредієнтами, гарненько промазуємо цим складом курку і чекаємо 30-40 хвилин, щоб м’ясо встигло промаринуватися, після чого готуємо страву будь-яким зручним способом. Замінити чилі можна і гірчицею.
Як правильно маринувати курку в соєвому соусі і меді
Запам’ятайте важливе правило – найкраще вбирає в себе запашний соус м’ясо, яке має кімнатну температуру. Ось чому якщо ви будете використовувати заморожену або охолоджену курку, то спершу її потрібно повністю розморозити або дати постояти їй при кімнатній температурі, поки вона не потеплішає.
Витримувати курочку під медовим маринадом з соєвим соусом коштує не в холодильнику, а при все тієї ж кімнатній температурі.
А якщо м’ясо жорстке або вам попалася стара курятина, то краще проткнути її товстою голкою або зробити невеликі насічки на поверхні, щоб рідина легше вбралася.
Для зовсім вже «дубової» курки (або тушок старих півників) підійде наступна хитрість: даємо птахові прогрітися до кімнатної температури, після чого занурюємо в миску з підкисленою столовим оцтом теплою водою (приблизно 1 ст.л. оцту на склянку води).
Чекаємо 15-20 хвилин, після чого витягаємо м’ясо і маринуємо вже з використанням меду і соєвого соусу.
Рецепт курки з картоплею в медово-соєвому соусі
Складові
- Куряче м’ясо – 1 тушка + –
- Мед – 3 ст.л. + –
- Соєвий соус – 7 ст.л. + –
- Базилік – за смаком + –
- Часник – 2 зубки + –
- Чорний перець – 3-4 пучку + –
- Картопля – 6 бульб + –
Як зробити курку з картоплею в меду і соєвому соусі
- Курячу тушку ділимо на зручні порційні шматочки – такі, які вам більше подобаються. Потім промиваємо м’ясо під проточною холодною водою і обтирає паперовими рушниками, прибираючи зайву вологу.
- Для приготування соусу змішуємо інгредієнти: в невелику мисочку вливаємо соєвий соус, потім додаємо мед, улюблені сухі приправи або прянощі, солимо, розмішуємо. Пробуємо на смак. Якщо занадто солоно – не лякайтеся, більше солі в блюдо не йде, тому маринад повинен виконати відразу і посол м’яса.
- Відправляємо в солодко-солоний соус часник: видавлюємо його, намагаючись подрібнити зубчики якомога менше. Знову перемішуємо.
- Тепер будемо маринувати м’ясо: в відповідну миску складаємо курячі шматочки, заливаємо їх соусом і залишаємо на 1,5-2 години, періодично перемішуючи курочку, щоб вона рівномірно просочилася спеціями.
- Бульби картоплі промиваємо під краном, очищаємо від шкірки і нарізаємо гарними кружками середньої товщини. Деко з високими бортиками промазуємо рослинним маслом, після чого укладаємо картоплю на його дно.
- Курячі промариновані скибочки укладаємо прямо на кружечки овоча, а соус, що залишився виливаємо зверху.
- Виставляємо на духовій шафі 180 градусів і відправляємо курочку з картоплею на 15-20 хвилин всередину, щоб отримати гарну золотисту скориночку. Після цього накриваємо форму фольгою і запікаємо блюдо ще півгодини.
Готова курка в медово-соєвому соусі викладається на тарілку разом з порцією запашної картопельки – під час випікання на неї потрапляє і маринад, і курячий сік, а тому овоч виходить неймовірно смачним і ситним.
Смачного!