Випічка вважається висококалорійної і не дуже корисною їжею, але останнім часом все частіше можна зустріти «здорові» рецепти. Наприклад, замість традиційних наслідках «булочок» спробуйте приготувати курячі маффіни ПП, т. Е. Засновані на принципах правильного харчування.
Вони стануть хорошим доповненням до сніданку чи обіду, їх також можна використовувати для перекусу або як закуску на святковому столі.
Правильне харчування – не дієта
Останнім часом такі терміни, як ЗСЖ (здоровий спосіб життя) і ПП (правильне харчування), у всіх на слуху. Це не дивно, адже тілу і фізичної привабливості приділяється все більше уваги, а хороша форма є одним із символів успіху і благополуччя.
Правда, є одна умова – це не короткочасна дієта, оскільки подібної системи харчування доведеться дотримуватися все життя. Так невже потрібно назавжди відмовитися від випічки, десертів та інших улюблених страв?
Насправді правильне харчування не вносить жорсткі обмеження, а лише коригує окремі продукти, замінюючи їх більш здоровими і корисними.
Наприклад, пп маффіни з куркою такі ж ніжні і повітряні, як і традиційні, але при цьому містять значно менше калорій і більше білка.
- Дієтичне куряче м’ясо чудово поєднується з зеленню, грибами, овочами і навіть нежирним сиром.
- При бажанні, можна додати трохи висівок, адже клітковина сприяє травленню.
А головне – приготувати такі кекси дуже просто. Ми спеціально описали рецепти покроково, щоб курячі маффіни стали частими гостями в вашому повсякденному і святковому меню.
Курячі маффіни: класичний рецепт для домашнього приготування
Складові
- Філе курячої грудки – 500 г + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Молоко – 100 г + –
- Висівки – 1 ст. л. + –
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком + –
Як покроково готувати курячі маффіни ПП самому будинку
Для початку розглянемо базовий рецепт маффінів з курки. Він дуже простий і швидкий, але на його основі в майбутньому можна придумати безліч найрізноманітніших варіантів.
- Перший крок – заливаємо висівки злегка теплим молоком. Вони повинні трохи набрякнути, щоб у випічці жорстка структура зовсім не відчувалося.
- Курку промиваємо.
Якщо грудка дісталася цілком, то попередньо потрібно зрізати м’ясо з кісток і видалити шкіру – для пп рецепта нам потрібно тільки філе.
- Подрібнюємо філе птиці в блендері або за допомогою м’ясорубки. За своїм смаком можна домогтися консистенції пюре, але можна залишити і невеликі шматочки, щоб вони відчувалися в структурі маффинов.
- Відокремлюємо жовтки від білків. Жовтки відправляємо до фаршу, а білки перекладаємо в окрему суху посуд.
- Віночком або міксером збиваємо білки до появи щільної білої піни. Обсяг білків при цьому збільшиться приблизно в 2 рази.
- Змішуємо курку, жовтки і молоко з висівками. Солимо і перчимо до смаку.
- Останніми додаємо білки і акуратно перемішуємо все лопаткою рухом знизу вгору. Робимо це спокійно і акуратно, щоб максимально зберегти легкість.
- Духовку розігріваємо до 180 градусів.
- Підготовлені формочки на 2/3 заливаємо отриманою сумішшю.
- Ставимо в духовку на 30-35 хвилин. Зиркаємо періодично, так як все духовки різні.
- Як тільки зверху почала з’являтися рум’яна кірочка, маффіни можна виймати. Про всяк випадок перевіряємо готовність зубочисткою.
Досить увіткнути її в центр: якщо під час виймання вона виявиться сухою – значить, все добре пропеклося.
- Трохи охолоджуємо і відразу подаємо.
У нас вийшли найпростіші маффіни з курячого філе. Погодьтеся, зробити їх дуже просто і легко, а в результаті виходять прекрасні ароматні «булочки» менше 90 ккал на одну порцію.
Мафіни з куркою, грибами і овочами: ПП рецепт
Складові
- Куряче філе – 400 г;
- Яйце – 2 шт .;
- Печериці – 100 г;
- Цибуля – 1 шт .;
- Кабачок – 200 г;
- Висівки – 1 ст. л .;
- Молоко – 100 г;
- Сіль за смаком;
- Чорний мелений перець – за смаком;
- Рослинна олія – для смаження.
Покроковий ПП рецепт випікання маффінів з курки з овочами
Цей пп рецепт зажадає трохи більше часу, ніж попередній, зате він набагато яскравіше за смаком, а завдяки овочам його калорійність значно зменшиться.
- Основу повторюємо, як в попередньому базовому рецепті. Висівки заливаємо молоком і даємо настоятися, куряче філе подрібнюємо, яєчні білки відокремлюємо від жовтків і збиваємо.
- Лук очищаємо від шкірки і дрібно нарізаємо.
- На сковороді розігріваємо набагато рослинного масла. Перекладаємо туди подрібнену цибулю і обсмажуємо до напівпрозорості, періодично помішувати. Лук не повинен горіти, так що вогонь ставимо на мінімум.
- Поки цибуля обсмажується, промиваємо гриби. Необхідно видалити залишки землі, а потім обсушити їх.
- Гриби дрібно нарізаємо і додаємо до цибулі. Обсмажуємо до золотистої скоринки, а потім даємо охолонути до кімнатної температури.
- Кабачок споліскуємо і дрібно натираємо.
Якщо дістався зрілий овоч, то у нього попередньо потрібно видалити жорстку шкірку, а потім ложкою вишкребти насіння.
- Змішуємо всі інгредієнти, включаючи сіль і перець за смаком. Останніми додаємо збиті білки.
- Розігріваємо духовку і випікаємо мафіни 30 хвилин, як і в попередньому випадку.
Як бачите, рецепт курячих маффинов з овочами не складніше, ніж класика, але виходить він набагато більш дієтичний. Звичайно, замість кабачків і печериць можна використовувати інші, найрізноманітніші добавки на власний смак.
В курячі маффіни добре підійдуть гливи, баклажан, морква, броколі і навіть шпинат. Фантазуйте і дивуйте гостей і близьких новими рецептами.
Маффіни закусочні з в’яленими помідорами і куркою
Останній варіант – як зробити по-справжньому закусочні мафіни, при цьому не порушивши принципів правильного харчування.
Пряні і ситні – вони чудово підійдуть під святкові напої або стануть улюбленим перекусом протягом дня для любителів пікантного смаку.
Складові
- Філе курки – 500 г;
- Яйця – 2 шт .;
- Молоко – 100 г;
- Цільнозернових борошно – 2 ст. л .;
- Низькокалорійний сир – 150 г;
- Болгарський перець – 1 шт .;
- В’ялені томати – 5-6 шт .;
- Цибуля – 1 шт .;
- Часник – 4 зубки;
- Зелень – 50 г;
- Сіль за смаком;
- Копчена паприка – за смаком;
- Мелений перець чилі – за смаком;
- Рослинна олія – для смаження.
Випічка маффинов з куркою, помідорами і сиром в духовій шафі
Замішуємо тісто і готуємо начинку для м’ясо-овочевих маффинов
- Цельнозерновую борошно заливаємо теплим молоком. В даному рецепті можна використовувати житнє, полб’яною, кукурудзяну або будь-яку іншу борошно – на вибір. Можна розбавити її висівками або клітковиною.
- Куряче філе і яйця готуємо, як і в базовому рецепті.
- В’ялені помідори заздалегідь дістаємо з масла і перекладаємо на паперовий рушник, щоб надлишки жиру стекли.
- Цибулю і часник очищаємо від шкірки і нарізаємо як можна дрібніше. Як легко нарізати цибулю розповідає і показує наш шеф повар.
- Болгарський перець промиваємо і теж нарізаємо в формі дрібних кубиків.
Для краси можна взяти по половинці червоного і жовтого перцю, але це не обов’язково.
- На сковороді відповідного розміру розігріваємо невелику кількість масла і обсмажуємо цибулю до напівпрозорості. Не забуваємо помішувати.
- Слідом додаємо подрібнений часник. Йому знадобиться буквально одна хвилина до появи характерного аромату.
- Тепер кладемо перець. Він не повинен сильно засмажити – лише стати трохи більш м’яким.
- Овочі отставляем в сторону остигати і беремося за сир. Його потрібно натерти на середній або крупній тертці.
- Сухі в’ялені помідори нарізаємо таким же розміром, як і болгарський перець.
- Зелень промиваємо, видаляємо зайву вологу і товсті грубі стебла, а листя досить дрібно нарізаємо.
- Змішуємо всі інгредієнти в єдину масу. Кількість гострого перцю чилі вибираємо на свій смак. Пам’ятаємо, що часник тільки посилить його гостроту.
Починаємо випікати дієтичні курячі маффіни з овочами
- У розігрітій до 180 градусів духовці випікаємо мафіни протягом півгодини.
- Перевіряємо на готовність, даємо трохи охолонути і насолоджуємося. Саме цей варіант рецепта курячих маффинов добре подавати в гарячому вигляді.
Як ми бачимо, смачна і легка випічка не обов’язково повинна шкодити фігурі, і курячі маффіни пп – прекрасний тому приклад. Використовуйте один із запропонованих покрокових рецептів або вносите свої корективи, а потім насолоджуйтеся смаком.
Дуже зручно і корисно, а різноманітність смаків порадує навіть самих вибагливих гурманів.
Смачного!