Куряче філе в клярі – один з численних способів смачно і швидко приготувати курячі грудки (втім, не обов’язково грудки, це може бути, наприклад, і філе курячих стегон). Кляр утворює рум’яну кірочку, яка не дає м’ясу засохнути при смаженні.
В ідеалі шматочки курячого філе потрібно злегка відбити, тоді вони будуть більш тонкими і м’якими, але якщо немає на це часу або сил, то можна підсмажити і так, не відбиваючи – все одно буде смачно.
Потрібно:
- Філе курки – від 800 грамів до 1 кілограма
- Майонез – 2 столові ложки
- Яйця курячі – 3 штуки
- Борошно – 3-4 столові ложки
- Сіль поварена – близько 1 чайної ложки
- Перець чорний мелений – за смаком
- Приправи (приправа для курки або каррі) – 1-2 чайні ложки (це за бажанням, можна і без приправ)
- Масло рослинне – 2-3 столових ложок до половини склянки (залежно від того, яким способом будете смажити, ми скажемо про це трохи пізніше)
Приготування:
Філе курки спочатку потрібно вимити в проточній холодній воді, бажано промокнути паперовим рушником або серветками, потім нарізати на порційні шматки. При бажанні кожен шматок курки злегка відбити. Кожен шматочок курки посолити, поперчити, якщо хочемо, посипати приправами (все це краще зробити з двох сторін).
Тепер готуємо кляр. Яйця розбиваємо в миску, додаємо приблизно половину чайної ложки солі, майонез. При бажанні в кляр можна додати трохи чорного меленого перцю.
Все ретельно перемішуємо, добре б міксером або віночком для збивання. Якщо у вас є тільки ложка – заважаємо в швидкому темпі і досить довго. На цій фотографії ви бачите, що ще залишилися «грудочки» майонезу.
А от коли маса в мисці стане після збивання однорідною, поступово додаємо борошно і ще раз ретельно перемішуємо і збиваємо, щоб грудочок борошна не залишилося. По густоті отриманий кляр повинен бути схожа на рідку сметану.
Смажити будемо в глибокій сковороді, але можливі два варіанти. Можна зробити у фритюрі, тобто рослинного масла наливаємо багато, так, щоб дно сковороди було покрито шаром рослинного масла на 12-15 мм Шматочки курки в клярі будуть майже плавати в гарячому маслі. У цьому варіанті виймати готові шматки з сковороди краще шумівкою і розкладати спочатку на паперовому рушник, щоб видалити надлишки масла, і тільки потім перекладати на тарілку. Ми віддаємо перевагу інший варіант (його ви і побачите на наших фотографіях і в нашому відео-рецепті), коли курка в клярі смажиться на невеликій кількості олії (так щоб покрити дно на 3-4 мм), процес смаження займе трохи більше часу, але буде не так жирно. Отже, в будь-якому випадку сильно розігріваємо сковороду з маслом, після чого зменшуємо нагрівання до невеликого. Шматок курячого філе наколюємо на вилку, мачає в кляр (кляр повинен покрити шматок з усіх боків, при необхідності переверніть шматок курки прямо в клярі) і викладаємо на сковороду. Смажимо спочатку з одного боку до золотистого кольору (підніміть шматочок і подивіться!), у нашому варіанті це займає 8-10 хвилин.
Потім перевертаємо шматочки і обсмажуємо з іншого боку теж до золотистого кольору (перегляньте наш відео-рецепт!). Це займає приблизно стільки ж часу.
Готові шматочки знімаємо зі сковороди (якщо ви, як і ми, смажили на невеликій кількості олії, а не у фритюрі, можна знімати відразу на тарілку або блюдо, але можна перестрахуватися і підстелити паперовий рушник). Ось і все, тепер ви знаєте, як готувати куряче філе в клярі. Можна запрошувати всіх до столу і розкладати апетитні смажені шматочки по тарілках.
Як ми вже сказали, це лише один з численних способів приготувати курячі грудки. Є й інші: можна, наприклад, запекти курячі грудки в духовці з грибами або з апельсинами (подивіться рецепти відповідно тут там), або в кефірі (рецепт тут). Всім нам подобається харчуватися різноманітно, так що, освоївши один спосіб приготування спробуйте інший!
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: