Морепродукти розділили наш світ на дві частини. Одні в захваті від морських істот на їхніх тарілках, іншим же їхній смак огидний. Лише невелика кількість видів морепродуктів подобаються всім без винятку. Серед них креветки. Їхнє ніжне м’ясо ідеально доповнює салати та пасти. Але найсмачніші вони самі по собі.
Королівські креветки в клярі на сковороді
Один із найкращих варіантів незвичайної закуски з морепродуктів – це креветки в клярі. Зробити їх дуже просто, і зовсім не обов’язково мати спеціальне обладнання. Навіть на сковороді морепродукти виходять неймовірно смачними. Для страви беріть королівські креветки, адже вони більші та соковитіші.
Інгредієнти
- Креветки Королівські 500 гр.
- Борошно 100 гр.
- Вода ½ ст.
- Крохмаль картопляний ½ ст.
- Сіль ½ ч. л.л.
- Сода харчова 1 ч.л.
- Розпушувач 1 ч.л.
- Олія рослинна для смаження
Приготування
-
Як приготувати креветки в клярі в домашніх умовах? Візьміть королівські креветки, краще вибирати ті, що побільше. Маленькі креветки під час тривалого смаження стають занадто жорсткими. Закип’ятіть у каструлі воду і варіть їх близько 2-3 хвилин. Після цього відкиньте їх на друшляк і охолодіть. Якщо ви купили варено-морожені креветки, це прискорить приготування. У такому разі просто розморозьте їх, залишивши лежати на кілька годин за кімнатної температури. Остиглі креветки очистіть від панцира, залиште тільки хвостики. Голови також видаліть.
-
У глибоку миску посійте одну склянку борошна, додайте крохмаль і дрібну сіль. Гарненько перемішайте вінчиком.
-
До сухих інгредієнтів частинами додайте воду, щоразу перемішуючи суміш. Вода має бути холодною. Замісіть не дуже густе тісто. Воно має бути такої консистенції, щоб тісто обволікало креветку, не стікаючи з неї. Залежно від отриманого результату, регулюйте кількість води. Залиште тісто охолоджуватися в холодильнику на 30 хвилин.
-
За півгодини розігрійте сковороду з рослинною олією та дістаньте тісто з холодильника. У тісто всипте розпушувач і погашену соду. Ретельно перемішайте. Додавати ці сухі інгредієнти важливо безпосередньо перед смаженням, щоб кляр був пишним і хрустким.
-
Очищені креветки обваляйте в невеликій кількості борошна і вмочіть у тісто, тримаючи за хвостик. Його опускати в кляр не потрібно. Викладіть креветки в пательню з нагрітою олією і смажте близько 2-3 хвилин з кожного боку до утворення апетитної золотистої скоринки.
-
За допомогою шумівки витягніть креветки і перекладіть їх на плоску тарілку, застелену паперовим рушником. Серветка допомагає прибрати зі страви зайву олію. Подавайте закуску з пряним або солодким соусом. Більш хрусткі креветки в гарячому вигляді, але і в холодному вигляді вони дуже смачні!
Смачного!
Як приготувати креветки в клярі “Темпура” в домашніх умовах
Темпура – особливий вид японської кухні. Суть її полягає в тому, що страви готуються в клярі у фритюрі. Таким чином готують овочі, фрукти, рибу і морепродукти. Найчастіше за таким рецептом готують саме креветки. Креветки “Темпура” швидко стали популярними не тільки на батьківщині, а й у всьому світі.
Час приготування – 8-10 хвилин
Час готування – 35 хвилин
Порції – 3
Інгредієнти:
- Креветки великі – 10 шт.
- Олія рослинна – для смаження
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 200 мл.
- Борошно – 120 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Очистіть креветки. Для цього видаліть голову і панцир, залишивши тільки хвостик. За нього буде зручно тримати креветку, коли будете її їсти. Використовуйте великі креветки, на кшталт королівських або тигрових. Такі види більш соковиті та не ужарюються так сильно, як коктейльні. Також віддавайте перевагу сирим креветкам, оскільки за ними легко визначити свіжість морепродукту. За допомогою зубочистки видаліть нитку стравоходу. Розкрийте і злегка притисніть креветки, щоб вони стали прямими.
2. Просійте в миску борошно. В окрему ємність налийте дуже холодну воду і розбийте туди яйце, всипте сіль. Ретельно перемішайте до однорідності. Повільно влийте яєчну суміш у миску з борошном. Акуратно перемішайте тісто. Готуйте його перед самим смаженням.
3. У невелику каструлю або сковороду з високими стінками налийте 3-4 см рослинної олії. Воно має бути без запаху, щоб не додавати жодного зайвого смаку страві. Розігрійте його на плиті до 180 градусів. Щоб перевірити температуру, використовуйте азіатський кулінарний лайфхак. Опустіть у гарячу олію кінчики дерев’яних паличок. Якщо навколо них утворюються інтенсивні бульбашки, значить настав час смажити креветки. Вмочіть морепродукти в кляр.
4. Приступіть до смаження. Опустіть креветки в олію і смажте 3-4 хвилини до утворення рум’яної скоринки. Готуйте морепродукти порціями і стежте за тим, щоб олія не остигала.
5. Викладіть креветки на тарілку з кількома шарами паперових рушників, які видалять зайву олію. Перекладіть на чисту тарілку і подавайте з японським спайсі-соусом.
Смачного!
Хрусткі креветки в клярі як у Макдональдсі
Всі ми іноді спокушаємося і йдемо перекусити шкідливого в Макдональдс. Там і напої солодші, і скоринка на картоплі хрусткіша, ніж удома. Одна з найсмачніших страв у ресторані – креветки в клярі. Але як у них виходить це панірування? У цьому рецепті розкриємо розповімо, як приготувати таку ж приголомшливу закуску вдома.
Час приготування – 4-8 хвилин
Час готування – 30 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Креветки королівські – 280 гр.
- Вода – 100 мл.
- Борошно пшеничне – 150 гр.
- Яйце куряче – 3 шт.
- Сіль – 2 гр.
- Олія рослинна – для смаження
Процес приготування:
1. Розморозьте великі варено-морожені креветки. Зробіть це природним шляхом, залишивши в теплі. Не вдавайтеся до використання мікрохвильової печі та окропу, щоб не позбавити морепродукт повноти смаку. Видаліть голову і панцир. Надріжте креветку вздовж спини й акуратно дістаньте кишечник. Хвіст видаляти не потрібно. Зробіть невеликий надріз у середині черевця креветки, щоб вона не деформувалася під час смаження.
2. У миску розбийте яйця, додайте до них сіль і воду. Ретельно перемішайте. До рідини порціями додайте просіяне борошно, поступово перемішуючи кляр вінчиком. У цей же час налийте в каструлю або глибоку сковороду рафіновану соняшникову олію. Воно має бути без запаху та добавок. Сильно нагрійте його на вогні.
3. Занурте креветки в кляр. Для зручності тримайте тушки за хвостики. Тісто має рівномірно розподілятися по всій поверхні креветки, тому стежте за густотою кляру і за тим, щоб не було грудочок.
4. Відправте креветки в гарячу олію і смажте протягом 3-4 хвилин до готовності.
5. Покладіть готові морепродукти на тарілку і видаліть зайву олію паперовою серветкою. Подавайте гарячими з улюбленим соусом.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування тигрових креветок у клярі
Одними з найсмачніших креветок по праву вважаються тигрові креветки. Вони відрізняються значним для молюска розміром. До того ж їх легко готувати, оскільки менша ймовірність пересушити морепродукт під час термічної обробки. М’ясо креветок – чистий білок, тому не тільки смачне, але й дуже корисне.
Час приготування – 4-5 хвилин
Час готування – 30 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Креветки тигрові – 13-14 шт.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Вода – 1 ст.
- Лід – 3 шт.
- Борошно – 150 гр.
- Олія кунжутна – для смаження
Процес приготування:
1. Наберіть склянку води і поставте її в холодильник. Вода для кляру має бути крижана. Розморозьте креветки природним шляхом, залишивши їх полежати в теплі, або покладіть разом з пакуванням у миску з холодною водою. Останній варіант швидший і займе не більше 15 хвилин. Промийте морепродукти під проточною водою і промокніть паперовим рушником. Видаліть голови та панцирі, залиште тільки останній сегмент із хвостом.
2. Надріжте кожну креветку вздовж і витягніть чорну ниточку – кишечник. Найпростіше підчепити його зубочисткою, після чого акуратно витягнути пальцями. Ближче до хвоста креветки зробіть три невеликих поперечних надрізи. Це потрібно для того, щоб морепродукт тримав форму в процесі смаження. Ще раз промокніть тушки серветкою і присипте борошном, вистачить близько 50 грамів.
3. Підготуйте олію для смаження. У посуд із високими стінками і товстим дном налийте кунжутну олію. Якщо немає такої, можна використовувати будь-яку рослинну олію без запаху і добавок. Рідини має бути стільки, щоб повністю покривати креветки. Поки жир гріється, приготуйте кляр. У глибокій мисці збийте яйце з додаванням холодної води.
4. Просійте решту 100 грамів борошна та додайте до яєчної суміші. Ретельно перемішайте до однорідності. Додайте 2-3 кубики льоду, щоб тісто залишалося холодним. Низька температура тіста зробить кляр більш хрустким і менш жирним.
5. Візьміть присипані борошном креветки за хвостики і занурте їх у кляр. Тісто має рівномірно розподілитися по поверхні тушок. Перевірте температуру олії, капнувши в неї трохи кляру. Якщо шматочок тіста згорнувся, занурився під олію і знову сплив, значить, можна приступати до готування.
6. Акуратно помістіть креветки в розпечену олію. Через 1-2 хвилини переверніть молюсків і смажте стільки ж з іншого боку.
7. Креветки в клярі золотистого кольору викладіть на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки олії. Після перекладіть їх на чисту плоску тарілку і подавайте злегка остиглими, посипавши кунжутом у поєднанні з японським соусом.
Смачного!
Креветки смажені в панірувальних сухарях
Креветки – найпопулярніший морепродукт. Різноманітність закусок із цього продукту вразить. У тому числі є й різні варіанти приготування креветок у паніровці. Найпростіший і найшвидший рецепт – це в сухарях. Виходить легка і смачна закуска для великої компанії або ніжний перекус для себе.
Час приготування – 2-4 хвилини
Час готування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Креветки – 12 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 1 ст.
- Борошно – 1 ст.
- Сіль – 1 ч.л.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.л.
- Часник сушений мелений – ½ ч.л.
- Сухарі панірувальні – 1 ст.
Процес приготування:
1. Очищені креветки розморозьте, не вдаючись до застосування мікрохвильової печі. Якщо креветки нероздрібнені, очистіть їх від панцира, голови та кишечника. У невелику глибоку миску просійте пшеничне борошно, додайте сіль, перець і сушений часник. Перемішайте. Обваляйте креветки в суміші сухих інгредієнтів, борошно має повністю та щільно покривати морепродукти.
2. В окремій мисці змішайте яйце і холодну воду, збийте. У ще одну тарілку насипте панірувальні сухарі. Обваляні в борошняній суміші креветки занурте в яйце, а потім у миску з сухарями. Панірування має рівномірно розподілитися по всій поверхні молюска. Підготовлені креветки акуратно складайте на тарілку так, щоб сухарі не обсипалися.
3. Нагрійте сковороду з рослинною олією. Її має бути більше, ніж під час звичайного смаження, але креветки не повинні в ній плавати. Доведіть олію до температури близько 190 градусів.
4. Акуратно, щоб не обпектися, по одній перекладіть креветки в сковороду. Розміщуйте їх так, щоб морепродукти не стикалися. Для цього готуйте їх частинами. Смажте креветки 2-3 хвилини з кожного боку до появи рум’яної скоринки. Перевертайте морепродукти тільки один раз. Зверніть увагу на те, що дрібніші тушки готуються менше, близько 1-2 хвилин.
5. Готові креветки викладіть на паперовий рушник, щоб стекла зайва олія. Перекладіть на велику плоску тарілку і подавайте до столу з кисло-солодким соусом.
Смачного!
Креветки в хрусткому клярі як у Бургер Кінгу
Якщо ви хоч раз куштували закуски в ресторанах швидкого харчування та намагалися повторити їх удома, у вас могло виникнути запитання: як готується ця смачна і хрустка оболонка та соковита всередині креветка. Морепродукти, приготовані за цим рецептом, зовсім як ті, що подають у знаменитому Бургер Кінгу.
Час приготування – 4-8 хвилин
Час готування – 20 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Креветки – 300 гр.
- Борошно – 3 ст.л.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Олія соняшникова – 2/3 ст.
- Вода – 100 мл.
Процес приготування:
1. Підготуйте креветки. Вибирайте ті, що побільше: королівські або тигрові. Вони не засмажаться і м’яса в них набагато більше, ніж у маленьких. Розморозьте їх і очистіть від панцира. Якщо є голови, відірвіть і їх. Витягніть стравохід. Відразу ж викиньте всі відходи, інакше вони швидко почнуть неприємно пахнути.
2. Для кляру просійте в глибоку тарілку борошно. Розбийте в ту ж миску яйце, влийте воду, посоліть і поперчіть. Гарненько перемішайте масу до утворення однорідного тіста з мінімальною кількістю грудочок.
3. У глибокий посуд: вок, пательню з високими бортами або каструлю з товстими стінками – налийте соняшникову олію. Вона має бути свіжою, стара олія при подібній обробці виділяє компоненти, шкідливі для здоров’я.
4. Вмочіть креветки в клярі з усіх боків. Щоб усередині креветки залишалися соковитими, попередньо можна скропити їх невеликою кількістю лимонного соку.
5. Помістіть морепродукти в посуд з олією і смажте в імпровізованому фритюрі 2-3 хвилини до утворення золотистої скоринки. Запам’ятайте, що олію для смаження можна використовувати тільки один раз! При повторному його використанні страва матиме негарний коричнюватий відтінок. Але що найнебезпечніше, олія передасть їжі шкідливі речовини, що утворилися.
6. Готові креветки промокніть паперовим рушником або серветкам, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте гарячими або злегка остиглими з соусом, наприклад, соусом “1000 островів”, що найбільше підходить до цієї закуски.
Смачного!
Простий і смачний рецепт креветок у пивному клярі
Креветки дуже смачні в будь-якому вигляді. А приготовані в хрусткому пивному клярі морепродукти стають справжнім делікатесом, гідним святкового столу. Рецепт дуже простий у виконанні, і процес не займає багато часу. Обов’язково спробуйте приготувати цю закуску, щоб здивувати своїх гостей.
Час приготування – 4-8 хвилин
Час готування – 20 хвилин
Порції – 5
Інгредієнти:
- Креветки – 600-650 гр.
- Борошно – ½ ст.
- Пиво – ½ ст.
- Сіль – 1 ч.л.
- Олія рослинна – ½ ст.
Процес приготування:
1. Очистіть креветки, видаливши голови та спинну вену. Хвости можете видаляти за своїм бажанням. Промийте креветки під проточною водою, щоб прибрати залишки піску і сміття. Просушіть морепродукти паперовим рушником або серветкою. Щоб скоротити час приготування, креветки можна підготувати заздалегідь.
2. Приготуйте кляр. У глибокій мисці змішайте просіяне борошно і пиво. Посоліть. Ретельно перемішайте до однорідної, в міру рідкої маси. Вмочіть креветки в кляр.
3. У високій сковороді або каструлі нагрійте рослинну олію, яка містить. Воно має бути досить гарячим, визначити це можна за появою легкого серпанку, що з’явився.
4. Перекладіть креветки в розпечену олію. Смажте 1-2 хвилини, до утворення апетитної золотистої скоринки. За допомогою паличок для їжі або виделки акуратно переверніть креветки і смажте ще не більше 2 хвилин.
5. Обсмажені креветки промокніть паперовим рушником або серветкою, які допоможуть видалити зайву олію. Подавайте гарячі креветки з улюбленими соусами та свіжими овочами.
Смачного!
Соковиті та дуже смачні креветки в клярі з часником
Креветки в клярі – це не тільки чудова закуска, але й чудова закуска. Це ще й прекрасна гаряча страва, яку як основну можна подавати з гарніром. Креветки, приготовані з часником, мають приголомшливий смак і аромат, який добре доповнює ніжність морепродукту. Порадуйте своїх домочадців незвичайною вечерею.
Час приготування – 4-8 хвилин
Час готування – 30 хвилин
Порції – 5
Інгредієнти:
- Креветки – 15 шт.
- Часник – 3 зубчики
- Борошно рисове – 5 ст.л.
- Сіль – ½ ч.л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка
- Паприка – 1 щіпка
- Олія оливкова – 3 ст.л.
- Яйце куряче – 1 шт.
Процес приготування:
1. Сирі неочищені креветки відваріть у злегка підсоленій воді 10-15 хвилин. Після готовності витягніть морепродукти з каструлі та дайте охолонути. Позбавте креветки від голови, панцира та хвоста. За допомогою зубочистки дістаньте стравохід.
2. Очистіть зубчики часнику від лушпиння та промийте овоч. Наріжте його поперек невеликими шматочками.
3. У миску розбийте яйце, додайте чорний перець і паприку. Збийте яйце зі спеціями за допомогою виделки або вінчика. Вмочіть креветку в суміш.
4. Креветку в яйці обваляйте в рисовому борошні. Якщо такого немає, можете використовувати пшеничне борошно. Обов’язково просійте його через сито, щоб не було грудочок.
5. Розігрійте на плиті сковороду з оливковою олією. Замість неї можете використовувати будь-яку нерафіновану рослинну олію. Вона відрізняється відсутністю смаку, що важливо при приготуванні морепродуктів. Викладіть на сковороду креветки в паніровці. Між морепродуктами має бути відстань, не кладіть їх впритул один до одного, інакше панірування злипнеться. Обсмажте креветки по 2 хвилини з кожного боку. Наприкінці приготування додайте подрібнений часник і перемішайте.
6. Часникові креветки викладіть на тарілку і подавайте як закуску з соусом тартар або як гарячу страву з легким гарніром, наприклад, рисом або овочами.
Смачного!