Коврижка

Взагалі кажучи, слово коврижка має два значення: це або виріб з пряникового тіста (зазвичай з медом і прошарком з повидла), або невелика хлібина, тобто круглий хліб. Ми пропонуємо вам солодкий варіант пряники по одному із самих простих рецептів.

Коврижка оздоблена кремом і присипкою для тортаТісто вийде не зовсім пряничное: коврижка буде у вас менш щільна і не така солодка, як звичні пряники. Зате ви зможете урізноманітнити рецепт добавками за вашим смаком, про що ми розповімо трохи пізніше, – і це будуть різні за смаком пряники.

Потрібно:

  • Міцно заварений чорний чай (заварка додає тісту жовтуватий колір), холодний або трохи теплий – 150 грамів / мл (три чверті склянки), природно, проціджений через ситечко, чаїнки в коврижке нам не потрібні
  • Цукровий пісок – три чверті склянки (можна півсклянки)
  • Яйце куряче – 1 штука
  • Борошно пшеничне – 1,5 склянки
  • Масло рослинне – 1 столова ложка
  • Розпушувач для тіста (можна замінити содою) – 1 чайна ложка
  • Варення (практично будь-яке, не дуже густе, без великих плодів, ми робили з черносмородиновим, брусничним, чорничним варенням, яблучним конфітюром, протертою полуницями і малиною) АБО мед – 3 столові ложки (+ ще 2-3 ложки варення при бажанні промазати шари пряники)
  • Ванілін – 0,5 чайної ложки (за бажанням)

Для крему (при бажанні прикрасити коврижку зверху):

  • Сметана – 2-3 столові ложки
  • Цукровий пісок – 1 столова ложка
  • Какао-порошок або розчинна шоколад – 1 столова ложка (можна замінити 1 чайною ложкою розчинної кави)

також Можна за бажанням додати в тісто родзинки, або дрібно нарізану курагу, або подрібнені горіхи, або подрібнену апельсинову (нам дуже подобається!) або лимонну цедру – приблизно півсклянки або трохи більше. І у вас будуть виходити пряники з різними смаками!

Призовий рада для тих, хто читає наші рецепти: апельсинову і лимонну цедру можна заготовити заздалегідь і зберігати дуже довго. Коментар «для чайників»: цедра – це зовнішній шар шкірки апельсина (лимона, мандарина), забарвлений в помаранчевий або жовтий колір. Коли ви їсте (чи використовуєте для приготування будь-якого страви) свіжий апельсин або лимон, скоринка, як правило, вам не потрібна. Робимо наступне: акуратно зрізаємо тонким (1-2 мм, ну, максимум 3 мм) шаром цедру (зовнішню забарвлену скоринку), кришимо її дрібними шматочками кубиками (3-4 мм), розсипаємо в один шар на аркуші пергаменту або на таці і залишаємо в теплій кухні сохнути до твердого стану (процес не швидкий). Коли шматочки цедри висохнуть, висипаємо їх у чисту суху баночку з кришкою, що щільно закривається. У такому вигляді, в закритій банці сушена цедра може зберігатися дуже довго. Коли вам знадобиться додати цедру в коврижку або в іншу випічку (наприклад, запіканку з сиру), відсипте потрібну кількість сушеної цедри, в нашому випадку півсклянки, в термостійкої посуді залийте окропом, дайте постояти хвилин 10-15, цедра стане м’якою, відкиньте на друшляк і дайте воді стекти. Після цього цедру можна додавати в тісто.

Приготування:

Коврижка: підготуємо інгредієнтиПідготуємо необхідні інгредієнти. Просіяти борошно можна, але це необов’язково.

Коврижка: змішати цукор з розпушувачем і ваніліномвисипаємо В миску потрібну кількість цукрового піску, додаємо розпушувач тіста і ванілін, перемішуємо.

Коврижка: додати чай і яйцеУ цю ж миску виливаємо міцно заварений остиглий чай, додаємо яйце (попередньо в чашці виделкою перемішавши-«разболтав» білок і жовток).

Коврижка: додати варення або медУ цю ж миску, додаємо варення або мед, рослинне масло. Все ретельно перемішуємо до стану однорідної маси. У цей час вже можна включити духовку розігріватися.

Коврижка: додати борошно і цедру апельсина або горіхиДодаємо борошно і знову перемішуємо. На цьому ж етапі можна додати в тісто те, що вам хочеться (горіхи, родзинки, курагу, апельсинову цедру), і гарненько перемішати (ложкою або міксером, не руками!), щоб добавки рівномірно розподілилися в тесті. Тісто в результаті у вас вийде некруте, приблизно густоти сметани.

Коврижка: викласти тісто у формуВикладаємо тісто у форму для випічки (краще брати металеву або силіконову, так як нам потрібно поставити її в гарячу духовку, а для скляних форм це не рекомендується), змащену маслом або маргарином (силіконову можна не змащувати).

Коврижка: випікати 30-40 хвилинСтавимо форму в розігріту до 180-190 градусів духовку (це середній рівень нагріву, якщо у вас немає термометра в духовці), на деко або решітку на середню висоту або вище. Випікаємо 30-40 хвилин (точніше сказати складно, духовки у всіх різні, орієнтуємося за кольором: коврижка повинна стати золотисто-коричневої, готовність перевіряємо, як зазвичай, сірником або дерев’яною зубочисткою, встромляючи її в центр пряники на максимально можливу глибину і відразу витягуючи назад, якщо тісто не налипло на зубочистку, і вона залишилася чистою – коврижка готова).

Коврижка: розрізати на два шари і промазати вареннямВитягаємо коврижку з форми. Можна вже подавати її на стіл, а можна перетворити в подобу торта. Розрізаємо коврижку на два шари, знімаємо верхній, промазуємо нижній варенням і кладемо «шапку» назад.

Коврижка: змастити сметанним кремом і прикраситиРобимо швидкий сметанний крем: змішуємо сметану, цукор, какао. Розмазуємо крем по поверхні пряники. При бажанні посипаємо будь присипкою для тортів (можна потерти шматочок шоколаду). Ось і все, коврижка готова, і тепер вона стала схожа на торт.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: